Agalev (Vlaanderen)

Toespraak
verkiezingsmeeting Jos Geysels

Toespraak verkiezingsmeeting Jos Geysels

Antwerpen, 10 mei 2003

Beste vrienden, (regel)neven en nichten, netwerkers,

Laat mij beginnen met de resultaten van een peiling. Uit een enquête op het internet is gisteren gebleken dat wij de populairste slogan hebben. "Agalev maakt het verschil " behaalde immers 47%, bijna 30 % meer dan de anderen die, zo blijkt, teveel op elkaar lijken.

Welnu, deze score is niet verwonderlijk. Wij maken het verschil. Kijk naar onze lijsten. Terwijl andere , grotere ,partijen nog altijd zich in alle bochten moeten wringen om de afwezigheid van vrouwen op verkiesbare plaatsen te verklaren hebben wij in bijna alle kiesomschrijvingen een vrouwelijke lijsttrekker. Geen woorden maar vrouwen.
Dat verschil. Het stoort, het ergert andere partijen. Neem nu Stefaan De Clerck (bij wijze van spreken) : in twee weken tijd sprak hij én een veto uit tegen de Groenen, een njet tegen het cordon sanitaire en kondigde hij aan vier belangrijke groene realisaties terug te willen schroeven. Deze aanval toont niet alleen aan hoe de CD&V voor een duidelijk rechtse conservatieve koers kiest en een zelfde soort regering, maar benadrukt onze bekwaamheid om belangrijke groene programmapunten te realiseren.

Ik denk dus dat de deze aanval te maken heeft met de schrik dat we te groot zouden worden en nog meer trendbreuken zouden realiseren. Jaren is er gepraat over de uitstap uit de kernenergie. Ze is nu gerealiseerd. Meer dan tien jaar ijveren de derdewereldorganisaties voor de 0,7% voor ontwikkelingssamenwerking. Mee dankzij Eddy Boutmans zijn we eindelijk op weg op deze doelstelling te bereiken. Dikwijls hebben we samen met de holibi-beweging betoogd voor hun recht op huwelijk. Het is er gekomen. Het voedselagentschap was één van onze centrale eisen bij de vorige kiescampagne. Het voedselagentschap is er gekomen. Mee dankzij Magda Aelvoet. En het voedselagentschap werkt. De vogelpest wordt krachtdadig aangepakt. Mee dankzij Jef Tavernier. En de ecoboni, mijnheer De Clerck, komen er op 1 juli. Tien jaar nadat een partij, die nu kiest voor goed en betrouwbaar bestuur, het ecotaks-akkoord moedwillig boycotte.

Ja zeker, de tijden zijn veranderd. Maar sommigen hebben zich nog niet kunnen inburgeren.
Zo verklaarde Louis Michel in een recent interview dat de groenen zich met "bijkomstigheden" bezig houden. Bijkomstigheden zoals daar zijn het tegengaan van de luchtvervuiling zodat tienduizenden kinderen beter kunnen ademen, het uitbreiden van bos en natuur, zoals Vera Dua doet, om te vermijden dat we bomen, planten en dieren alleen nog van het National Geographic Chanel kennen ,het stopzetten van de productie van kernafval dat nog duizenden jaren actief blijft, het verhogen van de sociale uitkeringen zodat er geen 15% van onze bevolking bestaansonzeker is., het inkorten van de wachtlijsten, het creëren van 6 500 jobs in de welzijnssector,... .

Inderdaad, de tijden zijn veranderd. Ecologische problemen, vroeger weggelachen als bijkomstigheden en luxe-problemen dringen nu in onze bodem, ons voedsel, onze afvalzak, ons grondwater, onze portemonnee en onze toekomst. Onze ecologische schuld is nog nooit zo groot geweest. Wij willen deze schuld niet alleen aflossen, wij willen vooral voorkomen dat deze schuld vergroot,onleefbaar wordt en dus niet meer kan afbetaald worden. Maar nog altijd zijn er die denken dat door deze ecologische schuld uit de economische boekhouding weg te moffelen ze het gebrek aan zuivere licht, proper water en een leefbaar milieu uit ons leven kunnen toveren. Welnu, wie denkt dat groen een bijkomstigheid is, is bijziend. Als groen nodig is, is het goed dat er een partij is die verder ziet , die zich niet laat leiden door het laatste opinieonderzoek, maar door een verbindend principe, nl. dat kwaliteit van leven een recht is van iedereen op deze wereld. Zonder een sterke groene partij, geen groene programmapunten op de agenda van parlement en regering. Zonder een sterke groene partij wordt er geen werk gemaakt van de uitvoering van het Kyoto-akkoord .

