Nieuwsbericht

zondag, 11 mei 2003, 16.10 uur

NOORD-KENNEMERLAND

Zoekactie naar vermiste man
Schoorl, vrijdag 9 mei 2003.
De politie heeft met 10 man en een helikopter tussen 20.00 en 22.30 uur in het duingebied gezocht naar de sinds 4 mei vermiste 34-jarige Richard Degeling. Een medewerker van de instelling Scorlwald, waar hij voor zijn verdwijning verbleef, meende hem kort daarvoor gezien te hebben op de Oorsprongweg. De zoekactie in het bos- en duigebied bleef zonder resultaat en moest vanwege de invallende duisternis worden gestaakt.

Verkeerscontroles
Alkmaar, vrijdag 9 mei 2003.
In de middaguren werd op de Nieuwe Schermerweg een verkeerscontrole gehouden. Daarbij werden 17 autobestuurders aan de kant gezet omdat ze sneller reden dan de toegestane 50 km/u. De hoogste gemeten snelheid was 80 km/u. Voorts vielen er enkele bonnen wegens het onnodig geven van lichtsignalen (2), het niet voeren van een juist kenteken (2) en het niet hebben van een juiste reminrichting voor een aanhangwagen (1).
Diezelfde middag werd tevens gecontroleerd op het gebruik van de autogordel op de Herenweg in Alkmaar. Daarbij liepen 18 automobilisten tegen de lamp.

Ontevreden klant vernielt folderrek
Alkmaar, vrijdag 9 mei 2003.
Een 30-jarige man uit Alkmaar heeft omstreeks 17.00 uur bij een bank aan de Stationsweg een folderrek op de grond gegooid en vernield. De man vond dat hij niet goed geholpen werd. Hierna is hij aangehouden door de politie wegens vernieling. Hij kreeg van justitie bij zijn heenzending later op de avond, een boete van 130 euro mee.

75 euro boete voor dronken bromfietser
Bergen, vrijdag 9 mei 2003.
Omstreeks 23.45 uur betrapte de politie op de Breelaan een 16-jarige bromfietser uit Bergen op het rijden met drank op. De jongeman blies aan het bureau 380 ug/l en kreeg een boete van 75 euro.

Drugsgebruikers op oorlogspad om geld
Alkmaar, zaterdag 10 mei 2003.
De politie heeft omstreeks 02.00 uur op een woonboot aan de Molenkade twee drugsgebruikers uit Alkmaar van respectievelijk 44 en 34 jaar aangehouden. Ze worden ervan verdacht dat ze de 58-jarige bewoner van de boot hebben mishandeld. Het motief hierbij zou zijn geweest een kleine geldschuld. De bewoner liep diverse klappen op en had enkele vleeswonden in zijn gezicht, vermoedelijk toegebracht met een aardappelschilmesje. Hij moest ter observatie in het ziekenhuis worden opgenomen. De twee verdachten waren eerder in de nacht ook al geweest bij een andere woonboot aan 't Hondsbosch. Daar hebben ze een pallet door een ruit van die woonboot gegooid en de 43-jarige bewoner in zijn gezicht geslagen. Hierbij zou het gaan om een schuld van 140 euro. De beide verdachten zijn ingesloten en de recherche stelt een nader onderzoek in.

Man aangehouden na brand in prullenbak
Schoorl, zaterdag 10 mei 2003.
Omstreeks 01.30 uur hield de politie op de Damweg een 37-jarige man uit Alkmaar aan. Hij had vermoedelijk kort daarvoor op de Voorweg een prullenbak bij een bushalte in de brand gestoken. De brandweer moest uitrukken om het vuurtje te blussen. De verdachte wenste geen verklaring af te leggen en werd ingesloten.

