Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

12/05/03 Prinses Máxima aanwezig bij oratie Prins Claus Leerstoel te Utrecht

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden woont maandag 12 mei 2003 de oratie bij van dr. Syed Mansoob Murshed, de eerste hoogleraar op de Prins Claus Chair in Development and Equity aan de Universiteit te Utrecht. Zij doet dit in haar hoedanigheid als voorzitter van de Board of Trustees, het curatorium dat de hoogleraar benoemt. De heer Murshed zal een rede houden ter aanvaarding van zijn hoogleraarschap.

Dr. Murshed is benoemd vanwege zijn academisch werk op het terrein van handel en handelsvrijheid, vrede en conflicthantering in relatie tot economische ontwikkeling. Recent onderzoeksgebied van dr. Murshed vormt de economie van het conflict. Zijn onderzoek levert interessante antwoorden op de vraag waarom sommige landen er wel of niet in slagen een conflict te vermijden. Dr. Murshed is thans verbonden aan het Institute of Social Studies in Den Haag.

De Prins Claus Leerstoel is 6 maart 2003 officieel ingesteld door de Universiteit Utrecht en het Institute of Social Studies te Den Haag en wordt drie maanden per jaar bezet. De Prins Claus Leerstoel wordt elk jaar door een andere wetenschapper bekleed en wordt beurtelings bezet bij de Universiteit Utrecht en het Institute for Social studies. De leerstoel is ingesteld ter bevordering van onderzoek en onderwijs op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Voor het bekleden van de Prins Claus Leerstoel komen uitmuntende, jonge wetenschappers uit Afrika, Azië of Latijns-Amerika in aanmerking.