Agalev (Vlaanderen)

Toespraak
verkiezingsmeeting Mieke Vogels

Toespraak verkiezingsmeeting Mieke Vogels

Antwerpen, 10 mei 2003

Lieve vrienden,

Blij dat jullie er zijn.
Ook wakker geworden met 5,6% voor Agalev?
Leuk is anders! Maar hebben jullie ook gehoord dat 60% van de kiezer nog niet heeft beslist? Herinneren jullie nog, de grote verliezers van de vorige verkiezingen het waren de opiniepeilers, trouwens maandag is er alweer een nieuwe peiling.
De enige juiste peiling is die van 18 mei. Niet de peilers maar de kiezers beslissen in een democratie en dat is maar goed ook! Weet je ik was, ik ben en ik word een steeds meer overtuigde groene militant. De aanvallen van de laatste weken hebben mij alleen maar gesterkt.

Wij maken het verschil!

De wijze waarop CD&V en VLD -zelfs met de hulp van Louis Michel even overgekomen uit Wallonië-alle registers opentrokken om te zeggen hoe slecht en onbetrouwbaar we zijn heeft de maskers doen vallen. CD&V en VLD verdedigen de belangen van macht en industrie niet de belangen van de gewone mensen.
Wat is het voor een partij die zegt op te komen voor waarden maar wel de uitstap uit de kernenergie wil terugschroeven?

Wij onderhandelen niet opnieuw over de uitstap uit de kernenergie. Wij geven geen krediet op de Kyoto-akkoorden.
Niet omdat we onredelijk zijn, wel omdat we onvoorwaardelijk willen opkomen voor onze kinderen en onze kleinkinderen. We hebben het recht niet om door onze manier van leven de komende generatie op te zadelen met massa's kankerverwekkende afval die kernenergie betekent.
Waar zouden we het recht halen om onze aarde zo op te warmen dat onze kleinkinderen met de nefaste, ecologische gevolgen kampen.

Trouwens,hebben wij steun gekregen van sp.a-Spirit toen Stefaan De Clerck de aanval inzette tegen de uitstap uit de kernenergie? Neen!
Pas nadat de "doe de stem test" had uitgewezen dat 80% van de mensen dit wel OK vindt, ontdekte Johan Vande Lanotte op 1 mei opnieuw de windmolens van de Thorntonbank.

Beste vrienden,
Wie vindt dat milieu belangrijk is,
Wie solidariteit met de komende generaties voorop plaatst, heeft geen alternatief.
Groen is van doen!
Een groene stem is nog nooit zo belangrijk geweest.

Jef, onze Jef Tavernier heeft moeilijke weken achter de rug. De groenen zijn met de dioxine kippen in de regering gekomen en gaan er met de kippenpest weer uit luidde het vol leedvermaak. Jef heeft het hen niet gegund zelfs kritische journalisten zeggen het: hij heeft de crisis goed beheerd. Jef is een groene dus een goede minister! Proficiat Jef!

Maar wij zijn niet in de politiek gegaan om de situatie te beheersen, niet meer van hetzelfde, maar anders!
Ons voedsel is veilig, maar dit is relatief als je weet dat de prijs die je hiervoor moet betalen het steeds weer massaal vernietigen van varkens, runderen, kippen, betekent.

Na de uitstap uit de kernenergie moeten we werken aan een plan voor de uitstap uit de grootschalige landbouw, zodat we morgen gezond voedsel, niet alleen klinisch maar ook ecologisch kunnen vertalen, dwz met respect voor het welzijn van de dieren.

Morgen 11 mei is het moederdag !

Kijk eens links of rechts naast U zit daar een mama kus haar dan! Proficiat aan alle moeders. Vader zijn of moeder zijn en dit kunnen combineren met een job, dat heet kwaliteit van leven. Vijf jaar tijdskrediet en 1 jaar ouderschapsverlof zijn onze voorstellen om het mogelijk te maken dat we in de toekomst werknemer zijn, vader of moeder zijn, zoon of dochter zijn, lerend en solidair mens zijn in één leven harmonieus kunnen combineren.
En laat U niet vangen onze voorstellen gelden meer dan ooit in crisistijd !
Immers, wie zijn tijdskrediet opneemt creëert nieuwe tewerkstelling!

Agalev is trouwens bezorgd over de toenemende werkloosheid. Vooral bij jongeren.
Het kan niet dat jongeren die 3, 4, 5 jaar gestudeerd hebben, aanzien tegen 1 of twee jaar gedwongen inactiviteit. Daarom willen wij voor jongeren regenboogcontracten. Een jongere die na 6 maanden geen werk heeft kan in een contract stappen waarin vorming, stage, tewerkstelling gecombineerd worden zodat hij tegen betaling van het minimumloon ervaring opdoet voor de uitbouw van een verdere carrière. Over jongeren gesproken!

Met een jeune premier als Sam Van de Putte is de toekomst groener dan ooit. Bedankt Sam je was geweldig !!!

Solidariteit met onze kinderen en kleinkinderen betekent ook investeren in zorgen voor morgen.
Ook morgen heeft iedereen recht op betaalbare, kwalitatieve zorg. Er is geen beleidsruimte voor nieuwe belastingsverlagingen Niet voor domme, niet voor slimme,
Niet voor blauwe, niet voor rode!

Minder lasten op arbeid ja, als de minderinkomsten worden geneutraliseerd door energieheffingen, vermogensbelastingen. Agalev zal touwens nooit in een regering stappen die bespaart op de zwaksten, ouderen, leefloners

Agalev is de enige partij met een duidelijk programma voor morgen! Leven in een steeds kleiner wordende wereld betekent samen-leven in verschil! Het integratiedenken, ze moeten zich maar aanpassen, is een denken zonder perspectief. Het heeft geen zin mensen uit steeds nieuwe kontreien te willen herschapen naar ons beeld en gelijkenis. Trouwens wat is ons beeld? Samen leven binnen de wettelijk getrokken grenzen en normen,elkaar begrijpen door er voor te zorgen dat iedereen Nederlands kan leren en verder respect opbrengen voor mekaars eigenheid dat is het concept waarbinnen Agalev een nieuw beleid voor nieuwkomers en allochtonen wil uittekenen.

Lieve vrienden ook hier maken we het verschil!

Geloof me vrij:
GROEN IS VAN DOEN
Meer dan ooit!

We hebben vier jaar hard en correct
gewerkt aan de uitvoering van het regeerakkoord.We waren allicht de meest betrouwbare partner en toch
De nerveuze reacties tonen aan dat we wel degelijk het verschil maakten. Dit beste vrienden was maar mogelijk dank zij een evenwichtig samenspel tussen partij ministers en vooral onze fracties in kamer en senaat. Ik wil dan ook niet afronden zonder hen een welgemeende dank te zeggen. Fractie zijn in de meerderheid ik heb het zelf nooit meegemaakt, maar het lijkt me niet altijd evident. Daarom nodig ik jullie uit op dit podium om van een welgemeend applaus te genieten. Bedankt!

Mieke Vogels,
Lijsttrekster Senaat