Gemeente Papendrecht

Tekeningen grondverkopen openbare groenstroken Middenpolder/De Kooy ter inzage
Tot en met vrijdag 30 mei 2003 liggen op de leestafel twee tekeningen ter inzage waarop is aangegeven welke openbare groenstroken in de wijken Middenpolder en De Kooy voor verkoop in aanmerking komen. In deze periode kunnen verzoeken worden ingediend of zienswijzen kenbaar worden gemaakt. Verzoeken die inmiddels door bewoners zijn ingediend zijn op de tekeningen al meegenomen. Alle verzoeken worden afgewogen en meegenomen bij de definitieve vaststelling van de grondverkooptekeningen na afloop van de ter inzagelegging. Ook de (gewijzigde) voorwaarden voor de verkoop van openbare groenstroken liggen ter inzage.

Voordelig resultaat jaar 2002
De gemeente Papendrecht heeft in 2002 veel plannen uitgevoerd en sloot het jaar af met een voordelig resultaat. Het overzicht van die resultaten en de financiële gegevens zijn opgenomen in het jaarverslag 2002 die het college van burgemeester en wethouders ter vaststelling aan de gemeenteraad heeft aangeboden.
In het Jaarverslag legt het college verantwoording af over de inkomsten en uitgaven in 2002. Verder geeft het antwoord op de vraag hoe en in hoeverre de voornemens ook daadwerkelijk uitgevoerd zijn. Ook komen er onderwerpen aan bod die niet in de begroting van 2002 waren opgenomen. De raad bespreekt de vaststelling van het jaarverslag in zijn vergadering van woensdag 28 mei.
De rekening van de gemeente Papendrecht sluit met een voordelig resultaat van EUR 1.221.390. Dat is een goed en verrassend resultaat, dat grotendeels verklaard wordt door een financiële meevaller in de Algemene Uitkering uit het Gemeentefonds. Het college stelt de gemeenteraad voor om het totale bedrag aan de algemene reserve van de gemeente toe te voegen.
Het jaar 2002 bracht tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 6 maart 2002 een grote verschuiving in de Papendrechtse politiek teweeg. Het Papendrechts Algemeen Belang (PAB) haalde een grote overwinning en werd met zeven zetels de grootste partij in Papendrecht. De verkiezingsuitslag had ook een groot aantal wijzigingen in de gemeenteraad tot gevolg. Acht raadsleden namen afscheid. Door de invoering van het duale stelsel en het feit dat de gemeente meer dan 30.000 inwoners telt, werd de gemeenteraad uitgebreid van 21 naar 23 raadsleden en telt de huidige gemeenteraad dertien nieuwe gezichten. In 2002 stond in Papendrecht een aantal grote onderwerpen in de belangstelling. Het college is tevreden over de wijze waarop voortgang is geboekt of concrete resultaten zijn gerealiseerd op deze onderwerpen. Zo werd in 2002 in samenwerking met de gemeente Sliedrecht en de atletiekverenigingen de atletiekbaan geopend. Een prachtige accommodatie, die een aanwinst is voor het voorzieningenniveau in Papendrecht. Daarnaast is het een uitstekend voorbeeld van regionale samenwerking.
Na een lang interactief proces werd in 2002 het nieuwe Vijverpark opgeleverd. In de Oostpolder werd een scholencomplex Oosterbreedte geopend. Een grote accommodatie met twee basisscholen, een kinderdagverblijf en een peuterspeelzaal. Een aanwinst voor Papendrecht, maar zeker voor de inwoners van de Oostpolder, die nu dichtbij een nog breder aanbod van onderwijs- en opvangvoorzieningen voor hun kinderen hebben.
Ook werden in 2002 belangrijke stappen voor een nieuw centrum gezet. Met verschillende belanghebbenden, zoals de bewoners van de Boomgaardstraat, Badhuisstraat en Weteringsingel, de winkeliers en bewoners van de Constantijn Huygenslaan en de Veerweg, werd uitgebreid gesproken over de plannen en mogelijke alternatieven. Hierin werd goede voortgang geboekt.
In september nam het college een aantal belangrijke besluiten over het nieuwe bestemmingsplan Centrum en de Wet voorkeursrecht gemeenten. Het ontwerp-bestemmingsplan werd ter inzage gelegd. In december nam de raad een besluit over de nieuwbouw van een theater. Na lange discussie over de locatie, de kosten en de dekking ervan, besloot de raad om een nieuw theater in het centrum van Papendrecht te realiseren.
De berging van de Lancaster in de Oostpolder hield de gemoederen lang bezig. Na een lange voorbereidingsprocedure werd de berging 30 september gestart. Op 16 oktober kreeg de gemeente bericht van de Bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht, dat op de wraklocatie geen explosieven aangetroffen waren.
Op 11 oktober werd, na enige vertraging door problemen met de drinkwatervoorziening, het AZC geopend. Het college is tevreden over de wijze waarop het AZC in Papendrecht geworteld is geraakt. Er deden zich vorig jaar nauwelijks problemen voor. De lange en zorgvuldige voorbereiding heeft daarmee vruchten afgeworpen. De gemeente scoorde tot slot goed in het zgn.
klanttevredenheidsonderzoek. Klanten van de Gemeentewinkel waardeerden de kwaliteit van de dienstverlening met een 8,3. Een cijfer dat ruim hoger lag dan de 7,8 die vergelijkbare gemeenten kregen. De samenvoeging van verschillende gemeentelijke taken in de Gemeentewinkel heeft geleid tot een kwalitatief goed aanbod voor de inwoners.
Exemplaren van het jaarverslag kunnen (zolang de voorraad strekt) door geïnteresseerden worden opgehaald bij de balie van het gemeentehuis en worden op verzoek toegestuurd (tel. 6418911). Ook is het jaarverslag te vinden op de website www.papendrecht.nl
(Exemplaren van het jaarverslag voor vertegenwoordigers van de pers volgen met de post.)

