Koninklijke Nederlandse Schaakbond

CSV kampioen in 3e klasse E

Door een afgetekende overwinning in de laatste ronde haalde het eerste team van de Capelse Schaakvereniging zaterdag het kampioenschap in de derde klasse E van de KNSB binnen. In vrijwel dezelfde opstelling als in de voorlaatste ronde - 'never change a winning team' - werd met dezelfde ruime cijfers gewonnen: in Amsterdam werd VAS2 met 2-6 opgerold. Door dit resultaat is promotie naar de tweede landelijke schaakklasse een feit.

Tegen het seniorenteam van VAS2 was het pleit vrij snel beslecht. Teamcaptain van CSV1 Pieter van Ginkel trok aan het eerste bord opnieuw de kar. Lang werd de theorie gevolgd, totdat zijn tegenstander ten onrechte van het gebaande pad afweek: 0-1. Met deze overwinning bereikte Van Ginkel (rating 2155) een ongekend resultaat: door zes overwinningen en twee remises haalde hij 7 punten uit 8 partijen (TPR 2402).
Niet snel na deze overwinning kon CSV1 een onverwacht tweede punt bijschrijven. Na een reguliere opening combineerde Richard Ammerlaan (bord vijf) op het foute moment. Een kwaliteit werd verloren en ook een pion verdween. Hierna droeg zijn tegenstander een steen(tje) bij in de malaise door zijn dame weg te blunderen: 0-2. Hiermee leek de weerstand van VAS2 gebroken. Richard van Herk (bord zeven) stond minder, maar zijn opponent bood remise aan die door de Capellenaar grif werd aangenomen: 1/2-21/2. Een volgende puntendeling was er voor Paul van der Lee aan het achtste bord. Van der Lee kwam weliswaar slecht uit de opening maar stond allengs beter. Het halve punt was goed voor het teamresultaat: 1-3. Aan bord drie werd door Luc Zimmermann veel materiaal afgeruild. Desondanks toverde Zimmermann met loperpaar en gebruikelijke tijdnood een machtige aanval op het bord: 1-4.

Even later won ook Marc Trimp aan het tweede bord, waardoor de zege op VAS2 en het kampioenschap definitief werden beklonken: 1-5. De laatste twee partijen konden daar niets aan veranderen. Joost van Rosmalen (bord zes) had naar eigen zeggen 'geen leuke stelling om te spelen'. Hij stond matig tot slecht. Door de algehele stand werd tot remise besloten: 1,5 - 5,5.
De laatste (plus)remise werd toegevoegd door vierdebordspeler Henk Schouten: 2-6. Naast deze acht delen ook teamspelers Linda Ammerlaan en Roel Trimp in de feestvreugde. Van de negen bondswedstrijden won CVS1 er maar liefst zeven. De laatste drie met klinkende cijfers: 6-2. Een keer werd er geremiseerd en een keer verloren. Nog wel van degradant De Vogelwijk uit Den Haag. Met 15 wedstrijd- en 44,5 bordpunten kon CSV1 zich de laatste ronde een gelijkspel of zelfs kleine nederlaag permitteren. Voorschoten eindigde immers op de tweede plaats met 13 wedstrijd- en 40,5 bordpunten. Derde werd het Zaandamse Caissa2 (11-37).

Naast De Vogelwijk degradeerde het Leidse LSG5 uit de derde klasse E. Door het kampioenschap speelt CSV1 volgend jaar in de tweede landelijke schaakklasse. Daar komt het Spijkenisse tegen dat mede door het dramatische resultaatin de laatste ronde thuis (1-9 tegen kampioen HWP uit Sas van Gent) verrassend degradeerde. CSV1 zal het volgend seizoen moeten doen zonder sterspelers Pieter van Ginkel en Luc Zimmermann. Van Ginkel speelt al voor het Rotterdamse RSR Ivoren Toren en hoopt daar een plaats te verwerven in het eerste team dat in de eerste landelijke schaakklasse opereert. Luc Zimmermann verhuist omdat hij een baan heeft aangenomen in Maastricht.
Door deze aderlating krijgt CSV1 het zwaar. Het niveau in de tweede klasse is immers dusdanig hoog dat er wellicht spelers zullen moeten worden aangetrokken. Sponsors zijn welkom. Degenen die zelf willen schaken bij de Capelse Schaakvereniging melden zich bij Jeroen Meijer, (tel. 4583633/06-55712293).


---