STIBAT

Leerlingen zorgen zelf voor de recycling van hun lege batterijen

De Stichting Batterijen (Stibat) viert dit jaar het 5-jarig jubileum van de scholenactie Lege batterijen? Lever ze in!. Basisschool Het Startblok uit Achterveld, een van de eerste en meest actieve deelnemers aan de inzamelactie, is door Stibat uitgenodigd om het eerste lustrum op toepasselijke wijze mee te vieren. Op 12 mei 2003 mogen leerlingen uit groep 7 en 8 hun batterijen inleveren bij het sorteerbedrijf en zien hoe ze verder verwerkt worden.

Maar liefst 1.121.357 kilo batterijen zamelden de Nederlandse basisscholen de afgelopen 5 jaar in. Voor een beter milieu natuurlijk, maar ondertussen sparen de scholen door middel van een spaarpuntensysteem ook voor allerlei leuke en nuttige schoolspullen. Ruim de helft van alle basisscholen doet mee aan de actie. Samen zijn deze 3.653 scholen goed voor ongeveer 17% van de totale hoeveelheid door Stibat ingezamelde batterijen.

Op 12 mei 2003 krijgen de leerlingen van Het Startblok een VIP rondleiding bij de firma W.A. Van Peperzeel b.v., batterij-recycling in Ermelo, waar (o.a.) alle door de scholen ingezamelde batterijen worden gesorteerd. Vanuit dit bedrijf gaan verschillende stromen batterijen naar de verwerkingsindustrie. Daar worden de metalen en grondstoffen teruggewonnen uit de batterijen.

Na de rondleiding krijgen de leerlingen te zien wat er allemaal gemaakt wordt van lege en afgedankte batterijen. Ook wordt voor de eerste keer de film over batterijeninzameling vertoond, die samen met enkele leerlingen van Het Startblok is gemaakt. De jonge acteurs ontvangen hiervoor een Oscar. Natuurlijk is er een officiële batterijeninzamel-oorkonde, uitgereikt door een vertegenwoordiger van Stibat. :S middags staat voor de leerlingen een bezoek aan het Dolfinarium op het programma. Voor de diverse programmaonderdelen verwijzen we u naar de bijlage.

Meer informatie
Voor meer informatie over Stibat, de scholenactie of de jubileumfeestdag kunt u contact opnemen met: Stibat, Anneloes van der Zwaag, 079 3632090.
www.stibat.nl
www.batteryworld.nl (jeugd-website van Stibat)

Programma
Jubileum scholenactie Lege batterijen? Lever ze in! Datum evenement: maandag 12 mei 2003
Locatie: sorteerbedrijf Van Peperzeel, Tolweg 22, Ermelo (Gld)

10.50 11.00 aankomst leerlingen bij Van Peperzeel 11.10 11.30 introductie, première van de film en oscaruitreiking door Jeroen Kramer 11.45 12.15 rondleiding sorteerbedrijf 12.20 12.40 uitleg over recycling, bekijken tentoonstelling van gerecyclede materialen
12.40 uitreiking oorkonde door Stibat 13.00 vertrek naar Dolfinarium


07 mei 03 15:09