Katholieke Universiteit Nijmegen

´Ruggen recht, heren!´ Hoe de Nederlandse christen-democraten het tegenover hun Duitse geestverwanten aflegden in het debat over het profiel van de Europese Volkspartij´

Datum 12-5-2003

Tijd van 13:30 tot 14:30 uur

promovendus Drs. A. van Kessel

promotores Prof. dr. J.L.J. Bosmans

faculteit Faculteit der Letteren

beschrijving In Ruggen recht, heren! wordt aandacht geschonken aan de rol die Nederlandse christen-democraten gespeeld hebben in de totstandkoming van hun Europese partijenfederatie, de Europese Volkspartij (EVP). Decennialang hebben de Nederlanders zich op het standpunt gesteld dat hun Europese samenwerkingsverband exclusief bedoeld was voor christen-democratische partijen. Conservatieve en centrumrechtse partijen dienden daarom geweerd te worden. Daar werd binnen de (West-) Duitse Christlich-Demokratische Union anders over gedacht. Om een dominantie door de socialisten in het Europees Parlement te voorkomen, wensten de Duitse christen-democraten toelating van conservatieve partijen. Bij de oprichting van de EVP in 1976 namen slechts de traditionele West-Europese christen-democratische partijen deel, maar in de daarop volgende kwarteeuw bleek mede door de uitbreiding van de EG (later de EU) toetreding van andersgezinde partijen onvermijdelijk. Ondanks fel verzet van de Nederlanders kwam het einde jaren negentig onder meer tot het EVP-lidmaatschap van Berlusconis Forza Italia en werd in het Europees Parlement een fractiegemeenschap aangegaan met de Britse conservatieven.
biografie Alexander van Kessel (Vlijmen) is historicus. Na zijn studie geschiedenis aan de KU Nijmegen werd hij daar in 1997 aangesteld als assistent-in-opleiding.
contactpersoon Communicatie
email a.v.kessel@let.kun.nl
telefoon 024 - 361 22 30