Korps: Limburg-Zuid, plaats: Kerkarde 11-05-2003 Grootscheepse controle in Heerlen
Zondag 11 mei 2003 (JosK - 09.50 uur)

Heerlen; grootscheepse controle
In de nacht van zaterdag 10 op zondag 11 mei hield de politie tussen 23.30 uur en 05.30 uur een uitgebreide controle in de omgeving van de Beitel in Heerlen. Daarbij werden in totaal 65 personeelsleden ingezet.
Op de Beitel was een speciale controlestraat ingericht waar bestuurders van voertuigen een alcoholcontrole ondergingen. Tevens werden daar preventieve fouilleringen gehouden waarbij speciaal de aandacht uitging naar het mogelijk in het bezit hebben van verboden wapens.

Van 600 autobestuurders werd een blaastest afgenomen. Daarbij bleken drie bestuurders teveel gedronken te hebben. Eén van hen kreeg boete opgelegd van 190 euro. Een 32-jarige Kerkradenaar bleek een alcoholpromillage te hebben van 1,28. Tevens bleek dat hij in zijn auto te rijden terwijl zijn rijbewijs in verband met een eerdere veroordeling ingevorderd was. Een 18-jarige militair uit Kerkrade pleegde het nodige verzet nadat hij aangehouden was voor het ondergaan van een blaastest. Aan het bureau weigerde hij iedere medewerking en werd daarom ingesloten. Omdat hij militair is, werd de zaak overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee.

Buiten de 600 gecontroleerde voertuigen werd ook nog eens in 225 voertuigen gezocht naar wapens en werden 608 inzittenden aan een preventief onderzoek aan hun kleding onderworpen. In totaal werden 25 wapens waaronder diverse messen, schroevendraaiers, traangas, pepperspray, honkbalknuppels, een paralyser (stroomstootwapen), twee namaakvuurwapens en munitie in beslag genomen.
Daarbij werd voor ruim 2440,- aan boetes opgelegd. De boetes varieerden tussen de 65,- en 275,-.

Eén auto werd in beslag genomen omdat aan het chassis geknoeid is. Het vermoeden bestaat dat die auto gestolen is.

Saillant detail is nog dat de politie, nadat de controle afgelopen was, in de directe omgeving van de controleplaats her en der in de berm ruim 90 gram verdovende middelen aantrof die waarschijnlijk door onbekenden, voordat ze gecontroleerd werden, weggegooid zijn.

De politie spreekt van een geslaagde actie.
Zeker het relatief geringe alcoholgebruik onder de bestuurders is positief te noemen terwijl het aantal wapens waarmee mensen zich op straat bevinden, minder fraai is.