Politie Rotterdam-Rijnmond

Uitgave zaterdag 10 mei 2003

* ACTIE PREVENTIEF FOUILLEREN
ROTTERDAM - Vrijdagavond en -nacht hield politiepersoneel van het district Rotterdam-Centrum een actie preventief fouilleren in het veiligheidsgebied Delftsestraat en omgeving. Bij de actie die 's avonds om tien uur begon en 's morgens om vijf uur eindigde, werden in totaal 720 personen gefouilleerd en 297 auto's gecontroleerd. In totaal werden 8 personen aangehouden van wie 6 op grond van de Wet Wapens en Munitie. Er werden 1 vuurwapen, 3 slagwapens en 2 steekwapens in beslag genomen. Ook werden diverse gebruikershoeveelheden verdovende middelen in beslag genomen. Het bestrijden van overlast is een prioriteit van de politie Rotterdam-Rijnmond en is ingebed in het Vijfjarenplan Rotterdam Veilig.


* RADARSNELHEIDSCONTROLES
ROTTERDAM - Politiepersoneel van de Verkeerspolitie (afdeling Verkeerstoezicht) hield vrijdagmiddag op de Nieuwe Langeweg, Mandenmakerstraat en Speerreep in Hoogvliet radarsnelheidscontroles. Tussen half drie en half vier flitste de radar op de Nieuwe Langeweg 34 van de in totaal 398 passerende automobilisten. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 80 km/uur in plaats van '50'. In de Mandenmakerstraat hielden tussen half vier en half vijf 46 van de in totaal 606 passerende autobestuurders zich niet aan de 50-limiet. Hoogste score bedroeg 86 km/uur. Op de Speerreep hielden tussen vijf en zes uur 19 van de in totaal 225 passerende automobilisten zich niet aan de toegestane maximum snelheid van '50. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 72 km/uur.


* AANRIJDING MET LETSEL
CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Vrijdagmiddag omstreeks half twee vond op de Capelseweg, door nog onbekende oorzaak, een aanrijding tussen twee personenauto's, die werden bestuurd door een 51-jarige man uit Spijkenisse en een 33-jarige man uit Capelle aan den IJssel, plaats. De 51-jarige man raakte hierbij gewond. Hij werd met een spoedtransport door GGD vervoerd naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. De 33-jarige automobilist werd overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. De Technische Ongevallen Dienst stelt een onderzoek in.


* ALCOHOLCONTROLES
ROTTERDAM - Politiepersoneel van het district Oost hield vrijdagmiddag en -avond op de Zevenkampse Ring en Capelseweg alcoholcontroles. In totaal moesten 131 automobilisten een blaastest afleggen, waarvan één automobilist met een slok teveel op achter het stuur zat. Tevens werden er 17 bekeuringen uitgeschreven aan automobilisten voor het niet dragen van de autogordel.

Middaguitgave vrijdag 9 mei 2003

* SNELHEIDSCONTROLES
ROTTERDAM - Politiepersoneel van de Verkeerspolitie hield vrijdagmorgen op de 's-Gravendijkwal, Maasboulevard en Pleinweg snelheidscontroles. Tussen zeven uur en kwart voor negen gingen op de 's-Gravendijkwal 75 van de in totaal 1170 passerende automobilisten op de bon. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 88 km/uur in plaats van '50'. Op de Pleinweg hielden tussen tien uur en half twaalf 32 van de in totaal 650 passerende autobestuurders zich niet aan de 50-limiet. Hoogste score bedroeg 79 km/uur. Tussen tien uur en half twaalf gingen op de Maasboulevard 150 van de in totaal 1830 passerende autobestuurders op de bon. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 100 km/uur in plaats van '50'.


* VERDACHTE SCHIETPARTIJ AANGEHOUDEN
(Zie ook persbericht van 05/05/2003)
CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Rechercheurs van het district Oost stelden vrijdagmorgen een 25-jarige Rotterdammer in verzekering, nadat deze zich donderdagavond laat had gemeld bij een politiebureau in Rotterdam. De man wordt verdacht van een schietpartij, die zondagavond jl. plaatsvond in een horecagelegenheid op het Stadsplein. Even na tien uur die avond werd een 28-jarige Rotterdammer met een vuurwapen in zijn gezicht geschoten. Het slachtoffer kon na behandeling het ziekenhuis weer verlaten. De aanleiding tot de schietpartij was het feit dat het slachtoffer zich in het café bevond met de 31-jarige ex-vriendin van de 25-jarige Rotterdammer.


