Ingezonden persbericht

Japanse Penseelstreken 10 mei t/m 31 augustus 2003

Tekeningen en schilderingen van 17de tot 20ste eeuw uit verzameling Gerhard Schack

In samenwerking met Museum Schloss Moyland laat het Noordbrabants Museum deze zomer 150 Japanse tekeningen zien uit de collectie van Gerhard Schack uit Hamburg. In de getoonde werken zijn de belangrijkste Japanse scholen vertegenwoordigd, de werken worden per kunstenaar gepresenteerd. Grote persoonlijkheden met hun eigen onmiskenbare stijl worden zo in de schijnwerper gezet. Hun leerlingen, schoolgenoten en hun samenwerkingsvormen komen ook uitgebreid aan bod.

Japanse Penseeltekeningen hebben verschillende functies: ontwerptekeningen voor houtsneden, gelegenheidsschilderingen en zelfstandige kunstwerken. Vooral van de eerste categorie heeft Gerhard Schack zeer veel voorbeelden verzameld. In sommige gevallen is het hem gelukt om ook het eindstadium van de opeenvolgende schetsen, de kleurenhoutsneden, aan te kopen. Behalve de penseeltekeningen worden indrukwekkende penseelschilderingen (kakemono), albums, afzonderlijke boekbladen en waaierontwerpen getoond. De tentoonstelling wordt aangevuld met Japanse keramiek, lakwerk en kimono's. Bovendien zijn twee Japanse kamers ingericht in combinatie met een Japanse tuin.

In de ban van Japan 10 mei t/m 31 augustus 2003
Europees Japonisme uit de verzameling Van der Grinten

Toen Europese kunstenaars in de tweede helft van de negentiende eeuw kennis maakten met de Japanse stijl van tekenen en met de Japanse prenten, maakte dat een onuitwisbare indruk. Veel van de Japanse vormprincipes sloten niet alleen aan bij de wens van Europese kunstenaars om de kunst te vernieuwen, maar leverden ook de uitgangspunten voor een nieuwe vormentaal.

Dit 'Japonisme' maakte deel uit van een veel breder modeverschijnsel dat zich ook in de literatuur, de bouwkunst en de muziek manifesteerde. De tentoonstelling In de ban van Japan laat met 100 prenten zien hoe de bijzondere vormentaal van de Japanse kunst, met name die van de houtsneden, van invloed is geweest op de artistieke ontwikkelingen in Europa.

Activiteiten
In het kader van deze tentoonstellingen vinden vele publieksactiviteiten en activiteiten voor kinderen plaats. Voor meer informatie kunt u bellen op nummer 073-6877877 of kijk op www.noordbrabantsmuseum.nl.

Aan de redacties:
Voor meer informatie of afbeeldingen kunt u contact opnemen met de afdeling communicatie: Rick Vercauteren, Hoofd Communicatie tel. 073 - 6877 807 of per e-mail rvercauteren@noordbrabantsmuseum.nl of Ingrid van Berlo, medewerker communicatie, tel. 073 - 6877 808 of per e-mail: ivanberlo@noordbrabantsmuseum.nl

Japanse penseelstreken en In de ban van Japan.
Te zien van 10 mei t/m 31 augustus 2003.
Voor meer informatie http://www.noordbrabantsmuseum.nl

Dit bericht werd u toegezonden door:
Ingrid van Berlo
Afdeling communicatie
Noordbrabants Museum
Postbus 1004, 5200 BA 's-Hertogenbosch
tel. 073- 68 77 808.