Politie Gelderland-Zuid














Interregionale Veiligheidscontrole tussen Rhenen en Kesteren



Vrijdag 9 mei werd tussen 15.00 uur en 23.00 uur een grote verkeerscontrole gehouden door de politieregio's Utrecht en Gelderland-Zuid. De politieteams Buren en Neder-Betuwe (Regio Gelderland-Zuid) en Rhenen (Regio Utrecht) controleerden het verkeer dat via de Brug bij Rhenen over de Nederrijn passeerde. Dit is een belangrijke verkeersader tussen de provincies Gelderland en Utrecht. In totaal werden 200 bekeuringen uitgeschreven voor diverse overtredingen. Alle1000 bestuurders hebben meegewerkt aan een blaastest waarbij 6 bestuurders het toegestane maximum van 220 ugl overschreden.
Het ademonderzoek van een fietser gaf als uitslag 565 ugl.

Het was de eerste keer dat beide politieregio's samenwerkten aan een grootschalige veiligheidscontrole. Behalve het doel om een als naastgelegen politieregio's een gezamenlijke verkeerscontrole te houden om de verkeersveiligheid in een groot gebied te verbeteren, was ook de intensivering van samenwerking met andere handhavers zowel binnen als buiten de politie belangrijk. De controle werd gehouden in samenwerking met onder andere de Regionale Verkeersdienst, Bureau Verkeerstaken/handhaving, Regionale Scooterteam Regio Utrecht, de Douane, Dienst Motorrijtuigenbelasting, Rijksverkeersinspectie, Afdelingen Recherche en Milieu van politie en de politiemeldkamers van Nijmegen en Utrecht. In totaal waren 110 opsporingsambtenaren bij de controle betrokken. De Vreemdelingenpolitie was eveneens aanwezig om aangetroffen personen, die voldoen aan de opsporingscriteria van de Vreemdelingenwet aan te houden. Uiteindelijk zijn door hen geen aanhoudingen verricht.

De politie haalde het verkeer van de weg met behulp van motorrijders die de bestuurders overbrachten naar controleplaatsen aan de Grebbeweg (N225) in Rhenen en Betuwestraatweg (N320) in Kesteren. Er is inspectie uitgevoerd op zwaar transport over de weg waarbij milieu- en verkeersaspecten aandacht kregen. Overige weggebruikers zijn met name gecontroleerd op de rijtechnische staat van het voertuig, de juistheid van papieren, het voeren van juiste verlichting, snelheid, gordel dragen voor- en achterin, rijden onder invloed, gevaarlijk /hinderlijk rijgedrag en verboden wapen- en/of drugsbezit.
Tegen 100 auto- cq. scooterbestuurders is proces-verbaal opgemaakt waarbij 20 scooters teveel vermogen hadden. Een automobilist moest zijn lading, bestaand uit een speedboot overladen op een ander voertuig door technische gebreken aan de aanhanger.
Twee maal is proces-verbaal opgemaakt voor de Wet Wapens en Munitie voor het in bezit hebben van een CS-gasbusje. Omdat een van de verdachten niet de Nederlandse nationaliteit had, moest hij het boetebedrag van E 220,= ter plaatse voldoen.
Een aangetroffen luchtdrukwapen is eveneens in beslag gnomen. Tegen de eigenaar wordt proces-verbaal opgemaakt.
Twee personenauto's zijn overgebracht naar het bureau omdat de voertuigen onverzekerd waren. Een persoon is aangehouden voor belediging van een politieagent.


Nijmegen, 11 mei

Jose Albers, afdeling Communicatie

06 - 53 24 01 75



Postbus 9109
6500 HL Nijmegen
Telefoon (024) 327 60 05
Fax (024) 327 63 39 ---- --