Korps: Friesland, plaats: Fryslân 10-05-2003
Politieberichten 09/05 (13.00 uur) t/m 10/05 (13.00 uur)

Dokkum: winkeldief aangehouden
Vrijdag rond 14.30 uur is in een winkel aan de Strobossersteeg een 32-jarige vrouw uit Dokkum aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De vrouw had een tube tandpasta niet afgerekend. Tegen de vrouw is proces verbaal opgemaakt. Een 30-jarige man uit Dokkum deed aangifte.

Burgum: gestolen goederen in beslag genomen
Vrijdag rond 14.30 uur controleerde de politie aan de Bulthuissingel een 32-jarige automobilist uit Schalkhaar. De bestuurder bleek niet in het bezit van een geldig rijbewijs. Tijdens de controle bleek dat er in de auto diverse gestolen goederen lagen, onder andere kleding en een typmachine. Hierop is de auto in beslag genomen. De bestuurder en een inzittende, een 33-jarige man uit Apeldoorn, zijn aangehouden. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Heerenveen: winkeldief aangehouden
Vrijdag rond 15.30 uur is in een winkel aan de Dracht een 39-jarige man uit Sneek aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De man had vijf shirts weggenomen uit de winkel zonder deze te betalen. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt. Ook kreeg de man een winkelverbod van een jaar. Een 33-jarige vrouw uit Heerenveen deed aangifte.

Franeker: winkeldief aangehouden
Vrijdag rond 15.55 uur is in een winkel aan de Voorstraat een 14-jarige jongen uit Franeker aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De jongen had een T-shirt weggenomen zonder deze te betalen. Een man uit Sint-Annaparochie (leeftijd onbekend) deed aangifte.

Leeuwarden: aanhouding verdachte
Vrijdag rond 16.35 uur is aan de Achter de Hoven een 36-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van bezit van overige wapens. Tijdens een controle bleek de man in het bezit van een busje pepperspray. Op het bureau bleek de man ook in het bezit te zijn van heroine. De verdachte bekende de feiten. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt. Na verhoor is de verdachte s avonds weer in vrijheid gesteld.

Heerenveen: brand bij moskee
Vrijdag rond 16.15 uur ontstond aan de achterzijde van een moskee aan de Koornbeursweg brand. Nadat de brandweer arriveerde was de brand snel geblust. Niemand raakte gewond. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de brand.

Zwaagwesteinde: winkeldief aangehouden
Vrijdag rond 18.30 is in een winkel aan de Leeuwerikstraat een 35-jarige vrouw uit Leewarden aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De vrouw had levensmiddelen weggenomen zonder deze te betalen. Een 40-jarige man uit Drachten deed aangifte.

Franeker: jongen gewond
Vrijdag rond 17.30 uur is aan de Salverderweg een 13-jarige jongen uit Franeker gewond geraakt. De jongen rende samen met een 12-jarige jongen uit Franeker langs de Oude Trekvaart toen het slachtoffer werd getroffen door een vuurpot die door een paar andere jongens door de lucht werd geschopt. Hierdoor vloog het T-shirt van het slachtoffer in de brand. Hiern sprong de jongen de Oude Trekvaart in en rende vervolgens samen met de andere jongen naar het politiebureau. Het slachtoffer is met brandwonden aan het gezicht, arm en schouder naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht. De politie onderzoekt de zaak.

Peperga: rijbewijs ingevorderd
Vrijdag rond 21.20 uur is aan de Rijksweg A32 het rijbewijs ingevorderd van een 58-jarige automobilist uit Sneek. De man reed 197 km/u. Ter plaatse geldt een snelheidslimiet van 120 km/u.

Wirdum: rijbewijs ingevorderd
Vrijdag rond 21.10 uur is aan de Rijksweg A32 de auto in beslag genomen van een 19-jarige automobilist uit Apeldoorn. De man reed 141 km/u. Ter plaatse geldt een snelheidslimiet van 70 km/u. Omdat de man zijn rijbewijs niet bij zich had, is het voertuig van de man in beslag genomen.

Rottevalle: busje klem in tunnel
Vrijdag rond 20.15 uur raakte een bestelbus klem in een tunnel aan de Rydwei. De bestelbus was te hoog voor de tunnel en kwam geheel klem te zitten. De auto is uit de tunnel getrokken en is total loss.

Drachten: woningbrand
Zaterdag rond 04.15 uur is in een tussenwoning aan de Geelgorsstraat brand ontstaan. De 41-jarige bewoner van de woning raakte lichtgewond. Nadat de bewoner de brand ontdekte wilde hij de woning via het raam van de slaapkamer op de eerste verdieping verlaten. Hierbij liep de bewoner beenletsel op. De bewoners van de aangrenzende woningen zijn geevacueerd. De brandweer kwam ter plaatse n bluste de brand. De woning brandde uit. De aangrenzende woningen hebben schade opgelopen. De politie onderzoekt de oorzaak van de brand.

Heerenveen: eenzijdige aanrijding, rijden onder invloed Zaterdag rond 04.15 uur is aan de Dominee Kingweg een 21-jarige automobilist uit Heerenveen tegen een paaltje en een vluchtheuvel gebotst. De man bleek gedronken te hebben. Op het politiebureau blies de man 480 ug/l. De man kreeg een rijverbod van vier uren. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt.