Auto tegen muur
Heerhugowaard, zaterdag 10 mei 2003.
Omstreeks 02.00 uur kreeg de politie de melding dat er een aanrijding was gebeurd op de Newtonstraat op het gedeelte tussen de Coulomb- en de Amperestraat. Ter plaatse bleek dat een 17-jarige bestuurder uit Heerhugowaard, met naast hem een 15-jarige buurjongen, met een auto tegen een pui van een bedrijf was aangereden. De jongeman had de macht over het stuur verloren in een flauwe bocht en had vervolgens eerst twee bomen omver gereden en was tegen de muur van het bedrijfspand tot stilstand gekomen. De buurjongen kon op eigen kracht uit de auto komen maar de jonge bestuurder moest door de brandweer uit zijn benarde positie worden bevrijd. Ze werden beiden opgenomen in het ziekenhuis. Daar werd van de bestuurder bloed afgenomen in verband met mogelijk alcoholgebruik (uitslag over 14 dagen). Aan de auto, het pand en de bomen is flinke schade ontstaan. De bestuurder heeft geen rijbewijs en de auto bleek hij thuis te hebben meegenomen.

Eenzijdig ongeval met drank
Alkmaar, zaterdag 10 mei 2003.
Een 22-jarige vrouw uit Schoorl verloor omstreeks 03.00 uur op de Helderseweg de macht over het stuur van haar brommobiel toen zij uitweek voor een kat. De mini-auto sloeg over de kop en belandde in de berm van de weg. De bestuurster bleek alcohol gedronken te hebben en blies aan het bureau 760 ug/l (tot 220 toegestaan). Het voertuig, dat zwaar beschadigd raakte, had ze geleend van haar moeder.

Woninginbraken door gaatjesboorder
Heerhugowaard, zaterdag 10 mei 2003.
In de afgelopen nacht is er ingebroken in een woning aan de Travalje. In een raamkozijn werden, terwijl de bewoners boven lagen te slapen, 4 gaten geboord waarna de knippen konden worden ontgrendeld. De benedenverdieping werd doorzocht en er werd een videocamera, een computer en een telefoon ontvreemd.
Een bewoner van een huis aan de Van Goghstraat werd ook slachtoffer van een gaatjesboorder. Ook hier werd een raam ontgrendeld na het boren van een gaatje. Uit een lade werden autosleutels weggenomen en vervolgens werd de auto gestolen die bij het huis stond. Het gaat hier om een personenauto van het merk Mercedes, type A140, kleur grijs en voorzien van het kenteken 53-DF-JX

Verkeerscontroles
Castricum, zaterdag 10 mei 2003.
Tijdens een verkeerscontrole op de Heereweg tussen 15.45 en 17.15 uur zijn 8 processen-verbaal uitgedeeld. Zes wegens het overschrijden van de snelheidslimiet, één voor het niet dragen van een gordel en een laatste voor het onnodig claxonneren. Tussen 21.20 en 22.15 werd hier opnieuw gecontroleerd. Daarbij zijn 14 processen-verbaal uitgeschreven, waarvan 9 voor het te hard rijden en drie voor het niet dragen van een gordel.
Zuidschermer, Castricum, Alkmaar, zaterdag 10 mei 2003. Gedurende een controle op de Westdijk, Provincialeweg en Boekelerdijk is het verkeer gecontroleerd tussen 19.30 en 22.30 uur. Daarbij zijn 5 processen-verbaal uitgedeeld, driemaal voor het overschrijden van de snelheidslimiet, eenmaal voor het negeren van een inhaalverbod en eenmaal omdat er op het verdrijvingsvlak werd gereden.

Inbraak woning
Alkmaar, zaterdag 10 mei 2003.
In een woning aan de Hoornsekade is tussen 15.00 en 16.00 uur ingebroken. De inbreker heeft eerst de deur van het tuinhek geforceerd en vervolgens de achterdeur om de woning te kunnen binnendringen. De bewoners missen onder meer een personal computer.

Drankrijders aangehouden
Alkmaar, zaterdag 10 mei 2003.
Een 29-jarige automobilist uit Alkmaar is op de Kanaalkade aangehouden rond 22.50 uur. Hij bleek te rijden met drank op en blies 390 ug/l (tot 220 ug/l is toegestaan). De man krijgt een proces-verbaal. Op zondagochtend 03.40 uur is een 32-jarige autobestuurder uit Alkmaar aangehouden op de Paardenmarkt. Hij blies 450 ug/l. Ook hij krijgt een proces-verbaal.

