Gemeente Woudrichem

09/05/2003
Zondagavond 11 mei documentaire Woerkumse documentairemakers op de televisie

Zondagavond 11 mei zal de TROS in de serie 'Kunst...omdat het moet!' om 23:40 uur de bijzondere documentaire 'Systematisch slordig' uitzenden over het leven en werk van letterontwerper en typograaf Bram de Does.
deze documentaire is gemaakt door Coraline Korevaar en Otto de Fijter. (Atelier de Kazerne in Woudrichem)
Op 26 april werd het begeleidende boekje Nieuwe Letters- wederom een schitterende uitgave van Uitgeverij de Kazerne - overhandigd aan Bram de Does in Museum Meermanno en vond 's middags de feestelijke première van de documentaire plaats in de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Een warm applaus en staande ovatie van de 150 aanwezigen vulde het auditorium van de Academie als blijk van waardering en erkenning voor dit meesterwerk van Coraline Korevaar en Otto de Fijter.

Wie is Bram de Does?
Bram de Does (1934) besluit in 1958 bij de Haarlemse drukkerij Joh. Enschedé in dienst te gaan. De drukkerij die dit jaar 300 jaar bestaat en waar nu ondermeer de Nederlandse postzegels, paspoorten en bankbiljetten gedrukt worden.
Gaandeweg ontwikkelt hij een eigen visie op de klassieke boektypografie en krijgt in 1978 de opdracht van de directie een nieuwe drukletter te ontwerpen. De typografische wereld stond op zijn kop toen in 1981 een letter met ongekende kwaliteiten was geboren, de Trinité. Een letter die inmiddels nationaal en internationaal dagelijks wordt gebruikt door ontwerpers en drukkers. In 1992 verscheen een tweede letter van Bram de Does, de Lexicon. Speciaal ontworpen om een aantal typografische problemen bij het Van Dale Groot Woordenboek der Nederlandsche Taal op te lossen. Inmiddels worden we, zonder het te beseffen, omringd door de letters van Bram; de Dikke van Dale, het NRC Handelsblad, de Zuidvleugeld van het Rijksmuseum en het Interpolis voetbalschirt van Willem II zijn hier ondermeer voorbeelden van.

Volgens één van de geïnterviewden zouden de letters van Bram, mits ze 50 jaar eerder ontworpen waren, de huidige Times New Roman die overal op de computer meegeleverd word, zeker in het gebruik voorbij gestreefd hebben. Toch heeft Bram al vele nationale en internationale prijzen gewonnen o.a. voor het Best Verzorgde Boek ter wereld, 'Steadfast Tin Soldier', in 1993.

In de documentaire komen mensen aan het woord die Bram de Does goed kennen, mensen die zijn letters gebruiken en collega- typografen. Daarnaast geeft de documentaire een beeld van Bram's muzikale interesses en zijn passie voor de biologisch landbouw.

Mede dankzij het VSB fonds, het Harten fonds, Joh. Enschedé, de Automatiseringgids en het BNO kwam deze documentaire tot stand. .
Voor meer informatie www.meermanno.nl