VU ziekenhuis

Hulpverleners jonge plegers seksueel misbruik bijeen

Voor het eerst komen hulpverleners van kinderen die seksueel misbruik hebben gepleegd bijeen op een congres. Het is georganiseerd door de European Society Working with Sexually Abusive Youth (ESSAY). Deze organisatie wil het besef van oorzaak, gevolg en het voorkomen van seksueel misbruik door jongeren vergroten. Het besteedt met name aandacht aan diagnostiek en behandeling.

De hulpverlening bij seksueel misbruik is de afgelopen decennia verschoven van hulp aan alleen slachtoffers naar hulp aan ook de daders. Dat is nodig omdat het aantal jeugdige plegers van seksueel misbruik toeneemt.Op dit moment is zelfs éénderde van de daders jonger dan achttien jaar. In steeds meer Europese landen wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak en behandelmethoden bij seksueel misbruik door kinderen.

Zo blijkt dat veel jeugdige daders op latere leeftijd geen seksueel misdrijf meer plegen. Daarnaast blijkt dat het zelf seksueel misbruikt zijn geen beslissende factor is voor kinderen die anderen seksueel misbruiken.Ook zijn er binnen Europa slechts kleine verschillen in oorzaak en gevolg van seksueel misbruik door kinderen.

Mede daarom is ESSAY afgelopen jaar in Amsterdam opgericht. Hulpverleners uit Duitsland, Zweden, Oostenrijk, Finland, Groot-Brittannië, Spanje, Portugal, Zwitserland, Frankrijk, België en Nederland nemen deel aan het congres.

Het congres vindt plaats van 12 tot 14 mei aanstaande in het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit- De Boelelaan 1105 in Amsterdam. Het programma start om 9.30 uur. Gaarne opgave van uw komst.