PERSBERICHT - 2003-04-28

Avontuurlijke kidsroutes en proeverijen van streekgerechten

Landelijke Fietsdag 2003: voor groot én nu ook voor klein

Op zaterdag 10 mei staat geheel Nederland in het teken van de Landelijke Fietsdag 2003. Ongeveer 200.000 mensen gaan dan massaal fietsen op de ruim 2000, speciaal voor dit evenement uitgezette routes. De opbrengst gaat dit keer naar de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF).

Nieuw tijdens deze 30ste editie is dit jaar dat de officiële opening plaatsvindt op zes startplaatsen, verspreid over het gehele land. Dat zijn Eibergen, Tilburg, Gennep, Uitgeest, Emmen/Nieuw-Amsterdam en Hilversum. Op deze vertrekpunten wordt de dag extra feestelijk geopend met tal van activiteiten en evenementen.

Inhoudelijk kent de nationale tweewielermanifestatie dit jaar ook een aantal nieuwtjes. Zo zijn er dit jaar bijzondere Trips for Kids, aparte routes voor de langeafstandsfietsers en kunnen vogelliefhebbers halverwege de route op speciale plaatsen spotten.

Die bijzondere fietsroutes zijn opgenomen om de Landelijke Fietsdag (LFD) voor nog bredere groepen aantrekkelijk te maken. Nu is de fietsdag vooral populair bij gezinnen en bij ouderen.

We weten dat ook andere doelgroepen graag willen meedoen, maar die vonden tot nu toe niet het soort routes dat ze graag willen afleggen. We zijn ervan overtuigd dat we met deze aanpassingen ook hen over de streep trekken, zo is de mening van Cees van der Padt van de Vestiging Nederland van Toerisme Recreatie Nederland (TRN), de organisatie die de Landelijke Fietsdag samen met vele VVVs realiseert. Met deze nieuwe routes wordt in zijn ogen de LFD ook interessant voor de jongere doelgroep van mannen en vrouwen tussen de 16 en 40 jaar, die meer willen dan alleen maar een dagje fietsen.

Het thema van de Landelijke Fietsdag 2003 is: Culinair genieten van de regio. Voor de fietsers onderweg betekent dat dat ze tijdens de fietstocht kennis kunnen maken met diverse streekgerechten. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens een bezoek aan een aspergeteler of een wijnmaker.

Anderen zullen een tussenstop kunnen maken bij een bierbrouwer of tomatenkweker. Alle deelnemers ontvangen overigens bij aanschaf van een route een uniek receptenboekje, dat aansluit bij het thema.

Ook de nieuwe routes voor kinderen van 6 tot 12 jaar hebben een speciaal thema: Op avontuur in het verleden. De kinderroutes zijn zo ontwikkeld, dat voor de kleintjes, naast fietsen, ook plezier maken een belangrijk onderdeel vormt. De jonge fietsers kunnen in dit kader onderweg bijvoorbeeld meedoen met diverse Oudhollandse spellen of kennismaken met diverse ambachten.

De Landelijke Fietsdag wordt ondersteund door haar partners de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF), Vogelbescherming Nederland, de Nederlandse Toerfiets Unie (NTFU) en de BOVAG. Daarnaast wordt het evenement onder andere gesponsord door Twinny Load , de LTO-campagne Boeren en Tuinders, Ondernemers van Nature en de nieuwe omroepvereniging Max.

Routebeschrijvingen zijn op 10 mei tussen 09.00 en 13.00 uur voor 3 euro per stuk verkrijgbaar bij de startpunten en vanaf 26 april bij de deelnemende VVV-kantoren.
Deelnemers die voor 17.00 uur een afgestempelde routekaart inleveren krijgen, hiervoor een medaille als aandenken. Meer informatie is te vinden op www.landelijkefietsdag.nl