Keuringsdienst van Waren


Teveel restanten bestrijdingsmiddelen op witte druiven uit India

Datum: 11-5-03

De VWA/Keuringsdienst van Waren heeft de afgelopen week onderzoek gedaan naar restanten van bestrijdingsmiddelen op witte druiven afkomstig uit India. In dit onderzoek zijn in meer dan 20 verschillende partijen overschrijdingen van maximum residulimieten (MRLs) van bestrijdingsmiddelen gevonden.

De VWA/Keuringsdienst van Waren onderzoekt steekproefsgewijs partijen druiven op restanten van bestrijdingsmiddelen. Uit dit onderzoek bleek dat meerdere partijen witte druiven uit India teveel restanten bevatten van de bestrijdingsmiddelen methomyl, monocrotophos, acefaat en methamidofos. De gehaltes waren hoger dan wettelijk is toegelaten. Deze stoffen worden in de landbouw gebruikt als bestrijdingsmiddelen tegen insecten.

De maximum residulimieten (MRLs) worden bepaald aan de hand van twee overwegingen: bescherming volksgezondheid en goed landbouwkundig gebruik.

De meeste MRLs komen tot stand op grond van goed landbouwkundig gebruik. Dit wil zeggen dat niet meer van bepaalde bestrijdingsmiddelen wordt gebruikt dan nodig is om een plaag te bestrijden. De toegestane hoeveelheden restanten van bestrijdingsmiddelen zijn hierbij meestal lager dan op grond van de volksgezondheid aanvaardbaar is.

Voor de hierboven genoemde vier stoffen is echter een zogenaamde acute referentie waarde vastgesteld, die bij een eenmalige inname van een portie druiven niet mag worden overschreden. Bij deze vier stoffen telt het aspect volksgezondheid bij de overschrijding van een residu wel.

De kans dat zo'n referentie waarde wordt overschreden bij consumptie van deze witte druiven kan niet worden uitgesloten. Kinderen vormen hierbij een kwetsbare groep, omdat ze een relatief laag lichaamsgewicht hebben.

De VWA/Keuringsdienst van Waren werkt bij de controle op deze druiven nauw samen met de douane. Bij elke invoer van partijen druiven uit India waarschuwt de douane de Keuringsdienst van Waren om de partijen te controleren voordat deze bij de consument terechtkomen. Dit betekent dat er momenteel geen foute partijen witte druiven uit India meer verhandeld worden.

Consumeren van reeds gekochte witte druiven uit India kan in enkele gevallen leiden tot klachten als buikkramp.

De VWA/Keuringsdienst van Waren berichtte al eerder over te veel residuen van bestrijdingsmiddelen op druiven (zie nieuwsarchief).