Belediging van een ambtenaar in functie
Castricum, zaterdag 10 mei 2003.
Een 19-jarige bromfietser uit Alkmaar is aangehouden op de Burgemeester Mooijstraat rond 23.00 uur. Hij werd staande gehouden omdat hij zijn helm niet op correcte wijze droeg. Toen hem zijn naam werd gevraagd weigerde hij deze te zeggen en stak daarbij zijn middelvinger op. De knaap krijgt een proces-verbaal wegens belediging. Op zondagochtend rond 01.40 uur is op de Stationsweg een 18-jarige jongen uit Heiloo aangehouden nadat hij agenten beledigde. Hij had op het bureau spijt van zijn daad en bood zijn excuses aan. Ook hij krijgt een proces0-verbaal.

Brand in jongerencentrum
Heerhugowaard, zondag 11 mei 2003.
In een jongerencentrum aan de Beukenlaan is brand ontstaan, de melding kwam rond 00.40 uur binnen. Het achter het centrum gelegen fusthok en spel- en sporthok zijn daarbij volledig uitgebrand. Onbekend is wat de brand heeft veroorzaakt. In het centrum zelf is rook en waterschade ontstaan. Het verkeer op de Beukenlaan is tijdelijk afgesloten geweest.

Aanhoudingen na slaan en schoppen
Alkmaar, zondag 11 mei 2003.
Omstreeks 00.50 uur zijn twee mannen op het Waagplein aangehouden nadat zij een 55-jarige man uit Alkmaar hadden geslagen en geschopt. Uit het niets en om niets was het slachtoffer door een 17-jarige inwoner uit Alkmaar in zijn gezicht geslagen. Daarna volgde een 20-jarige plaatsgenoot die het slachtoffer tegen het hoofd aan trapte en later nog een bierfles naar zijn hoofd gooide. Beide mannen zijn ingesloten. Het slachtoffer heeft last van een pijnlijke nek.

Brandstichters auto's aangehouden
Alkmaar, zondag 11 mei 2003.
Omstreeks 02.50 uur zijn twee verdachten van het brandstichten van drie personenauto's aangehouden in de Verdisstraat. Het gaat om twee 17-jarige jongens uit Alkmaar. Toen de brandweer arriveerde voor het blussen van een van de wagens renden de jongens hard weg. Een van hen kon na een korte achtervolging worden aangehouden, de ander werd later met behulp van een politiehond opgespoord. Ze zijn beiden ingesloten.

Man aangehouden na zware mishandeling
Alkmaar, zondag 11 mei 2003.
Een 23-jarige man uit Alkmaar is rond 03.30 uur aangehouden nadat hij een toevallig passerende 18-jarige voorbijganger uit Alkmaar een vuistslag in het gezicht gaf. Het slachtoffer liep daarbij een hoofdwond op en verloor veel bloed. De man was hierna naar huis gegaan en kon via het bloedspoor dat hij achterliet gevonden worden. De man bekende en verklaarde dat hij, voordat hij naar de jongen uithaalde, zelf door een groep onbekende mannen was mishandeld en daardoor tot bloedens toe was gewond geraakt. Toen hij voorbij het slachtoffer liep had deze een lollige opmerking gemaakt en heeft hij toegeslagen. Het slachtoffer is opgenomen in het ziekenhuis.

NOORDKOP

Diefstal uit flatwoning
Den Helder, vrijdag 9 mei 2003.
Een bewoner van een flat op de eerste verdieping aan de Eemstraat deed vandaag aangifte van inbraak gepleegd tussen maandag 5 en dinsdag 6 mei 2003. De daders zijn binnengekomen na verbreking van een bovenlicht van de keuken, aan de achterzijde van de flat. Uit de woning werd een flinke hoeveelheid goederen weggenomen waaronder een telefoon, sieraden, een CD-speler, 20 CD's, een televisie en een fotocamera.

Autogordelcontrole
Schagen, vrijdag 9 mei 2003.
In het kader van de eerder door de politie van het district Noordkop aangekondigde controles op het gebied van het dragen van autogordels (ook achterin!) werden in de middaguren op de Kanaalweg 10 automobilisten bekeurd. Voorts vielen er 2 bonnen wegens het vasthouden van een telefoon tijdens het rijden en kregen 3 bestuurders een bekeuring wegens het inhalen bij een doorgetrokken streep.

