DE STRIJP - WATERHOF

Nieuw landelijk magazine over dementie

Den Haag, 9 mei 2003
P E R S B E R I C H T

UNIEK IN DE VERPLEEGHUISZORG EEN NIEUW LANDELIJK MAGAZINE VOOR OUDEREN

MET DEMENTIE, FAMILIE EN HULPVERLENERS

Op 12 mei, de Dag van de Verpleging, introduceert de Strijp-Waterhof het landelijke Magazine 'Een Heldere Kijk op dementie', kortweg 'Een Heldere Kijk' genoemd. Dit magazine is een uiting van de manier van werken in De Strijp-Waterhof en laat zien 'dat het ook anders kan'. Anders, dan de negatieve beeldvorming in de samenleving en in de media over de begeleiding, behandeling en zorg voor ouderen met dementie doet veronderstellen.

Uit onderzoek is gebleken dat er vanuit een belevingsgerichte en praktische invalshoek nog geen informatiemiddel voor ouderen met beginnende dementie, familie/relaties van de bewoners van De Strijp-Waterhof, hulpverleners en andere betrokkenen bij (iemand met) dementie (vanuit de eigen ervaring of vanuit een professionele invalshoek) bestond. De Strijp-Waterhof geeft middels het magazine 'Een Heldere Kijk' invulling aan deze informatiebehoefte en is daarmee uniek in de verpleeghuiszorg. Uniek ook vanwege de ondersteuning die het magazine krijgt van een aantal toonaangevende personen uit het vak, het Haagse bedrijfsleven en andere bekende Nederlanders. Zij zijn lid van het Comité van Aanbeveling en met hun lidmaatschap onderschrijven zij de kwaliteit en de noodzaak van het magazine. 'Een Heldere Kijk' gaat vier keer per jaar verschijnen, en biedt naast feitelijke en praktische informatie ook emotionele ondersteuning aan alle betrokkenen rond een dementieproces.

Gezien de positieve ervaringen die De Strijp-Waterhof heeft opgedaan met hun specifieke manier van werken, zien zij het als een maatschappelijke taak om hun visie over begeleiding, behandeling en zorg voor ouderen met dementie, hun familie en professioneel verzorgenden uit te dragen. De kennis en ervaring die opgedaan is met o.a. het leefstijlenconcept, waarbij ouderen met dementie in eigen stijl kunnen wonen en leven, wordt vertaald naar buiten toe.

De laatste jaren is op de Strijpkade een groot aantal vernieuwende zorgprojecten geïnitieerd en uitgevoerd. Projecten die allen gericht zijn op een verhoging van de kwaliteit van leven in de laatste levensfase. Het zelf maken van keuzen en het zoveel mogelijk voortzetten van het eigen leven staat daarbij centraal.

Ouderen met dementie kunnen bij De Strijp-Waterhof zichzelf blijven. Om dit te realiseren stonden de afgelopen jaren in het teken van een reorganisatie waarbij in de zorgverlening de omslag gemaakt is van een medisch naar een psychosociaal model. Alzheimer van louter ziekte naar een ramp in de beleving. En het is juist deze erkenning die centraal staat in de betrokken en professionele wijze van begeleiding, behandeling en zorg. Dat is een ongekende winst in de beeldvorming over dementie. Alle betrokkenen profiteren daarvan. De persoon met dementie vooral omdat hij/zij door deze benadering o.a. uit een onbegrepen isolement gehaald wordt.

Een abonnement op 'Een Heldere Kijk op dementie' kost Euro 15,= per jaar. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met De Strijp-Waterhof, telefoon 070 - 890 20 00.

E I N D E P E R S B E R I C H T


---