Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

10/05/03 Prins Constantijn onthult gedenksteen rector gymnasium prins Claus

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn der Nederlanden onthult zaterdag 10 mei een gedenksteen ter ere van dr. Willi Brandt, de vroegere rector van het Friderico-Francisceum Gymnasium te Bad Doberan in Duitsland. In de jaren 1943-44 heeft Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Claus der Nederlanden met onderbrekingen onderwijs gevolgd aan het gymnasium, onder leiding van de heer Brandt. De gedenksteen van dr. Brandt is mede op initiatief van Prins Claus tot stand gekomen.

Prins Claus had grote bewondering voor de heer Brandt die tijdens de oorlog openlijk het nationaal socialisme verwierp en een voorvechter was van het humanisme. Vervolgens heeft dr. Brandt een opmerkelijke rol gespeeld door Bad Doberan te behoeden voor gevolgen van de verovering en bezetting door Russische troepen.

Prins Constantijn houdt een toespraak bij de plechtigheid die aan de onthulling van de gedenksteen voorafgaat. In de toespraak gaat de Prins in op het gedachtegoed van de heer Brandt en de invloed die hij heeft gehad op Prins Claus en diens generatiegenoten. Daarbij spreekt hij de hoop uit, dat mensen als Brandt ook voor huidige en toekomstige generaties een inspiratiebron zullen zijn.

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien is bij de plechtigheid aanwezig.