Automobilist mag rijbewijs inleveren
Den Helder, zaterdag 10 mei 2003.
Omstreeks 00.20 uur betrapte de politie op de Vechtstraat een 36-jarige automobilist uit Den Helder op het rijden met drank op. De man viel op door zijn rijgedrag. Hij blies aan het bureau 830 ug/l (tot 220 toegestaan) en kreeg een proces-verbaal. Hij mocht tevens zijn rijbewijs inleveren.

Opel Kadett gestolen en in brand gestoken
Den Helder, zaterdag 10 mei 2003.
Omstreeks 03.15 uur heeft de brandweer op de Dijkweg een personenauto die in brand stond geblust. Het ging hier om een Opel Kadett die vermoedelijk aanvankelijk geparkeerd heeft gestaan bij de Teso-veerhaven. Volgens familie verblijft de eigenaar tijdelijk op Texel. De auto is total loss.

Twee aanhoudingen na vechtpartij
Den Helder, zaterdag 10 mei 2003.
Omstreeks 03.15 uur deed zich een opstootje voor op de Prins Hendriklaan. Twee groepjes maakten ruzie om een vrouw. Bekenden van haar, twee mannen van 18 jaar uit Den Helder, bemoeiden zich hiermee en sloegen wild om zich heen. Ze waren beiden dronken. De politie heeft de twee vechtersbazen aangehouden waarmee de rust terugkeerde. De beide verdachten zijn na het afleggen van een verklaring heengezonden.

Drankrijder na tip aangehouden
Schagen, zaterdag 10 mei 2003.
Een burger die achter een slingerende automobilist over de Rijksweg N9 reed, belde hierover omstreeks 05.00 uur met de politie. Agenten in de omgeving pikten de auto op de Kanaalweg op en hielden de verdachte staande. De bestuurder van de slingerende auto bleek een 21-jarige man uit Hoorn te zijn. Hij blies aan het bureau 565 ug/l en kreeg een proces-verbaal.

Tip levert geen drank maar kraanwater op
Den Helder, zaterdag 10 mei 2003.
De politie krijgt regelmatig prima tips van burgers over drankrijders (zie boven). Zaterdagochtend omstreeks 10.45 uur werd ook een tip ontvangen. Iemand had gezien dat de bestuurder van een bestelauto op de Marsdiepstraat al rijdend drank zat te drinken. Het kenteken was bekend en na enig zoekwerk troffen surveillerende agenten de auto aan op de Callantsogervaart. De bestuurder moest een blaastest afleggen maar er was geen enkel spoor van alcoholgebruik. Toen de agenten de zaak uitlegden moest de bestuurder lachen. Hij had water gedronken uit een beugelfles van het biermerk 'Grolsch'.

Vrouw mishandeld
Den Helder, zaterdag 10 mei 2003.
Een 17-jarige vrouw is in twee dagen tijd door een haar onbekende man mishandeld. Vrijdag heeft de man rond 16.30 uur, toen zij de voordeur opende van haar woning aan de Meidoornstraat, haar in het gezicht geslagen. Onmiddellijk hierna kon zij de deur dicht gooien waarna de man de benen nam. De volgende dag is zij omstreeks 13.00 uur in de kelderbox door iemand, vermoedelijk dezelfde man, van achteren aangevallen. De dader heeft de uiteinden van de shawl die om haar nek geknoopt zat met kracht aangetrokken. De vrouw verklaart daarbij korte tijd het bewustzijn te hebben verloren. De politie stelt een onderzoek in.

Aanhoudingen na mishandeling en belediging
Den Helder, zondag 11 mei 2003.
Rond 04.20 uur werd melding gedaan van mishandeling in een horecazaak in de Koningstraat. Het slachtoffer, een 45-jarige man uit Den Helder was bang voor nog meer geweld en durfde daarom de dader niet aan te wijzen. De politie heeft daarop het aanwezige publiek in de zaak gefouilleerd. Een 19-jarige man uit Den Helder weigerde zijn medewerking en werd daarop aangehouden. Daarbij pleegde hij dermate veel verzet dat hij twee agenten heeft verwond. Na het inzetten van pepperspray kalmeerde de man en kon hij naar het bureau worden meegenomen. Ondertussen was er een schermutseling op straat gaande, waarbij een 28-jarige man, eveneens uit Den Helder, een 34-jarige man in het gezicht sloeg. Deze dader bleek één van de plegers van de mishandeling in de horecazaak te zijn en heeft daarnaast nog een andere man mishandeld. Het 45-jarige slachtoffer heeft aangifte gedaan, de andere twee zullen in de loop van de dag hun aangifte komen doen en zijn eerst voor een onderzoek naar het ziekenhuis geweest. De dader is na verzet, waarbij hij een agent bedreigde met een tot boksbeugel getransformeerde koningsketting, aangehouden. Een 17-jarige jongen uit Den Helder is aangehouden wegens belediging van een agente. De gewond geraakte agenten zijn na behandeling in het ziekenhuis heen gezonden. Eén agent heeft een verwonding in het gezicht opgelopen, de andere agent heeft nekletsel.

