Ingezonden persbericht


Deelnemers tevreden over bezoekersaantal en omzetstijging

NIEUWE OPZET KUNSTRAI IS GESLAAGD

De bezoekers vinden de nieuwe opzet van de KunstRAI zeer geslaagd. Zo'n 95 galerieën presenteerden een compacter, selectiever aanbod met meer actuele kunst en solopresentaties. Dat werd gewaardeerd door de 15.791 bezoekers die tussen 7 en 11 mei jl. de entree passeerden, een stijging van 1.554 ten opzichte van de 14.237 bezoekers in 2002. De beurs was bovendien een dag korter dan voorgaande jaren. Met een gemiddelde omzet van ¤ 30.760,- is ook de omzet per galerie iets verhoogd ten opzichte van het afgelopen jaar. De deelnemende galerieën tonen zich zeer tevreden over de vernieuwde opzet, het hogere bezoekersaantal en omzetstijging.

Hoge waardering bezoekers
De tevredenheid van de galeriehouders over de kwaliteit van het bezoek wordt bevestigd door de eerste IBT-onderzoekscijfers. Daaruit blijkt dat bijna driekwart van de bezoekers wel eens kunst koopt. Er was zowel veel trouw bezoek als nieuw publiek: meer dan de helft van de bijna 16.000 bezoekers geeft aan elk jaar te komen; een kwart kwam voor het eerst. De bezoeker was heel tevreden over de nieuwe opzet en gaf een aanzienlijk hogere waardering aan dit hedendaagse kunstevenement. De vooruitzichten zijn goed: ruim 80% van de bezoekers is van plan terug te komen in volgend jaar terug te komen, van woensdag 5 tot en met zondag 10 mei 2004.

KDR KunstRAI prijs
De KDR KunstRAI prijs, voor de meest veelbelovende jonge kunstenaar, is op de openingsavond van KunstRAI 2003 uitgereikt aan Rachid Ben Ali (Marokko, 1975) van Galerie Tanya Rumpff. "Zijn werk getuigt van expressiviteit en gedrevenheid, een grote beeldgevoeligheid en van het vermogen om doeken op een fysieke en directe wijze op te laden met energie", aldus de juryleden Els Barents (directeur huis Marseille in Amsterdam), Janneke Wesseling (kunstrecensente NRC) en Roel Arkesteijn (conservator GEM in Den Haag). Deze nieuwe prijs, beschikbaar gesteld door drukkerij Kwak & Van Daalen & Ronday, bestaat uit het produceren van een catalogus van het werk van Rachid Ben Ali en een solostand op KunstRAI 2004 waarin deze catalogus wordt gepresenteerd.

Publieksprijs Mondriaan Stichting
De Publieksprijs van de Mondriaan Stichting, voor de meest opvallende presentatie op deze 19e KunstRAI, is gewonnen door Etienne & Van den Doel Expressive Glass Art uit Den Haag. Tweede werd de centrale tentoonstelling van het Haagse GEM en Fotomuseum, Galerie Schröder werd derde. In totaal brachten 3.722 KunstRAI-bezoekers hun stem uit. Meer informatie is te vinden op www.kunstrai.nl.

Amsterdam, 11 mei 2003
Noot voor de redactie /

Ingezonden persbericht