Rijksgebouwendienst


06-05-2003: Meer delen van het Rijksmuseum Amsterdam open voor publiek
De directie van het Rijksmuseum heeft vandaag besloten meer delen van het Rijksmuseum Amsterdam op korte termijn weer open te stellen voor het publiek. Eind deze maand hoopt de directie de Nachtwachtzaal en de Eregalerij weer toegankelijk te maken. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat deze ruimtes asbestvrij zijn. Op 3 mei jl. kon ook de Philipsvleugel al 'schoon' worden verklaard.

Het Rijksmuseum Amsterdam sloot op 28 april jl. uit voorzorg zijn deuren nadat asbest was geconstateerd in delen van het Rijksmuseum. Nader onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat bepaalde delen van het Rijksmuseum geen asbest bevatten. Dit betreft het middenschip van het museum, dat bestaat uit de Eregalerij, de Nachtwachtzaal, de Voorhal en trapportalen, Café Cuypers (publieksrestaurant) en de toiletgroepen. De rapportage van het onderzoek heeft uitgewezen dat de verontreiniging zich beperkt tot de Oost- en Westvleugel van het gebouw. Het betreft voornamelijk technische ruimtes, een aantal torens en opslagruimtes. In de Westvleugel is tevens een aantal publiekszalen verontreinigd. Zoals eerder gemeld is het risico voor het publiek absoluut verwaarloosbaar geweest.

De Oostvleugel van het museum, waar de afdelingen Schilderkunst en Nederlandse Geschiedenis gevestigd zijn, kan zeer waarschijnlijk op een later tijdstip worden opengesteld. Het is nog niet bekend wanneer dit mogelijk is. Ditzelfde geldt voor de opening van de tentoonstelling 'De Ambassadeur, de Sultan en de Kunstenaar', die in de Oostvleugel te zien zou zijn. Zeer waarschijnlijk zal de Westvleugel, waar de collectie Beeldhouwkunst & Kunstnijverheid te zien is, vóór de geplande renovatie (eind december 2003) helaas niet meer voor het publiek toegankelijk zijn.

Het onderzoek wijst uit dat het in alle gevallen gaat om witte en bruine asbest dat is verwerkt in brandwerende panelen in plafonds, deuren en luchtkokers. De waarnemingen zijn gebaseerd op lucht- en stofmonsters. Uit de luchtmonsters is gebleken dat nergens in het gebouw asbest is gemeten boven het zogeheten "verwaarloosbare risico". Tevens is gebleken uit speciale metingen dat bij rondlopen in het gebouw geen inademing van asbestvezels plaatsvindt.

Vanmiddag heeft de directie het personeel van de laatste stand van zaken op de hoogte gesteld. Er is inmiddels een blootstellingregister opengesteld. Hierdoor kan inzichtelijk worden gemaakt wie op welke plaats in het museum hoelang bepaalde werkzaamheden heeft verricht en de mate van risico die de betreffende medewerker heeft gelopen.

Naar nieuwsarchief