Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 13 mei 2003

Voortaan filemelding met vertragingstijd

AMSTERDAM - De VerkeersInformatieDienst (VID) is gestart met het vermelden van de vertragingstijd bij de files. Door de vertragingstijd kunnen weggebruikers beter inschatten wat de impact van een file op hun reisduur is.

Vooralsnog wordt de informatie over de vertragingstijd uitsluitend via de website van de VID (www.vid.nl) gemeld, maar binnenkort is deze tevens via het telefonische informatiesysteem (0900-8855) te raadplegen. Ook de radiostations die hun informatie van de VID betrekken, kunnen binnenkort de vertragingstijd noemen wanneer zij de verkeersinformatie voorlezen.

Voor de totstandkoming van de informatie over vertragingen maakt de VID gebruik van de gegevens die komen uit de detectielussen van Rijkswaterstaat. Omdat (nog) niet alle hoofdwegen zijn voorzien en alle detectielussen bovendien adequaat moeten functioneren, kan op dit moment van circa de helft van alle files een betrouwbare inschatting van de vertraging worden gemaakt.

"Het belang van reistijdinformatie boven de gebruikelijke filelengte-informatie is groot, omdat de lengte van een file slechts in beperkte mate iets zegt over de op te lopen vertraging", zegt Patrick Potgraven van de VID. "Iedereen die wel eens 's avonds in een korte maar langdurige file heeft gestaan die werd veroorzaakt door wegwerkzaamheden, weet dat."

Volgens Potgraven is het niet onwaarschijnlijk dat de reistijdinformatie de filelengte-informatie op termijn geheel of gedeeltelijk zal vervangen.

Over de VID

De VerkeersInformatieDienst verzorgt dagelijks de verkeersinformatie op landelijke en regionale radiostations, televisie, internet, sms en via telefonische informatiediensten waaronder 0900-8855 . De VID is ontstaan in 1998, toen het KLPD in Driebergen zich terugtrok uit de verspreiding van verkeersinformatie. Op internet is de VID te bereiken via http://www.vid.nl