Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag

Directie Azië en Oceanië

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum

12 mei 2003

Behandeld

Louise Huijbens


Kenmerk

DAO-262/03

Telefoon

070 - 348 52 60


Blad


1/1


Fax

070 - 348 53 23


Bijlage(n)


1


E-Mail

louise.huijbens@minbuza.nl


Betreft

Beantwoording vragen van de leden Huizinga-Heringa, Ferrier, Eijsink en Van der Staaij over de escalatie van etnisch geweld in de Indiase deelstaat Assam

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Huizinga-Heringa, Ferrier, Eijsink en Van der Staaij over de escalatie van etnisch geweld in de Indiase deelstaat Assam. Deze vragen werden ingezonden op 17 april 2003 met kenmerk 2020310480.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Mr. J.G. de Hoop Scheffer

Antwoorden van de heer De Hoop Scheffer, Minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van de leden Huizinga-Heringa, Ferrier, Eijsink en Van der Staaij over de escalatie van etnisch geweld in de Indiase deelstaat Assam.

Vraag 1
Kent u de berichten over de escalatie van etnisch geweld in de Indiase deelstaat Assam?

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Hoe beoordeelt u de situatie in deze deelstaat?

Antwoord
De situatie is bijzonder complex. In het Noord-oosten van India is het als gevolg van conflicten tussen tientallen rivaliserende etnische groeperingen al sinds jaar en dag onrustig. Deze groeperingen zijn vaak onderling verdeeld. Daarnaast zijn er allerlei militante guerrilla-achtige bewegingen die soms politiek gemotiveerd zijn, soms uit zijn op materieel gewin, en soms beide. Afpersingspraktijken, onder andere in de vorm van ontvoeringen, komen veelvuldig voor. Onenigheid over grondgebied al dan niet in combinatie met de wens tot afscheiding van India en de vorming van een eigen staat spelen een belangrijke rol bij de conflicten. Religieus geïnspireerd geweld komt eveneens voor, voornamelijk tussen concurrerende christelijke stromingen onderling in het overwegend christelijke Noordoosten van India. De Indiase regering heeft de laatste jaren een aantal initiatieven genomen om een einde te maken aan het geweld, onder andere door vredesbesprekingen met verschillende separatistische groeperingen. Daarbij ziet zij zich geconfronteerd met het probleem dat tegemoetkomen aan de eisen van de ene groepering, vrijwel altijd stuit op verzet van een rivaliserende groepering, hetgeen dan juist weer tot nieuwe spanningen leidt.

In het geval van de Hmar-stam is het gewelds-incident met een andere groepering, de Dimasa's, waarschijnlijk terug te voeren op een ruzie over afpersingspraktijken door enkele Dimasa's, waarbij ook sprake geweest zou zijn van ontvoeringen. De Indiase autoriteiten hebben onder andere door invoering van een avondklok geprobeerd de rust zo spoedig mogelijk te herstellen.

Vraag 3
Bent u bereid aan deze gewelddadigheden internationaal-politieke aandacht te geven en aan de Indiase autoriteiten uw zorgen over de situatie kenbaar te maken.

Antwoord
Gewelddadigheden zijn helaas schering en inslag in de regio. De Indiase regering doet wat ze kan. Internationale aandacht brengt een oplossing van de problemen in deze complexe situatie op dit moment niet dichterbij.