Open Dag openbaar basisonderwijs maandag 12 mei Maandag 12 mei vindt een Open Dag openbaar onderwijs plaats voor van de Pabo's uit Rotterdam en Dordrecht. Ook zijn allen die hebben gesolliciteerd naar een vacature in het openbaar basisonderwijs uitgenodigd.
De studenten hebben de mogelijkheid om volgend jaar een betaalde lio-stageplaats te krijgen (lio = leerkracht in opleiding). De organisatie (de leerplichtambtenaren van de gemeente Papendrecht) verwachten zo'n 24 deelnemers. Doel van de Open Dag is hen kennis te laten maken met de openbare basisscholen. Normaal reageren sollicitanten op een advertentie in een krant, nu kunnen zij daadwerkelijk de sfeer op de school proeven, kennis maken met het team en directie, vragen stellen over de didactische en pedagogische werkwijze van de school etc.
Deze aanpak heeft een meerwaarde voor zowel de gemeente (de werkgever) als voor de sollicitanten, omdat beide partijen een weloverwogener keuze kunnen maken: de sollicitanten kunnen solliciteren op een school die bij hen past, en de directeuren hebben gelegenheid om voorafgaand aan een sollicitatiegesprek kennis te maken met kandidaten. Op deze manier is het mogelijk om in een periode van arbeidsmarktschaarste toch goede en gemotiveerde leerkrachten aan te trekken. Dit is van belang, gezien het tekort aan leerkrachten in het basisonderwijs. Vorig jaar heeft de actie meerdere enthousiaste, jonge leerkrachten opgeleverd.
Het programma:
08.30 uur Ontvangst Gemeentehuis en welkomstwoord door de wethouder van onderwijs de
heer A. Vogel
08.45 uur Bezoek aan Anne Frank school
09.45 uur Bezoek aan de Knotwilg locatie Moerbeihof 10.30 uur Bezoek aan de Knotwilg locatie ´t Kofschip 11.15 uur Bezoek aan de Viermaster
12.00 uur Retour naar Gemeenthuis voor lunch
12.15 uur Gezamenlijke lunch met de schooldirecteuren Overzicht van de vacatures en de betaalde lio-stageplaatsen en de mogelijkheid tot
inschrijving.
13.00 uur Einde van het programma.
(Vertegenwoordigers van de pers zijn welkom tijdens het openingswoord van de wethouder en tijdens de lunch. Ook kan contact worden opgenomen met mw. J. van Biemen van de afdeling Welzijnsvoorzieningen van de gemeente Papendrecht, tel. 078-6418278.)