* GEWELDSTEAM OOST LOST 24 STRAATROVEN OP

ROTTERDAM - Het geweldsteam van district Oost heeft met de aanhouding van negen jongens afkomstig uit Rotterdam, in leeftijd variërend van 14 tot 18 jaar, achttien straatroven opgelost. De berovingen vonden in de maanden februari en maart plaats en werden in wisselende samenstellingen gepleegd in de wijken Alexanderpolder en Zevenkamp. In enkele gevallen werd gebruik gemaakt van een nepvuurwapen en een mes. De verdachten werden aangehouden na een georganiseerde actie van het wijkteam Prins Alexander-Zuid, waarbij één verdachte op heterdaad werd aangehouden. De buit die voornamelijk bestond uit mobiele telefoons en fietsen werd doorverkocht. Van het geld werd vervolgens merkkleding en beltegoed gekocht. Sommigen deden het ook puur voor de kick. Gelijktijdig werd een groep van zes jongens en twee meisjes allen afkomstig uit Rotterdam-West, in de leeftijd tussen de 12 en 16 jaar aangehouden voor twee straatroven in Capelle aan den IJssel en vier in Rotterdam. Deze groep jongeren ging met de metro op stap, met het doel om berovingen te plegen. De buit bestond hier voornamelijk uit mobiele telefoons. Op de Zimmermanweg nabij metro Dijkzigt werd in de maand februari getracht een oudere vrouw van haar tas te beroven, waarbij de vrouw die in gezelschap van een man was, op de grond viel en vermoedelijk hoofdletsel opliep. Het slachtoffer heeft zich echter niet gemeld bij de politie en wordt hierbij alsnog verzocht met de politie contact op te nemen. Tevens is het geweldsteam op zoek naar slachtoffers van twee berovingen waarbij niets werd weggenomen. Deze berovingen vonden plaats in februari en maart jl. nabij het metrostation Alexanderpolder. In ''n geval betrof het een vrouw op een fiets die door een groep jongeren gedwongen werd te stoppen, waarna zij werd gefouilleerd. In het andere geval werden twee jongens op skateboards ook door een groep jongeren geslagen. Ook hier werd geen buit gemaakt. De slachtoffers worden dringend verzocht contact op te nemen met de wachtcommandant van het geweldsteam Oost, telefoonnummer: 0900-8844 (lokaal tarief). De verdachten zijn allen voorgeleid bij de rechter-commissaris, waarvan er acht nog in voorlopige hechtenis zitten.


* VERDACHTE STEEKPARTIJ AANGEHOUDEN
(Zie ook persbericht van 17/04/2003)
CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Vrijdag werd een 38-jarige man uit Capelle aan den IJssel voorgeleid aan de Officier van Justitie als verdachte van een steekpartij, die op woensdagavond 16 april jl. plaatsvond in een café' aan de Schermerhoek. De Capellenaar meldde zich afgelopen dinsdag uit eigener beweging bij een politiebureau. In het café kreeg een 39-jarige man, eveneens uit Capelle aan den IJssel, onenigheid met de verdachte, die daarop het café verliet. Even later kwam hij echter terug en stak het slachtoffer met een mes in diens borst en bovenarm. GGD-personeel vervoerde het slachtoffer voor behandeling naar het IJssellandziekenhuis.


* GETUIGENOPROEP SLACHTOFFER VAN STRAATROOF IN WATER GEGOOID

(Zie ook persberichten 05/05/2003)
ROTTERDAM - De recherche van het district Rotterdam-West is dringend op zoek naar getuigen die zondagavond 4 mei jl. rond kwart over elf iets hebben gezien van een straatroof, waarbij een achttienjarige Rotterdammer even later door drie mannen in het water van de Coolhaven werd gegooid. Het slachtoffer was, nadat hij bij een geldautomaat op de Willem Buytewechstraat had gepind, door drie mannen aangesproken en gesommeerd mee te lopen naar de Coolhaven. Onder bedreiging van een mes moest het slachtoffer aan de achterzijde van het Scheepvaart- en Transportcollege zijn bankpas, geld en jas afgeven, waarna hij in het water van de Coolhaven werd gegooid. Na een zwempartij van zo'n 150 meter kon de Rotterdammer een plek vinden waar hij uit het water kon klauteren. Tijdens de zwempartij moet de jeugdige Rotterdammer zijn opgemerkt door een groepje jongeren dat aan de zijde van de G.J. de Jonghweg liep. Met name dit groepje, maar ook anderen die iets gezien hebben van de beroving en het in het water gooien van het slachtoffer worden dringend verzocht contact op te nemen met de recherche van het district Rotterdam-West via het telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).