Digitale Gemeente Houten

Torenexpositie 10 mei

donderdag 8 mei 2003 - Bron: J. van Dort

Zaterdag 10 mei is in de Gemeentetoren in het Oude Dorp werk te zien van Johan van Dort. Van Dort is als kunstschilder verbonden aan de Stichting Kunst om de Hoek.
De toren is open van 10.00 tot 16.00 uur

Als kunstschilder is hij autodidact. Zijn eerste schilderij maakte hij zijn 27ste jaar en dat ging gewoon "nat-in-nat" op katoen. Omdat hij vond dat zijn resultaten beter konden, bekeek hij veel werk van andere kunstschilders en raadpleegde boeken. Waar hij op deze manier niets wijzer werd, ervoer hij dat de prakrijk een goede methode was. Gaande weg ontwikkelde hij een bepaalde werkwijze en stijl. De onderwerpen en stijl zijn inmiddels gewijzigd zijn werkwijze niet, echter wel verbeterd. Die werkwijze is als volgt.

Ondergrond: hoewel hij de eerste jaren op geprepareerd linnen/katoen schilderde, stapte hij , vooral vanwege de toenemende detaillering en waarbij de linnenstructuur als hinderlijk werd ervaren, over op paneel. Paneel kan bestaan uit masonite of multiplex. Dit paneel wordt van enkele laagjes gesso, al dan niet gekleurd met acryl verf, voorzien. Betreft het een groter paneel, dan word ook de achterkant van gesso voorzien om teveel kromtrekken te voorkomen Begin schets: omdat hij heeft toegelegd op het hedendaags stilleven en deze van model (dus niet naar een foto, o.i.d.) schilder, maakt hij eerst een schets. Als deze schets hem bevalt, worden de hoofdlijnen van deze schets met behulp van carbonpapier overgenomen op het paneel. Met een zacht potlood worden de details ingevuld.

Schildering: de contourtekening word geheel met verdunde en onverdunde verf opgewerkt tot eerste opzet, waarin de contrasten en lichtgradaties grof zijn aangegeven. Vervolgens wordt er een nieuwe kleurlaag over de oude heen gezet. Soms dekkend en dan dient de onderlaag als "body" voor de bovenlaag; soms wat transparanter en dan werken de kleurlagen samen. De verf lengt hij aan met mediums. Zo werk hij door tot de laatste detailleringen en het hoogste glimlicht. Omdat hij de verf dun opbrengt, droogt deze snel en kan hij in principe achter elkaar door schilderen

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2003 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).