Ingezonden persbericht


Arjan Smit wint massasprint in Gramsbergen

Arjan Smit heeft zaterdag de skeelerwedstrijd in Gramsbergen gewonnen. Tweede en derde werden Ingmar Berga uit Hoogeveen en de Australiër Michael Byrne. De rit was uitgedraaid op een massasprint, nadat plaatselijk favoriet Erik Hulzebosch, Ingmar Berga uit Hoogeveen en Sven Depoorter uit België bijna de hele wedstrijd vooruit hadden gereden.

Door toedoen van Smit ging het peloton in gesloten formatie op de streep af. De eerste en enige kopgroep van betekenis, met Hulzebosch, Berga en Depoorter, vormde zich in het eerste kwartier. Dat duurde totdat nationaal kampioen Smit er tien minuten voor het eind genoeg van had en het gat ging overbruggen, vijf anderen met zich meesleurend, onder wie Willem Hut, Marcel Oosten en Styn Vanhove. Toen bestond de kopgroep uit tien man, maar dat duurde slechts een ronde. Met nog vier minuten te gaan was er een complete hergroepering op het snelle en smalle parcours van Gramsbergen. Een laatste plaagstootje van André Klompmaker werd vlot teniet gedaan. "Het was een moeilijke wedstrijd," vond Berga (18). "Ik had het zwaar in de kopgroep. En dan word je in de finale jammer genoeg nog teruggepakt." Ook Smit, die eerder de eerste klassementswedstrijd won in Emmeloord, noemde de marathon moeilijk, maar dan vooral vanwege de grote deelname op het smalle en snelle parcours: 96, inclusief B-rijders en enkele paar topdames. Van hen zat Hulzebosch' echtgenote Jenita aan het eind van de rit nog in het peloton (54e). Internationale inbreng was er van zeven Belgen, vier Fransen plus een Australiër (Michael Byrne) en een Venezolaan (Omar Landaeta) die een paar maanden in Nederland wonen om de skeelercompetitie mee te maken.

C-rijders

Gerard Pas uit Rijssen zegevierde bij de C-rijders. Hij had met André Akkerman uit Staphorst (tweede), Stephan Wielinga uit Wolvega (derde) en Wouter de Vries uit Apeldoorn (vierde) een kopgroep gevormd. Er gingen tachtig C-rijders en dames-2 van start.

Veteranen

Ook bij de veteranen had zich een kopgroep gevormd. De snelste van deze drie was Henk Lankhof uit Aalten, die de eindsprint won van Piet Lagerweij uit Otterlo en Jean-Luc Ostyn uit het Belgische Kortrijk. "Ik had niet verwacht dat we zo makkelijk met drie man zouden wegblijven,'' zei winnaar Lankhof, die met overmacht de eindspurt won. Normaliter is Lagerweij de snellere sprinter. De Otterloër is pas hersteld van een ziekenhuisopname.

Karin Verhoef (SBN)

Zie ook: www.skatebond.nl/speed

Skatebond Nederland
www.skatebond.nl