Verkeerscontroles
Schagen, zaterdag 10 mei 2003.
Op de Hofstraat is tussen 14.00 en 15.45 gecontroleerd op het dragen van autogordels. Vijfmaal is hiervoor bekeurd. Op de Zuiderweg en Stationsweg werden eveneens 6 bonnen uitgeschreven voor het niet dragen van een autogordel.

Proces-verbaal voor bumper kleven en middelvinger Alkmaar, zaterdag 10 mei 2003.
Een 26-jarige automobilist uit Oudkarspel is rond 17.30 uur staande gehouden nadat hij op de Schagerweg een auto van links in wilde halen via de berm en met auto te dicht op de voor hem rijdende auto reed (bumper kleven). De man krijgt een proces-verbaal.

Patroonhouder met kogel in beslag genomen
Schagen, zondag 11 mei 2003.
Op de Loet is omstreeks 00.50 uur tijdens een controle op een 22-jarige bewoner van Amsterdam wegens het nuttigen van drank op de openbare weg, een patroonhouder met scherpe patroon aangetroffen. Hij en zijn 25-jarige maat, eveneens uit Amsterdam, zijn aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het bureau. De spullen zijn in beslag genomen en de mannen zijn weer heen gezonden.

WESTFRIESLAND

Treinincident
Enkhuizen, vrijdag 9 mei 2003.
Op het station heeft zich rond 23.30 uur een incident voorgedaan waarbij twee mannen zijn aangehouden door de Spoorwegpolitie. De regiopolitie heeft assistentie verleend. Omdat het hier gaat om een zaak die zich heeft afgespeeld in en om een trein is de woordvoering over dit incident in handen van de spoorwegpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten.

Aanhouding na mishandeling
Grootebroek, vrijdag 9 mei 2003.
In winkelcentrum 'Het Streekhof' aan de Middend, werd omstreeks 16.30 uur een 26-jarige vrouw mishandeld door een 17-jarig meisje uit Enkhuizen. De vrouw wordt al langere tijd lastig gevallen door het meisje die nu voor een winkel begon te schelden en te slaan en de aangeefster overgoot met witte wijn. Een gehandicapte man in een rolstoel kreeg ook wijn over zich heen. Het meisje is door de politie aangehouden. Ze was erg brutaal en gaf een valse naam op. Tegen haar wordt proces-verbaal opgemaakt.

In kennelijke staat achter het stuur
Hoorn, vrijdag 9 mei 2003.
Omstreeks 17.00 uur waren surveillerende agenten er getuige van dat een 20-jarige man uit Hoorn op de Spaarneweg waggelend in zijn auto stapte. Nog voordat de agenten in konden grijpen reed de man een stukje achteruit en bracht zijn auto tot stilstand. Hierna kon hij worden aangehouden. Hij blies aan het bureau 1000 ug/l (tot 220 toegestaan) en zijn rijbewijs werd dan ook ingenomen.

Inbrekers overlopen
Hoorn, vrijdag 9 mei 2003.
Omstreeks 22.00 uur werd bij een zorginstelling aan de Blauwe Berg, door een medewerker, een inbraak ontdekt. Hij overliep twee blanke jongens die in het gebouw waren binnengedrongen. Toen ze de medewerker zagen sloegen ze op de vlucht. Daarbij lieten ze hun fietsen, een breekijzer en een rugtas achter. De politie heeft met een aantal agenten en een politiehond naar de weggerende daders gezocht. Ze bleken na het doorwaden van een sloot weg te zijn gekomen. De politie heeft aanknopingspunten in de richting van de daders. Er wordt een nader onderzoek ingesteld.

