Politie IJsselland

Winkeliers, gemeente, politie en justitie werken samen om winkelcriminaliteit te bestrijden


PROJECT VEILIG WINKELEN IN MEI 2003 IN KAMPEN VAN START




Volgens het Platform Detailhandel Nederland is in 2002 naar schatting 750 miljoen euro schade geleden als gevolg van winkelcriminaliteit. De schade die wordt veroorzaakt door winkeldiefstal bedraagt ruim 300 miljoen euro. De schade door fraude van het eigen personeel bedraagt 200 miljoen euro. De schade door inbraak, vernielingen, en graffiti, bedraagt 250 miljoen euro. In 2000 was de schade 570 miljoen euro.

Regionale en lokale samenwerking
In de politieregio IJsselland bestaat al enkele jaren het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing IJsselland. Volgens dit platform zal door samenwerking tussen ondernemer, gemeente, politie, justitie en belangenorganisatie de criminaliteit in en rondom de winkels aanzienlijk verminderen.
In 2000, 2001 en 2002 werd er bij de politie in Kampen respectievelijk 139, 155 en 132 keer aangifte gedaan van winkeldiefstal. Daarom gaan ook in Kampen de ondernemers, gemeente, politie, justitie en belangenorganisatie een samenwerking aan om de winkeldiefstallen terug te dringen..

Het doel van deze samenwerking is om de aangiftebereidheid onder de winkeliers te verhogen. De politie werkt momenteel aan een vereenvoudiging van de aangifte en de meldprocedure.


Het project "Veilig Winkelen" in Kampen wordt uitgevoerd onder de verantwoordelijkheid van de Stichting Veiligheidszorg IJsselland. Deze stichting zal de samenwerking tot stand brengen. Onder voorzitterschap van de stichting werkt een contactgroep, waarin vertegenwoordigers van de deelnemende partijen zitten.

De contactgroep regelt de afstemming en voortgang van het project.

Bij de politie bestaat de indruk dat een behoorlijk aantal winkeldiefstallen de politie niet bereikt. Daarom wordt voorafgaand aan het project een meting gehouden. Daarbij wordt gekeken niet alleen gekeken naar het aantal winkeldiefstallen in de politieregisters maar worden ondernemers ook gevraagd naar hun ervaringen. Tevens wordt onderzocht hoe veilig ondernemers en personeel zich voelen.


Cursus en training

Cursussen en trainingen maken eveneens deel uit van het project. Er worden trainingen gegeven die er op zijn gericht om crimineel en agressief gedrag van klanten te voorkomen. Het gedrag van het personeel wordt ook onder de loep genomen. Er zijn cursussen voor ondernemer en personeel over de aanpak van interne fraude en diefstal. Verder wordt aandacht besteedt aan het veilig omgaan met geld.

Standaard aangifte en meldingssysteem.
Vaak doen winkeliers geen aangifte omdat daarmee teveel tijd is gemoeid. De deelnemende winkeliers krijgen aangifteformulieren die in de winkel kunnen worden ingevuld. Voor een snelle verwerking krijgen ze instructies voor een juist gebruik van deze formulieren. Met de winkeliers worden ook afspraken gemaakt om verdachte personen of situaties te melden. Daarvoor wordt op dit moment een meldingsformulier ontwikkeld.

Security check
De winkels van alle deelnemers worden door een deskundige op veiligheid getoetst. De deskundige bedient zich daarbij van een checklist. Na deze veiligheidstoets ontvangt de ondernemer een preventieadvies op maat.

Aanpak door de politie
Het project richt zich niet alleen op lokale winkeldieven. Bij de aanpak richt de politie zich ook op landelijk en regionaal actieve winkeldieven die met regelmaat winkeldiefstal plegen. Het gaat de politie er om de daders van winkeldiefstal zo snel mogelijk aan te houden. De politie is zowel zichtbaar in uniform als in burger aanwezig.



---- --