Wij voeren het debat voor een fundamentele lastenverlaging al jaren. Alleen denken wij dan niet alleen aan de huidige generaties maar ook aan de volgende. Wij willen een kartel vormen met de mensen die na ons komen.
We zijn altijd voorlopers geweest in zake ideeën, voorstellen en oplossingen. Wij, en zeker onze kiezer, willen trendsetters blijven. Wij hebben geen enkele behoefte om opgeslorpt te worden in een steeds groter wordend peloton van trendvolgers. Wij draaien niet met de wind mee, wij ijveren voor windenergie. Wij zijn geen windmolens, wij trachten ze te installeren.
Er is inderdaad een verschil tussen groenen en andere kleuren, en dat verschil is niet bijkomstig maar fundamenteel. Het verschil tussen hen die denken dat meer van hetzelfde beter is, dat solidariteit niet meer van deze tijd is en vergeten dat de aarde bewaren de meest efficiënte lastenverlaging van de toekomst is.

Kortom: wij formuleren geen ingewikkelde regels of onredelijke eisen maar realistische voorstellen die de toekomst meer vrijwaren dan de recepten van diegenen die de regels van het verleden willen blijven kopiëren. Bovendien geloven wij niet dat je de volgende jaren drie keer dezelfde euro zal kunnen uitgeven. Campagnevoeren is dus de keuze durven maken hoe deze euro het best wordt uitgegeven. Wij hebben onze keuzes gemaakt. Ze zijn gebaseerd op drie fundamentele waarden: duurzaamheid, kwaliteit en solidariteit. Ze zijn vertaald in een programma, in alternatieven, in realiseerbare voorstellen. En deze keuzes zijn progressief:


- wie vindt dat milieuvriendelijk gedrag moet aangemoedigd en gesteund worden kan niet anders dan samen met ons te fiscaliteit verder te vergroenen;


- wie de werkloosheidscijfers serieus neemt moet alles doen om werkgelegenheid aan te moedigen, niet om werklozen eenzijdig te sanctioneren. Dat betekent : geen lastenverlaging zonder garanties voor meer werk;


- wie arbeid te duur vindt ook moet erkennen dat energieverspilling en milieuvervuiling te goedkoop zijn. En dus moet de verlaging van de arbeidskost gekoppeld worden aan de verhoging van de milieukost. Dat geeft twee keer winst: meer werk en meer leefmilieu;


- wie het met ons eens is dat er nog talloze sociale noden moeten vervuld worden kan niet anders dan pleiten voor een sociale maribel waarbij door extra werkgelegenheid in de welzijnssectoren het zorgaanbod én de kwaliteit van de zorg kan verhoogd worden;


- wie het onaanvaardbaar vindt dat mensen met een laag inkomen 5 jaar minder leven en 12 jaar langer in hun leven in een slechte gezondheid verkeren, moet de welvaartsvastheid van de sociale minima durven bepleiten.

Die keuzes hebben wij samen gemaakt. Die keuzes sluiten aan bij de eisen en voorstellen van talloze sociale bewegingen. Ofwel kiezen we voor een progressieve politiek van verandering in de richting van duurzaamheid, kwaliteit en solidariteit. Ofwel kiezen, we voor een terugkeer naar de illusie van de oude politiek. Die keuzes leggen we nu voor aan de kiezer. Voor minder zullen we het niet doen. Voor meer willen we het doen. Want, zoals Mieke Vogels het zei, groen is van doen.

Beste vrienden,

De voorbije jaren hebben we heel wat gerealiseerd. Voor sommigen te veel. Hebben onze ministers en onze parlementsleden hun bekwaamheid getoond, akkoorden gerespecteerd en hun verantwoordelijkheid genomen. Tot spijt van wie het benijdt. Hebben we als partij gevochten voor vrede en een andere globalisering. Soms met succes. Soms met, dikwijls zonder, de steun van andere coalitiepartners.
De voorbije weken werden we hard aangevallen, kregen we veto's over ons heen, werden we met karikaturen overladen en werd er gepoogd ons een bijrol te geven in door andere geschreven scenario's. Zo schreef de socialist Elio Di Rupo een open brief in een aantal Vlaamse kranten, zei de liberaal Louis Michel dat je best niet op de CD&V kon stemmen om te vermijden dat Di Rupo eerste minister zou worden en riep de christen-democraat Pieter De Crem op niet voor de VLD te stemmen omdat men anders de groenen aan de macht zou brengen. Beste vrienden,
wij houden het veel simpeler. Laat ons aan de andere partijen duidelijk maken dat wij zelf ons scenario zullen schrijven, laat ons aan de kiezer duidelijk maken dat groene politiek zonder een sterke groene partij onmogelijk is.
We hebben nog een week te gaan. We gaan ze groen inkleuren. En ik verzeker u, dat geeft ook op 18 mei een wereld van verschil.

Jos Geysels