Korps: Groningen, plaats: Garrelsweer/Delfzijl 11-05-2003 Politie lost berovingen en vrijheidsbenemingen op Zondag 11 mei 2003

Slachtoffers vastgebonden achtergelaten

De politie in Delfzijl heeft met de aanhouding van een 17-jarige vrouw uit Delfzijl en twee mannen van 26 en 21 jaar uit Delfzijl respectievelijk Rotterdam de gewelddadige berovingen van een 52-jarige vrouw uit Garrelsweer en een bejaard echtpaar (68 en 69) uit Delfzijl opgelost. De verdachten werden zaterdagmiddag aangehouden. Ze hebben gedeeltelijke bekentenissen afgelegd. De verdachten hebben tegenover de politie verklaard de berovingen uit geldnood te hebben gepleegd.

Op zaterdag 19 april mishandelden en knevelden de 17-jarige vrouw en de 21-jarige man een 52-jarige vrouw in haar woning aan de Rijksweg in Garrelsweer. Ze mishandelden en bedreigden de vrouw met een vuurwapen om haar te bewegen tot afgifte van geld. Uiteindelijk gingen de daders er vandoor met medeneming van diverse goederen, waaronder geld, computerapparatuur en sieraden. Ze lieten de vrouw vastgebonden achter. Het slachtoffer wist zichzelf te bevrijden en de politie te waarschuwen. Ze raakte niet ernstig gewond.

De verdachten hebben ook bekend in de nacht van dinsdag 29 op woensdag 30 april gedrieën te zijn binnengedrongen in de woning van een echtpaar aan de Noorsestraat in Delfzijl. Ze overrompelden de 69-jarige man en zijn 68-jarige vrouw in hun slaap. Beiden werden vastgebonden en mishandeld. Ook dreigden de verdachten met een vuurwapen en een mes. Ze eisten geld en doorzochten de woning. Nadat ze geld en sieraden hadden gevonden verlieten de daders de woning en lieten het achtpaar vastgebonden achter. De man, die diverse verwondingen opliep, wist zichzelf en zijn vrouw te bevrijden en de politie in te schakelen.

De politie stelde naar aanleiding van beide berovingen buurt- en sporenonderzoeken in. Daaruit kwamen zoveel gegevens naar voren dat snel duidelijk werd dat de beiden berovingen door dezelfde daders moesten zijn gepleegd. Nadere onderzoeksresultaten leidden tot de aanhouding van de verdachten. Ze zijn ingesloten en in verzekering gesteld. Ze worden binnenkort voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Inlichtingen: afdeling Communicatie, 0900 - 8844 (lokaal tarief)