Gemeente Soest

Thuiszorg en GGD gaan samenwerking intensiveren

De preventieve Jeugdgezondheidszorg voor 0 tot 19 jarigen wordt in de toekomst beter op elkaar afgestemd. Gemeenten hebben nu de verantwoordelijkheid (inclusief de financiering) voor de preventieve Jeugdgezondheidszorg voor 0 tot 19 jarigen. De Thuiszorg valt nu net als de GGD onder de gemeente. Omdat de regie nu in één hand is, wordt samenwerking tussen Thuiszorg en GGD bevorderd. Ook wordt de preventieve zorg voor 0 tot 19 jarigen in heel Nederland op elkaar afgestemd. Dit betekent voor ouders/verzorgers en jongeren dat wanneer ze verhuizen naar een andere plaats of regio zij dezelfde zorg krijgen als in hun oude woonplaats. In 2003 verandert er echter nog niets voor ouders/verzorgers en kinderen/jongeren.
In 2003 kunnen ze het consultatiebureau en de schoolarts nog op de gewoonlijke plekken vinden.

Bij de huidige situatie van de preventieve Jeugdgezondheidszorg kunnen ouders/verzorgers en kinderen van
0 tot 4 jaar naar Thuiszorg Eemland (CB arts/verpleegkundige op het consultatiebureau) voor bijvoorbeeld vaccinaties en het meten van de groei van het kind.
Ouders/verzorgers en kinderen/jongeren van 4 tot 19 jaar kunnen terecht bij de GGD Eemland (schoolarts op school of in wijkgebouw) om bijvoorbeeld te kijken of een kind gewoon groeit of dat een kind een bril nodig heeft. Ouders en kinderen hebben voor de preventieve Jeugdgezondheidszorg te maken met verschillende artsen en verpleegkundigen.

Samenwerkingstraject
Thuiszorg Eemland en GGD Eemland werken nu samen in het project 'Integratie JGZ Eemland'. Ook de gemeenten spelen een belangrijke rol in dit project. Doel van het project is de zorg voor 0 tot 4 jarigen en van 4 tot 19 jarigen op elkaar afstemmen en ervoor te zorgen dat 0 tot 19 jarigen een doorgaande lijn wordt zonder onderbrekingen.

Eind 2002/begin 2003 bepaalden de gemeenten en de uitvoerende instellingen hun gemeenschappelijke toekomstbeeld. Ze gaven antwoord op de vraag: hoe moet de preventieve Jeugdgezondheidszorg voor 0 tot 19 jarigen er over vijf jaar uitzien? Het streven is: zorg dichtbij huis, in hetzelfde gebouw en zoveel mogelijk hetzelfde team van artsen en verpleegkundigen die het kind volgt van 0 tot 19 jaar zodat de persoonlijke situatie en gezinssituatie bekend is.
Vanaf april 2003 zijn de eerste stappen gezet in de samenwerking. Thema's zijn bijvoorbeeld:

* Kinderen met overgewicht. (Dit sluit ook aan op de landelijke campagne). Medewerkers van de Thuiszorg en GGD bepalen hoe groot de groep is in de regio Eemland en bekijken wat ze samen kunnen doen om te voorkomen dat kinderen overgewicht krijgen;
* Landelijk zorgpakket. Gekeken wordt hoe de landelijke voorschriften kunnen worden vertaald naar de lokale situatie en hoe dit kan worden ingevoerd binnen de Thuiszorg en GGD;
* Huisvesting. Gekeken wordt op welke plaatsen in de regio Eemland de zorg van 0 tot 4 jarigen en van 4 tot 19 jarigen bij elkaar in één gebouw kan komen en of er in gemeenten nieuwbouwprojecten zijn voor bijvoorbeeld gezondheidscentra waar de preventieve Jeugdgezondheidszorg in de toekomst bij in kan.
---

Oproep jongeren om plannen te maken

De jongeren in de gemeente Soest worden opgeroepen om plannen te maken voor een eenmalige activiteit of voor een voorziening in hun omgeving waarvan meerdere jongeren gebruik kunnen maken. De gemeente Soest doet deze oproep aan alle jongeren tussen de 10 en 19 jaar in het kader van jeugdparticipatie. Voor het beste plan of de beste plannen is een budget van EUR 10.000,-- beschikbaar gesteld.

De ingediende plannen worden op een bijeenkomst in het najaar in het gemeentehuis gepresenteerd en jongeren kiezen zelf hieruit het beste plan. Dit plan wordt dan dit jaar uitgevoerd.

Om deze actie feestelijk te openen, deelt wethouder Harry Witte op donderdag 15 mei tussen 12.45 en
13.15 uur de eerste posters en flyers uit op het Griftland College in Soest. Lotje de Bie en Jip Kloosterman, bekend van televisie, zullen de wethouder daarbij ondersteunen met een ludieke act.
---

Jaarkalenders Smitsveen en de Eng 2003

Dinsdag 13 mei om 15.30 uur reikt wethouder H.L. Witte in het gemeentehuis de eerste jaarkalenders 2003 uit aan de voorzitters van de wijkbeheerteams Smitsveen en de Eng. Daarna volgt de prijsuitreiking aan de wijkbewoners die foto's maakten voor de jaarkalender.

In de jaarkalender staan alle projecten die dit jaar van start gaan in Smitsveen en de Eng. Het gaat om projecten uit het wijkperspectief en om projecten die in het reguliere beheer van de wijken van start gaan. De projecten vallen in de categorieën wonen, sociaal, goed onderhoud, veilig of nieuwe voorzieningen. De kalender laat projecten zien van de gemeente, politie, woningcorporaties, en stichting Balans. De kalender bestaat uit een projectenboek en een folder. Het boek is bestemd voor wijkbeheerteams en de projectleiders van de projecten. De folder wordt verstuurd naar actieve wijkbewoners in beide wijken (in totaal ongeveer 300 adressen).

De jaarkalender Smitsveen wordt uitgereikt aan de heer W. Vendrik, wijkbeheerteam Smitsveen.
De jaarkalender de Eng wordt uitgereikt aan de heer R. de Groot, wijkbeheerteam de Eng.

De prijswinnaars voor de fotoactie zijn:
Mevrouw J. Nagel, Smitsveen
Bilge Camci (9 jaar), De Eng
Peter de Groot (11 jaar ), De Eng
Tienerclub Smitsveen

---