Skatepark naast Interval?
Het college van burgemeester en wethouders onderzoekt of een skatepark naast jeugdcentrum Interval gerealiseerd kan worden. De Papendrechtse jeugd wil graag skaten in een skatepark, zo heeft ze vaker laten weten. De gemeente is daarom al langere tijd op zoek naar een geschikte locatie. In eerste instantie wilde het college een skatepark aanleggen op de locatie onder de brug van de N3. Naar aanleiding van nieuwe inzichten - naar voren gekomen na de onderzoeks- en inspraakfase - besloot het college van deze optie af te zien. De gemeente ziet nu dus mogelijkheden om een skatepark aan te leggen op de nieuwe locatie. De leverancier van de skatevoorziening acht de inpassing van een skatepark hier goed mogelijk, hoewel enige aanpassingen nodig zouden zijn. Direct toezicht is in deze optie mogelijk vanuit Interval, omdat daar een groot deel van de dag en de avond medewerkers aanwezig zijn. Interval heeft positief gereageerd op het plan.
Het betreffende gebied heeft als bestemming `bijzondere doeleinden'. Wijziging van het bestemmingsplan is niet nodig, evenmin als een vrijstellingsprocedure. Als onderdeel van de inspraak- en onderzoeksfase houdt de gemeente belanghebbenden op de hoogte. Nadere informatie volgt in een later stadium via het Gemeentenieuws en via de website www.papendrecht.nl.

Papendrecht draagt Verlengde Edisonweg over aan Alblasserdam Het college van burgemeester en wethouders van Papendrecht heeft dinsdag 6 mei besloten de Verlengde Edisonweg aan de gemeente Alblasserdam in eigendom over te dragen. Het betreft het wegvak vanaf de gemeentegrens tussen Papendrecht en Alblasserdam ter hoogte van het tankstation tot aan de op- en afrit van de A15. Hiermee komt een einde aan de in het verleden ontstane situatie waarin de gemeente Papendrecht grond in eigendom had in de gemeente Alblasserdam.

Afsluitingen tijdens Lenteloop en straatfeesten De Madeliefstraat is (ter hoogte van de nummers 4 tot en met 12) zaterdag 17 mei 2003 afgesloten voor verkeer in verband met een straatfeest. Om dezelfde reden is zondag 25 mei de Watersnip in de avonduren afgesloten. De Rozenstraat is woensdag 21 mei tijdens het zomerfeest van de Anne Frankschool van 8.00 tot 12.30 uur gedeeltelijk afgesloten.
Tijdens de Lenteloop op zaterdag 10 mei (start en finish bij atletiekvereniging Passaat in de Oostpolder) zijn delen van het parcours tussen ca. 10.30 en 16.30 uur bij de doorkomst van de atleten enkele minuten gesloten. Daarom kan dus enige verkeershinder optreden. Op bijgevoegde illustratie is het parcours aangegeven.

