Gemeente Amersfoort

Tentoonstelling "Veranderend landschap, verdwenen landschappen" op Landgoed Schothorst

datum: 2 mei 2003

Van 11 mei tot en met 3 augustus 2003 is op het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie, Landgoed Schothorst de tentoonstelling "Veranderend landschap, verdwenen landschappen" te zien. Deze tentoonstelling laat zien hoe de drie verschillende landschappen De Utrechtse Heuvelrug, de Gelderse Vallei en de Eempolders zijn ontstaan. Hoe de landschappen zich hebben ontwikkeld is de afgelopen 15.000 jaar met name bepaald door klimaat, geologische processen, begroeiing, dieren en mensen.

Dat juist in Amersfoort deze tentoonstelling te bezichtigen is, is geen toeval. Amersfoort is een soort drieland(schapp)enpunt voor de drie landschappen die te zien zijn. De ontwikkeling van het landschap wordt in grote mate bepaald door diverse invloeden. Die kunnen van natuurlijke aard zijn, maar ook de mens heeft een duidelijke stempel gedrukt op het uiterlijk van het landschap.

Verrijking, verarming, nieuwe kansen?
Vanaf de Middeleeuwen bepaalde vooral de mens het uiterlijk van het landschap. In het begin waren de activiteiten van de mens nog zo beperkt dat zij op de natuur een verrijkende invloed hadden. Er ontstonden allerlei omstandigheden waaronder zich een grote variatie aan planten- en diersoorten kon vestigen.
Vanaf 1900 echter werden de menselijke invloeden steeds grootschaliger en hadden zij eerder een verarmende dan een verrijkende invloed op natuur en landschap. De tentoonstelling eindigt echter niet in mineur; hij geeft een aantal suggesties om de natuur ook in het moderne cultuurlandschap betere kansen te geven.

Openingstijden en kinderactiviteit
De tentoonstelling is te bezichtigen van 11 mei tot en met 3 augustus 2003 in het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie, Landgoed Schothorst, Schothorsterlaan 21 te Amersfoort.
Dinsdag, donderdag en vrijdag 15.00 - 17.00 uur Woensdag, zaterdag en zondag 13.00 - 17.00 uur
De toegang is gratis.
Kinderen vanaf ca. 9 jaar kunnen een speurtocht over de tentoonstelling doen.