Korps: Friesland, plaats: Fryslân 11-05-2003
Politieberichten 10/05 (13.00 uur) t/m 11/05 (13.00 uur)

Leeuwarden: inbraak personenauto
Zaterdag tussen 12.55 uur en 13.15 uur is aan de Snekertrekweg ingebroken in een personenauto. Uit de auto is een radio/cd-speler weggenomen. Hoe de auto is opengebroken is niet duidelijk. Een 18-jarige vrouw uit Leeuwarden heeft aangifte gedaan.

Wommels: aanrijding met letsel
Zaterdag rond 14.50 uur is aan de Westergoawei een 27-jarige bromfietser uit Franeker gewond geraakt door een aanrijding. De man reed over de Walperterwei en wilde de Westergoawei oversteken in de richting van Spannum. Hierbij zag hij een 44-jarige automobiliste uit Leeuwarden over het hoofd. De automobiliste, die richting Leeuwarden reed, kon de bromfietser niet meer ontwijken en een aanrijding was het gevolg. De bromfietser is met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht.

Leeuwarden: aanrijding met letsel
Zaterdag rond 16.15 uur is aan de Drachtsterweg een 72-jarige vrouw uit Leeuwarden gewond geraakt door een aanrijding. De vrouw zat in de auto bij een 75-jarige bestuurder uit Leeuwarden. De aanrijding vond plaats op de kruising Drachtsterweg/ Mardijk, ter hoogte van de afslag restaurant de Waldwei. De automobilist uit Leeuwarden gaf geen voorrang aan een hem tegemoetkomende 19-jarige automobilist uit Wergea die richting Leeuwarden reed. De vrouw kwam door de aanrijding bekneld te zitten en is door de brandweer uit het voertuig gehaald. De vrouw is met lestel aan haar heup naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht. De weg is voor verkeer vanuit Wergea een uur afgezet geweest.

Harkema: vechtpartij sportterrein
Zaterdag rond 18.00 uur is op het sportterrein aan de Bosk na afloop van de voetbalwedstrijd Harkemase Boys- Quick Boys een vechtpartij ontstaan. Bij de vechtpartij waren ongeveer 50 tot 70 personen betrokken. Acht personen raakten gewond en werden ter plaatse behandeld. Op het moment dat de politie werd geïnformeerd waren onvoldoende eenheden ter plaatse om in te grijpen. Toen de politie voldoende eenheden beschikbaar had om in te grijpen, werd de situatie op het veld rustig. De politie besloot niet op te treden omdat dat een hevige escalatie zou hebben veroorzaakt. Nadat supporters van de Quick Boys waren vertrokken keerde de rust weer.

Sneek: geluidsoverlast
Zaterdag rond 22.00 uur kreeg de politie een melding binnen van geluidsoverlast aan de Edo Jongamastraat. Ter plaatse trof de politie een groep van 20 personen aan bij een barbecue. Een 22-jarige man uit Sneek werd opstandig toen de politie hem aansprak op de luide muziek die uit zijn auto kwam. De politie probeerde een gesprek te voeren met de aanwezigen, echter dit was niet mogelijk omdat er niet werd geluisterd. Hierna vorderde de politie tweemaal de groep te vertrekken. Hieraan werd niet voldaan. Diverse personen werd gevraagd te vertrekken naar hun woning. Hier werd verbaal agressief op gereageerd. Vervolgens kregen drie personen enkele klappen met de wapenstok en werd de groep met behulp van de inzet van honden uiteengedreven. Niemand raakte gewond.

Siegerswoude: rijden onder invloed en snelheidsovertreding Zaterdag rond 23.30 uur is aan de Binnenwei het rijbewijs in beslag genomen van een 31-jarige automobilist uit Drachtstercompagnie. De man reed 160 km/u. Ter plaats geldt een snelheidslimiet van 80 km/u. Tevens bleek de man gedronken te hebben. Op het politiebureau blies de man 685 ug/l.

Oudega: aanrijding met letsel
Zaterdag rond 23.45 is aan de Sanbuorren een 57-jarige bromfietser uit nij Beets gewond geraakt bij een aanrijding. De bromfietser reed in de richting van Opeinde toen hij een auto wilde inhalen die op dat moment linksaf wilde slaan, richting de Pasterijereed. Hierdoor botste de bromfietser tegen het linkervoorspatbord van de auto en kwam te val. De automobilist, een 23-jarige man uit Drachten raakte niet gewond. De bromfietser is met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten gebracht.

Folsgare: aanhouding twee verdachten
Zondag rond 03.00 uur zijn aan de Rijksweg A7 een 20-jarige man uit Abbega en een 18-jarige man uit Folsgare op heterdaad aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen goederen. De twee verdachten hadden het glas vernield van een abri.

