Nederlands Politie Instituut


POLITIE DOET AANBEVELINGEN VOOR VEILIGER TAXI'S

Het aantal overvallen op taxis is in de periode 1995-2002 verdrievoudigd van 59 naar 168. Het toepassen van geweld bij die overvallen is de afgelopen twee jaar met 30 procent toegenomen. Dit ondanks een aantal succesvolle opsporingsacties van de politie, waarbij een grote dadergroep en de dader van twee overvallen met dodelijke afloop werden opgespoord. De dienst Nationale Recherche Informatie (NRI) heeft een analyse van de overvallen gemaakt en een reeks aanbevelingen gedaan om overvallen tegen te gaan. In het bijzonder het naleven van de aanbeveling om niet teveel wisselgeld mee te nemen en opbrengsten regelmatig af te storten verdient aandacht.

De dienst NRI verricht momenteel nog onderzoek onder verdachten en gedetineerde daders van taxiovervallen om de achtergronden van de overvallen te achterhalen. De onderzoekers vermoeden wel dat vooral het aantal nieuwkomers op de taximarkt sinds 2000 een stijging van het aantal overvallen heeft beïnvloed omdat zij nog onvoldoende op de hoogte zijn van de mogelijke voorzorgsmaatregelen die tegen overvallen genomen kunnen worden. Met de taxibranche wordt inmiddels overlegd over de gedane aanbevelingen.

De belangrijkste aanbeveling om het geldbedrag dat in een taxi aanwezig is klein te houden, bijvoorbeeld door ook te werken met betaalpassen, zal leiden dat overvallers taxis als minder aantrekkelijk object voor een overval zullen zien. Daarnaast adviseert de politie onder andere om altijd aangifte te doen bij de politie, goede opleidingen voor chauffeurs te verzorgen, goede verlichting bij het instappen en het installeren van alarm- en camerasystemen en geografische plaatsbepaling.

Den Haag, 13 mei 2002.