CDA

CDA
10-05-03
Onderhandelaars maken flinke vorderingen tijdens informatiegesprekken

Onder leiding van de informateurs Hoekstra en Korthals Altes hebben de onderhandelaars van CDA, VVD en D66 eind vorige week en afgelopen weekend gesproken over het financieel kader voor het te voeren beleid van het nieuwe kabinet. Hierbij waren flinke vorderingen gemaakt bij het invullen van het bezuinigingspakket, maar er was nog geen definitief totaalpakket overeengekomen.

Dinsdag 6 mei hebben de onderhandelaars vervolgens gesproken over verschillende onderwerpen op het terrein van gezondheidszorg, onderwijs en binnenlandse zaken.

Ten aanzien van de gezondheidszorg en onderwijs hebben de partijen constructief van gedachten gewisseld en zijn de onderhandelaars nader tot elkaar gekomen. Er is gesproken over extra investeringen in het onderwijs en de samenstelling van het zorgpakket. Ook is er gesproken over veiligheid en openbaar bestuur. Om zes uur zijn de onderhandelingen gestopt om Pim Fortuyn te gedenken.

Op woensdag 7 mei waren er geen formatieonderhandelingen, wel kwam het CDA-onderhandelingsteam bijeen om te praten over het financieel kader en de verdere invulling van het bezuinigingspakket.

Op donderdag 8 mei berichtte de Volkskrant dat de komende kabinetsperiode 20.000 ambtenarenbanen zouden verdwijnen. Dit bericht klopt echter niet, CDA-leider Balkenende noemde het genoemde aantal onjuist. Er wordt door CDA, VVD en D66 overlegd over of er nog bezuinigd kan worden op overheidstaken. Hierbij wordt gedacht aan een taakstelling om de overheid efficiënter te laten werken. Dat kan gevolgen hebben voor de omvang en manier van werken van het overheidsapparaat, maar is niet bij voorbaat uit te drukken in een aantal arbeidsplaatsen. Het gaat hierbij om een maatschappij visie waarbij verantwoordelijkheden worden geplaatst bij mensen zelf, op de scholen, in de ziekenhuizen en op de werkvloer. Niet alles moet vanuit politiek Den Haag in regeltjes wordt vastgelegd en opgelegd.

De onderhandelaars van CDA, VVD en D66 zijn donderdag inhoudelijk ingegaan op een groot aantal terreinen. Hierbij gaat het om integratie en immigratie, ruimtelijk beleid, plattelandsbeleid, milieu, mobiliteit, buitenlands beleid en defensie. Op al deze terreinen is constructief van gedachten gewisseld en zijn de partijen elkaar genaderd, maar zijn nog geen eindconclusies getrokken.

Op vrijdag 9 mei en op zaterdag 10 mei is en wordt aan de hand van CPB-berekeningen verder gesproken en onderhandeld over de invulling van het financiële kader.