Provincie Friesland

PERSBESLUITENLIJST

Vergadering van Gedeputeerde Staten,
dinsdag 13 mei 2003

Mededelingen

Gedeputeerde Staten hebben de besluitenlijsten van de GS-vergaderingen van dinsdag 6 en donderdag 8 mei 2003.

Besluitenlijsten beschikbaar

Kiesreglement Wetterskip Fryslân

Gedeputeerde Staten hebben het kiesreglement voor de verkiezingen voor het algemeen bestuur van het Wetterskip Fryslân i.o. vastgesteld. Op 25 maart hadden GS reeds ingestemd met het voorstel. Tijdens de inspraakprocedure zijn geen reacties binnengekomen. Het reglement is dan ook ongewijzigd vastgesteld. Het kiesreglement regelt de technisch-organisatorische aspecten van deze verkiezing, zoals het kiezen via een schriftelijke verkiezing. In het kiesreglement wordt aangesloten op het concept van de Nieuwe Maatregel van Bestuur (AmvB). Het is nog niet bekend wanneer deze definitief in werking zal treden. Het kiesreglement is referendabel. Dit houdt in dat na definitieve besluitvorming belanghebbenden beroep kunnen indienen bij de Raad van State. Het bestuursreglement voor het nieuwe Wetterskip was al op 5 februari door Provinciale Staten vastgesteld.

Vervolgprocedure: Het kiesreglement wordt ter besluitvorming aan Provinciale Staten voorgelegd.

Stuk beschikbaar

Herbenoemen bodemdalingscommissie

Met instemming van de Friese waterschappen worden de heren drs. F. van der Ploeg (lid), mr. A.. Lycklama a Nijeholt (plv.lid), ir. A. van der Ende (lid) en ir. J. van den Kerkhoff (plv.lid) herbenoemd in de commissie Bodemdaling Tietjerksteradeel. Deze commissie is in mei 2000 voor 2 jaar geïnstalleerd om de tijdelijke regeling met betrekking tot bodemdaling als gevolg van de aardgaswinning in dit concessiegebied uit voeren. De tijdelijke regeling blijft bestaan tot overeenstemming is bereikt over de definitieve schaderegeling voor de concessiegebieden van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Naast de vertegenwoordigers van de provincie en de Friese waterschappen hebben ook drie leden namens de NAM zitting in deze commissie.

Vervolgprocedure: Provinciale Staten worden geïnformeerd over dit besluit.

MER/Tracéstudie N381

De MER-tracéstudie, zoals die is uitgevoerd voor de N381 Drachten-Drentse grens, is vastgesteld. Deze weg is in het Provinciale Verkeer en Vervoerplan opgenomen als stroomweg A, een 100-km weg met ongelijkvloerse kruispunten. Inmiddels zijn alle fasen uit de MER-studie doorlopen. Besluiten zijn al genomen over de Startnotie, de nota Richtlijnen, de Selectie en inkadering van de alternatieven en de effectbeschrijving. In laatste fase, de effectbeschrijving, is het meest milieuvriendelijke alternatief tegenover het voorkeursalternatief gezet. Dilemma hierbij is dat een voorkeur voor een groen milieu ten koste gaat van het woonklimaat.

Vervolgprocedure: Na besluitvorming door Provinciale Staten kan de MER-tracéstudie vrijgegeven worden voor openbare kennisgeving. Op basis van de reacties zal een voorkeur worden uitgesproken.

Stuk beschikbaar

Subsidieverordening Stimulering Vrijwilligerswerk

Voor de verdeling van geld voor activiteiten op het gebied van vrijwilligerswerk, is een subsidieverordening opgesteld. Deze verordening zal ter besluitvorming aan Provinciale Staten worden voorgelegd.

Stuk beschikbaar


---- --