PERSBERICHT - 2003-05-10

Groei dagrecreatie Zuid-Holland opvallend

Het aantal bezoeken aan de dagrecreatiebedrijven van Zuid-Holland is de eerste drie maanden van het jaar met 24% toegenomen ten opzichte van dezelfde periode in 2002. Dit is beduidend meer dan het landelijke gemiddelde van 6%.

De omzet van deze bedrijven (met name musea en attracties) steeg in deze periode met 6% (landelijk 0%). Als reden voor deze hogere omzet werden het grote aantal bezoekers en het plaatsvinden van een bepaald evenement opgegeven. Een ruime meerderheid van de dagrecreatiebedrijven verwacht ook de rest van dit voorjaar meer bezoekers dan in het voorjaar van 2002.

Een en ander blijkt uit de eerste meting van de Monitor Toeristische Bedrijven, die in de eerste twee weken van april is uitgevoerd onder ca. 850 bedrijven in de toeristisch-recreatieve sector. Provincie Zuid-Holland gaf opdracht voor de uitvoering van dit onderzoek. Daling verblijfstoerisme

Minder goed is het gesteld met het verblijfstoerisme in Zuid-Holland; dit kende de eerste drie maanden van het jaar een daling in het aantal gasten van -8% ten opzicht van dezelfde periode in 2002. Ook de omzet daalde in deze periode met -4,7%. Beide cijfers vallen lager uit dan de landelijke gemiddelden van respectievelijk -0,7% en 0%. Als voornaamste redenen voor deze daling geven de verblijfsaccommodaties de tegenvallende economie en de crisis in Irak, die met name de zakelijke markt beïnvloedt.

Het merendeel van de accommodaties verwacht dat de cijfers voor de rest van het voorjaar nog achter zullen blijven bij het voorjaar van 2002. Dit in tegenstelling tot de landelijke verwachting dat meer Nederlanders dit jaar de zomervakantie in eigen land zullen blijven en daardoor een positieve impuls zullen geven aan de verblijfsaantallen op met name de campings en bungalowparken.

Herkomst bezoekers
Het aandeel buitenlandse verblijfstoeristen in Zuid-Holland is 44%, waarbij vooral veel toeristen uit Duitsland en Groot-Brittannië komen, gevolgd door de VS, Frankrijk en België. De verblijfsaccommodaties geven aan met name minder Duitsers en Amerikanen te ontvangen, maar meer Belgen. Uit eigen land komen de meeste verblijfstoeristen uit Limburg (22%), Noord-Brabant (16%) en Groningen (12%).

Bij de dagrecreaties blijken de meeste buitenlandse bezoekers uit België, Duitsland en Groot-Brittannië te komen. De Nederlandse bezoekers komen vooral uit de eigen provincie, gevolgd door bezoekers uit Noord-Holland en Noord-Brabant.

Monitor Toeristische Bedrijven
Dit onderzoek wordt drie keer per jaar (april, juni en augustus/september) gehouden door Toerisme en Recreatie Nederland, het Zuid-Hollands Bureau voor Toerisme / Provincie Zuid-Holland en een aantal andere Provinciale Bureau's voor Toerisme en VVV's van de grote steden. Voor dit onderzoek zijn ca. 850 toeristisch-recreatieve bedrijven in Nederland telefonisch geënquêteerd.