Woninginbraken
Hoogkarspel, zaterdag 10 mei 2003.
Vanmorgen ontdekten bewoners van twee huizen aan de Nieuweweg dat er in de afgelopen nacht was ingebroken. In beide gevallen hebben de daders de slotplaat van een deur verwijderd en de cilinder afgebroken om binnen te komen. Uit de ene woning werd een GSM en een portemonnee weggenomen. In het andere geval ging het om een tas en 15 euro. Enkhuizen, zaterdag 10 mei 2003.
In de afgelopen nacht is er ingebroken in een woning aan de Minck. De daders kwamen binnen na het forceren van het slot van de achterdeur. Ook hier werd de cilinder afgebroken. Er werd een rugtas met wat geld, pasjes en persoonlijke bescheiden weggenomen.

Motorrijder onderuit door vogel
Hoorn, zaterdag 10 mei 2003.
Op de Scheldeweg is rond 16.00 uur een 35-jarige motorrijder onderuit gegaan. Hij moest uitwijken voor een vogel en verloor daarbij de macht over het stuur. Hij heeft vermoedelijk een sleutelbeen gebroken.

Dodelijke aanrijding
Hoorn, zaterdag 10 mei 2003.
Een 84-jarige automobiliste uit 's Gravenhage heeft door een aanrijding op de kruising Tinnengieter/Koperslager/Slotenmaker het leven verloren. Zij reed omstreeks 18.35 uur over de Tinnengieter en verleende met haar auto geen voorrang aan de voor haar van rechts komende 23-jarige autobestuurder uit Zwaag. De vrouw is in kritische toestand opgenomen in het Westfries Gasthuis, waar zij aan haar verwondingen is overleden. De andere bestuurder kwam er van af met hoofdpijn en een pijnlijke schouder. Beide auto's zijn total loss.

Inbraak in woningen
Zwaag, zaterdag 10 mei 2003.
In een leegstaande woning aan de Boterbloem is een CV-ketel gestolen. De ketel is van het merk Atag, type ' Blauwe Engel'. Ook is in een woning aan de Klagerstuin ingebroken. Hierbij zijn onder meer een DVD-speler en een aantal CD's weggenomen.
Hoorn, zaterdag 10 mei 2003.
In een woning aan de Huesmolen is tussen 18.00 en 23.45 uur ingebroken. Toen de bewoner thuis kwam trof hij een puinhoop aan in zijn huis. Diverse etenswaren uit zijn koelkast lagen her en der verspreid in zijn woning. De man mist vooralsnog een mobiele telefoon van het merk Nokia.

Claxon houdt buurt wakker
Hoorn, zondag 11 mei 2003.
Een 40-jarige dronken inwoner van Venhuizen lag zijn roes uit te slapen in zijn auto aan de Bottelsteeg. Hij had daarbij zijn hoofd neergevleid op de claxon. Dit veroorzaakte de nodige herrie. Met veel moeite kon de man wakker worden gemaakt en kon de rust wederkeren. Hij mocht de komende 6 uur niet rijden en zou hij een taxi nemen naar huis.

Mishandeling in café
Hoorn, zondag 11 mei 2003.
Een 18-jarige vrouw uit Hoorn is rond 03.30 uur aangehouden op de Roode Steen nadat zij in een café met een bierflesje een 22-jarige plaatsgenote in het gezicht had geslagen. Aanleiding hiervoor was een woordenwisseling. Het slachtoffer liep hierdoor een hoofdwond op.

Met drank op van de weg geraakt
Enkhuizen, zondag 11 mei 2003.
Een 20-jarige automobiliste uit Venhuizen is op de Dolfijn aangehouden rond 06.20 uur. Zij had met te hoge snelheid een bocht bij de Karwei genomen en verloor daarbij de macht over het stuur. Zij belandde vervolgens in de sloot met haar nieuwe auto. Bij de ademcontrole blies zij 545 ug/l . Ze kan een dagvaarding tegemoet zien.

Drankrijder
Hoorn, zondag 11 mei 2003.
Bij een routinecontrole is op de Roode Steen rond 08.20 uur een 19-jarige autobestuurder uit Blokker aangehouden voor het rijden met drank op. Hij blies 305 ug/l. De man krijgt een proces-verbaal.