Balk: inbraak winkel
Zaterdag rond 03.00 uur is in een winkel aan de Van Swinderenstraat ingebroken. Diverse flessen parfum zijn weggenomen. Men kwam binnen door de pui van de winkel te forceren. Een 39-jarige man uit Harich deed aangifte. De politie stelt een onderzoek in.

Rottevalle: openlijke geweldpleging
Vrijdag rond 22.45 uur zijn aan de Brouwersgreft een 16-jarige jongen uit Drachten, een 16-jarige jongen uit Rottevalle, een 15-jarige jongen uit Opeinde en een 15-jarig meisje uit Rottevalle aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen goederen. Het groepje jeugd zou volgens een melder een buitenlamp van een school aan de Nije Buorren hebben vernield. Op het politiebureau bleken de jongen en het meisje uit Rottevalle de lamp niet te hebben vernield. Zij zijn na verhoor heengezonden. De 16-jarige jongen uit Drachten bleek bij fouillering in bezit van een spuitbus met CS-gas en twee XTC-pillen. Dit is in beslag genomen.

Drachten: inbraak woning
Zaterdag tussen 01.00 uur en 07.45 uur is in een woning aan t Deel ingebroken. Weggenomen zijn een telefoon, een dvd-speler en een portemonnee met enkele honderden Euros. Men kwam binnen via de achterzijde van de woning. Een 37-jarige man uit Drachten deed aangifte.

Drachten: inbraak personenauto
Tussen vrijdag 17.00 uur en zaterdag 09.00 uur is aan de Nijverheid ingebroken in een personenauto. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen. Men forceerde het linkerportier van de auto. Een 25-jarige man uit Drachten deed aangifte.

Drachten: inbraak personenauto
Tussen vrijdag 18.00 uur en zaterdag 10.00 uur is aan de Nijverheid ingebroken in een personenauto. Uit de auto werd een mobiele telefoon, een radio/cd-speler en een portemonnee met enkele tientallen Euros en pasjes weggenomen. Men forceerde het portier van de auto. Een 32-jarige man uit Drachten deed aangifte.

Rijden onder invloed

Grou: alcoholcontrole
Vrijdag is tussen 18.00 uur en 23.30 uur een alcoholcontrole gehouden in en rond Grou. Tijdens de controle zijn ongeveer 80 automobilisten gecontroleerd. Twee daarvan bleken teveel gedronken te hebben. Tijdens de alcoholcontrole is rond 19.15 uur aan de Stationsweg een 28-jarige automobilist uit Grou gecontroleerd. De man bleek gedronken te hebben. Op het politiebureau blies de man 325 ug/l en kreeg een rijverbod van twee uren. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt. Tijdens de alcoholcontrole is rond 22.10 uur aan de Nijlansdyk in Leeuwarden een 33-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd. De man bleek gedronken te hebben. Op het politiebureau blies de man 225 ug/l. De man kreeg een rijverbod van een uur. Tegen de man is proces verbaal gemaakt.

Drachten
Zaterdag rond 00.05 uur is aan het Raadhuisplein een 27-jarige automobilist uit Drachten gecontroleerd. De man bleek gedronken te hebben. Op het politiebureau blies de man 495 ug/l en kreeg een rijverbod van vijf uren. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt.

Drachten
Zaterdag rond 00.25 uur is aan de Groningerstraat een 16-jarige bromfietser uit Surhuisterveen gecontroleerd. De jongen bleek gedronken te hebben. Op het politiebureau blies de man 365 ug/l en kreeg een rijverbod van drie uren. Tegen de jongen is proces verbaal opgemaakt.

Heerenveen
Zaterdag rond 00.30 uur is aan de Stadionweg een 50-jarige automobilist uit Alkmaar gecontroleerd. De man bleek gedronken te hebben. Op het politiebureau blies de man 350 ug/l en kreeg een rijverbod van twee uren. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt.

Heerenveen
Zaterdag rond 00.50 uur is aan het Breedpad een 44-jarige automobilist uit Sneek gecontroleerd. De man bleek gedronken te hebben. Op het politiebureau blies de man 460 ug/l en kreeg een rijverbod van vier uren. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt.

Drachten
Zaterdag rond 02.05 uur is aan de Torenstraat een 38-jarige automobilist uit Drachten gecontroleerd. De man bleek gedronken te hebben. Op het politiebureau blies de man 650 ug/l. Het rijbewijs van de man is ingevorderd. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt.

Heerenveen
Zaterdag rond 04.50 uur is aan de Bolster een 32-jarige automobilist uit Langezwaag gecontroleerd. De man bleek gedronken te hebben. Op het politiebureau blies de man 445 ug/l en kreeg een rijverbod van vier uren. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt.

Gorredijk
Vrijdag rond 23.45 uur is aan de Badweg een 55-jarige automobilist uit Drachten gecontroleerd. De man bleek gedronken te hebben. Op het politiebureau blies de man 400 ug/l. De man kreeg een rijverbod van drie uren. Tegen de man is proces verbaal gemaakt.

Heerenveen
Vrijdag rond 23.55 uur is aan de K.R. Poststraat een 36-jarige automobilist uit Grootegast gecontroleerd. De man bleek gedronken te hebben. Op het politiebureau blies de man 420 ug/l. De man kreeg een rijverbod van vier uren. Tegen de man is proces verbaal gemaakt.

Bureau Communicatie (058) 880 82 72