Folsgare: aanrijding en onder invloed
Zondag rond 02.45 uur is aan de Rijksweg A7 een 59-jarige automobilist uit Huis ter Heide (Utrecht) van de weg geraakt en in de berm beland. De man verkeerde onder invloed van alcohol. Op het politiebureau blies de man 725 ug/l. Het rijbewijs van de man is ingevorderd. Tegen de verdachte is proces verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: eenvoudige mishandeling
Zondag rond 03.00 uur is aan de Oude Doelensteeg een 37-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van eenvoudige mishandeling. De verdachte zou een 35-jarige man uit Leeuwarden hebben mishandeld door zijn duim om te draaien. Waarom de verdachte dit deed is onduidelijk. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: aanhouding verdachte
Zondag rond 04.00 uur is aan de Vuurdoornstraat een 36-jarige man uit Leeuwarden op heterdaad aangehouden op verdenking van auto-inbraak. De man liep net weg bij de auto waarvan de ruit was ingeslagen toen de politie arriveerde.

Sneek: woningbrand
Zondag rond 04.00 uur ontstond brand aan de achterzijde van een woning aan de Commanderij. Nadat de brandweer ter plaatse kwam was de brand snel geblust. Niemand raakte gewond. De politie onderzoekt de oorzaak van de brand.

Drachten: diefstal met geweld, twee verdachten aangehouden Zondag rond 05.30 is een 18-jarige man uit Drachten beroofd van zijn fiets nadat hij van zijn fiets was geslagen door twee mannen. De twee mannen, een 21-jarige man uit Drachten en een 22-jarige man uit de Wilgen, konden even later worden aangehouden op het Moleneind. De fiets is geretourneerd aan de eigenaar.

Veenwouden: eenzijdige aanrijding
Zondag rond 04.55 uur zijn bij een aanrijding aan de Rondweg een 25-jarige man uit Damwoude (bestuurder) en een 22-jarige man uit Damwoude (inzittende) gewond geraakt. De auto was over de kop gevlogen. Hoe de aanrijding is veroorzaakt is nog onduidelijk. De politie heeft een bloedproef afgenomen van de bestuurder. De slachtoffers zijn met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht. De auto bleek niet verzekerd te zijn en is in beslag genomen. Tevens bleek de bestuurder niet te beschikken over een geldig rijbewijs.

Leeuwarden: inbraak bedrijf
Tussen zaterdag 07.00 uur en zondag 01.40 uur is in een bedrijfspand aan de Wijnhornsterstraat ingebroken. Weggenomen is een stereoset, enkele tientallen euros en een mobiele telefoon. Men kwam binnen via de achterzijde van het pand. Een 39-jarige man uit Zwaagwesteinde deed aangifte.

Balk: grafschennis
Tussen zaterdag 18.00 uur en zondag 07.00 uur heeft grafschennis plaatsgevonden op de begraafplaats aan de Raadhuisstraat. Van ongeveer 25 graven zijn de kopstenen omvergetrokken, stenen gebroken en voetstukken kapot gemaakt. Ook zijn stenen en kruizen uit de grond getrokken en elders neergegooid. Verder zijn vele bloemen, bloemstukken en beeldjes vernield. Een inwoner van Balk (leeftijd onbekend) deed aangifte. De politie onderzoekt de zaak. De politie komt graag in contact met getuigen die informatie hebben over de daders, via telefoonnummer (0900) 8844.

Rijden onder invloed

Sneek
Zondag rond 00.05 uur is aan de Stadsrondweg-zuid een 19-jarige automobilist uit Almelo gecontroleerd. De man bleek gedronken te hebben. Op het politiebureau blies de man 255 ug/l. De man kreeg een rijverbod van een uur. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt.

Drachten
Zondag rond 00.05 is aan de Noordkade een 54-jarige automobilist uit Drachten gecontroleerd. De man bleek gedronken te hebben. Op het politiebureau blies de man 415 ug/l. De man kreeg een rijverbod van drie uren. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt.

Dokkum
Zondag rond 01.20 uur is aan de Aalsumerpoort een 31-jarige fietser uit Dokkum gecontroleerd. De man bleek gedronken te hebben. Op het politiebureau blies de man 580 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van zes uren. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt. Ook kreeg de man een bekeuring omdat hij geen verlichting op zijn fiets had.

Wolvega

Zondag rond 01.45 uur is aan de Drafsportlaan een 50-jarige automobilist uit Vinkega gecontroleerd. De man bleek gedronken te hebben. Op het politiebureau blies de man 480 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van vier uren. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt.

Drachten

Zondag rond 05.55 uur is aan de Stationsweg een 20-jarige automobilist uit Drachten gecontroleerd. De man bleek gedronken te hebben. Op het politiebureau blies de man 685 ug/l. Het rijbewijs van de man is ingevorderd. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt.

Bureau Communicatie (058) 880 82 72