Kinderrommelmarkt en 4 tegen 4 voetbaltoernooi in De Hooght Zaterdag 17 mei 2003 opent zwembad de Hooght het zomerseizoen.Kinderen tot vijftien jaar hebben de mogelijkheid hun oude spulletjes aan te bieden tijdens de kinderrommelmarkt, die is in te richten vanaf 11.00 uur. De verkoop start na de officiële opening om 12.00 uur. Potentiële verkopers kunnen zich opgeven aan de kassa van het zwembad of op de dag zelf. Hiervoor dien je EUR 2,50 borg te betalen (wanneer je de plek schoon achter laat, krijg je het geld natuurlijk terug). Tijdens de opening mogen de bezoekers gratis komen kijken naar de activiteiten. Het is de uitgelezen kans om de spulletjes te verkopen die toch maar op zolder in de weg liggen of tijdens Koninginnedag niet zijn verkocht.
Teams van 4 speler/speelsters kunnen zich opgeven voor het 4 tegen 4 toernooi van zwembad de Hooght op zaterdag 17 mei 2003. Kun je niet voldoende vriendjes of vriendinnetjes vinden, maar wil je wel graag meedoen, dan is het geen probleem. Je mag je ook alleen opgeven en dan zorgen de medewerkers van De Hooght voor indeling in een team. Zaterdag 17 mei begin het toernooi om 13.00 uur. Inschrijven kan in twee categorieën: die van 6 tot en met 8 jaar en die van 9 tot en met 12 jaar. Inschrijven kan tot donderdag 15 mei via e-mail: harry_schutte@hotmail.com of telefonisch via 06-23625965.

Laatste week voor aanschaf zwemabonnement
Wie nog een abonnement aan wil schaffen voor het zomerseizoen 2003 heeft nog de tijd
tot en met vrijdag 16 mei 2003.
De dames van de kassa in het zwembad zijn u graag van dienst tijdens de openingstijden van het zwembad (maandag 13.30 - 21.30, dinsdag 7.00
- 11.30, woensdag 7.00 - 21.30, donderdag 15.00 - 21.30, vrijdag 7.00
- 11.30 en zaterdag en zondag van 10.00 tot 11.30 uur). Het inschrijfformulier is ook te downloaden via www.papendrecht.nl/zwembad

Buurtavond Stellingmolen: aanbieding activiteitenplan 2003 buurtcomité Stellingmolen
Mevrouw M. Mussert, voorzitter van het buurtcomité Stellingmolen overhandigt dinsdag 27 mei om 20.00 uur het activiteitenplan 2003 van het buurtcomité Stellingmolen aan de heer A. Vogel, wethouder wijkgericht werken. De buurtavond vindt plaats in De Spil (Stellingmolen 184).
In het actieplan zijn de activiteiten opgenomen die het buurtcomité in 2003 voornemens is uit te voeren. Samen met partners als politie, Westwaard Wonen en de gemeente, wordt gewerkt aan de leefbaarheid en veiligheid in de Stellingmolen. Het activiteitenplan is een werkplan dat gedurende het jaar wordt bijgesteld. Op allerlei terreinen - zoals de verbetering van straten en wegen, het groen, de huisvuilinzameling, de aanpak van overlast en verkeersveiligheid - worden afspraken gemaakt over de aanpak.
Bewoners van de Stellingmolen zijn van harte uitgenodigd deze avond aanwezig te zijn. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Na de overhandiging om 20.00 uur kunnen bewoners met elkaar en met genodigden van politie en gemeente, onder het genot van een hapje van gedachten wisselen over de leefbaarheid en veiligheid in de Stellingmolen. (Noot voor de pers: nadere informatie over het jaarplan of over de activiteiten van het buurtcomité Stellingmolen is verkrijgbaar bij wijkcoördinator Betty Wolt van de afdeling Samenleving van de gemeente Papendrecht, tel. 078-6418290.)

