CDA

CDA
10-05-03
CDA-fractie neemt met spijt kennis van vertrek van Kamerleden Rietkerk en Meijer
De fractie heeft met spijt kennis genomen van het vertrek van deze Kamerleden, maar accepteert dat ze gehoor hebben gegeven aan het klemmende beroep dat op hen is gedaan. De fractie betreurt het dat deze ervaren fractieleden er voor hebben gekozen om zo snel na de verkiezingen de Kamer te verlaten.

Op woensdag 7 mei is Theo Rietkerk voorgedragen door de CDA-Statenfractie in Overijssel als kandidaat-gedeputeerde. Theo Rietkerk, die in 1998 in de Tweede Kamer is gekomen, heeft het afgelopen jaar bij de CDA-Tweede Kamerfractie de functie van fractiesecretaris bekleed. Verder was hij woordvoerder met name op de terreinen veiligheid, Binnenlandse Zaken, Koninklijk huis en VROM. Als gedeputeerde in Overijssel zal hij de portefeuille Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu onder zijn beheer krijgen. Deze week werd ook bekend dat het Kamerlid Theo Meijer de Tweede Kamer per 1 september gaat verlaten. Hij wordt voorzitter van de akkerbouwproductschappen. De besturen van de vier productschappen hebben Meijer bij de minister van Sociale Zaken unaniem aanbevolen voor deze benoeming.

Vice-fractievoorzitter Maxime Verhagen reageerde op het vertrek van zijn fractiesecretaris als volgt: "Ik wens Theo veel succes toe in zijn nieuwe functie; Overijssel krijgt met hem een heel bekwaam en sterk bestuurder. Het is jammer voor ons, maar ik respecteer dat hij deze keuze maakt. Overijssel is de provincie waar Theo vandaan komt en waar zijn hart ligt. Ondanks het feit dat hij nog veel voor de CDA-Tweede Kamerfractie had kunnen betekenen, respecteren wij dat hij het beroep dat op hem gedaan is, niet kan en wil negeren. Deze portefeuille ligt hem uitstekend. Theo heeft de afgelopen jaren bijgedragen aan de opbouw van de CDA-fractie in de Tweede Kamer. Eerst in de oppositie, waarin hij toonde lef te hebben en op het gebied van veiligheid liet hij een duidelijk CDA-geluid horen. Daarnaast heeft hij zich het afgelopen jaar een uitstekende fractiesecretaris getoond."

Theo Meijer zat sinds 1996 in de Tweede Kamer en was onder andere woordvoerder binnen de commissies LNV en VROM en op het terrein van rampenbestrijding. Meijer kreeg landelijk grote bekendheid in 1998 als voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie naar aanleiding van de vliegramp in de Bijlmermeer. Verhagen: Theo Meijer is er als voorzitter van de enquêtecommissie in geslaagd de gevoelens die leefden onder de betrokkenen te vertalen voor en naar burgers, zonder te verzanden in een puur Haagse discussie. Met Theo verliest onze jonge fractie één van haar meest ervaren leden.