Ingezonden persbericht

Afdeling Communicatie
Hilversum, 07-05-2003

Televisie
KUNST... OMDAT HET MOET!!
Uitzending zondag 11 mei
Nederland 2 ­ 23.30 uur


Documentaire over letterontwerper bram de does

Letters: alle aandacht gaat uit naar de volgorde waarin ze staan, naar de woorden die ze maken en de inhoud die ze weergeven. Maar dat letters ontworpen zijn en dat het ontwerp mede bepalend is voor de leesbaarheid en 'aard' van een tekst wordt vaak vergeten.

Wereldwijd staan Nederlandse letterontwerpers en typografen in hoog aanzien. De vanzelfsprekendheid waarmee ons land door de eeuwen heen een stroom van letterontwerpers voortbracht en -brengt is bijzonder. De documentaire 'Systematisch slordig, Bram de Does letterontwerper' die het TROS-programma KUNST... OMDAT HET MOET!! op zondag 11 mei uitzendt, gaat over het leven en werk van Bram de Does, één van 's werelds belangrijkste letterontwerpers.

Naast letterontwerper is De Does ook een gedreven biologisch landbouwer en violist. Zijn muzikale inzichten kan hij soms ook toepassen in zijn letterontwerpen. Zo stelde hij vast dat een uitgekiende onregelmatigheid bij het vioolspelen extra 'swing' aan barokmuziek gaf. Die ontdekking gaf vervolgens ook de 'Trinité'-letter zijn bijzondere harmonie. Bram de Does zijn 'Trinité'- en 'Lexicon'-letter bijvoorbeeld, worden al jaren gebruikt voor de Dikke van Dale, het NRC Handelsblad en voor Querido-uitgaven.

Om het belang van letterontwerp en typografie te onderstrepen is in 2001 de 'Stichting Nieuwe Letters' opgericht. De documentaire 'Systematisch slordig, Bram de Does letterontwerper' is het eerste project van deze stichting. Aan de hand van het fascinerende levensverhaal van Bram de Does wordt de kracht en het belang van de Nederlandse letterontwerpen duidelijk.



Ingezonden persbericht