Wijkavond Kraaihoek/Middenpolder 10 juni 2003
De gemeente, politie, Westwaard Wonen en het wijkplatform Kraaihoek/Middenpolder houden dinsdag 10 juni een wijkavond voor alle bewoners van de wijken Kraaihoek en Middenpolder. De wijkavond vindt plaats in de grote zaal van Interval, Lange Tiendweg 8a van 19.30-22.00 uur.
De wijkavond wordt gehouden in het kader van het wijkgericht werken waarmee gemeente, politie, Westwaard Wonen en het Wijkplatform Kraaihoek/Middenpolder gezamenlijk werken aan de leefbaarheid en veiligheid in de wijken. Tijdens de wijkavond presenteert de wethouder wijkgericht werken, de heer A. Vogel, de uitkomsten van het rapport Feiten, beleving en trends in de wijken van Papendrecht 2003. De gemeente heeft aanvullend onderzoek laten doen op de onlangs verschenen Drechtstedenmonitor Leefbaarheid en veiligheid. Feiten, Beleving en Trends dient als nulmeting voor de effecten van het wijkgericht werken en geeft inzicht in de beleving van bewoners t.a.v. de leefbaarheid en veiligheid in hun wijk. Op het programma van de wijkavond staan tevens presentaties van het wijkplatform, politie en Westwaard Wonen over hun activiteiten in het kader van wijkgericht werken. Na de pauze kan de zaal aan de hand van stellingen discussiëren met een panel over de uitkomsten van het rapport Feiten, beleving en trends.
(Noot voor de pers: hieronder het programma voor de wijkavond. Nadere informatie over de wijkavond of andere activiteiten van het wijkplatform is verkrijgbaar bij de wijkcoördinator Betty Wolt, telefoon 078-6418290.)

Programma wijkavond Kraaihoek/Middenpolder (dinsdag 10 juni 2003, grote zaal Interval, Lange Tiendweg 8a, Papendrecht

19.30 - 20.00 uur Ontvangst met koffie en thee

20.00 - 20.05 uur Opening door wijkcoördinator B. Wolt

20.05 - 20.20 uur Presentatie Feiten, beleving en trends 2003 Kraaihoek en Middenpolder door wethouder wijkgericht werken, de heer A. Vogel

20.20 - 20.30 uur Presentatie politie

20.30 - 20.40 uur Presentatie Westwaard Wonen

20.40 - 21.00 uur Pauze

21.00 - 21.45 uur Paneldiscussie met de zaal aan de hand van de uitkomsten van Feiten, beleving en trends Kraaihoek Middenpolder 2003

21.45 - 22.00 uur Afsluiting en napraten

Weekendafsluitingen A15 in mei
Vanwege onderhoudswerkzaamheden van Rijkswaterstaat aan de A15 tussen de Noordtunnel bij Alblasserdam en knooppunt Gorinchem is de A15 in de weekenden van vrijdag 2 mei 21.00 uur tot maandag 5 mei 5.00 uur en van vrijdag 9 mei tot maandag 12 mei afgesloten voor alle verkeer. In de twee weekenden erna - vrijdag 16 mei tot maandag 19 mei en vrijdag 23 mei tot maandag 26 mei - is de A15 richting Rotterdam volledig afgesloten tussen de N3 ter hoogte van Papendrecht en de Noordtunnel bij Alblasserdam. Rijkswaterstaat leidt het verkeer tijdens de afsluitingen om, waardoor enige verkeershinder optreedt. Zie ook www.fileplanregiorotterdam.nl of bel (gratis) 0800-9344636).

Dank aan collectanten
In de eerste week van april is landelijk gecollecteerd voor de gehandicaptensport. In Papendrecht was dit de twintigste keer dat dit gebeurde. In 2002 werd nog een recordbedrag opgehaald. In 2003 heeft de organisatie met heel wat minder genoegen moeten nemen. Helaas waren maar 46 collectanten bereid te collecteren. Deze 46 collectanten haalden toch nog EUR 4.602,36 op. Alle collectanten worden hartelijk bedankt voor hun inzet en alle inwoners van Papendrecht voor hun financiële bijdrage.
De organisatie hoopt in 2004 weer in heel Papendrecht te kunnen collecteren. Het zou fijn zijn als dan meer sportverenigingen aan deze collecte mee willen werken. In 2003 heeft alleen PKC voor een behoorlijk gedeelte van de opbrengst gezorgd. Nogmaals bedankt allemaal.