Gemeente Velsen

Velsen, 13 mei 2003

College Velsen:
Handhaven bestemmingsplannen en regelgeving bouw in gebied Zeehaven IJmuiden integraal aanpakken

De handhaving van bestemmingsplannen en bouwregelgeving in het IJmuidense Zeehavengebied krijgt een integrale aanpak. Dat heeft het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Velsen besloten.

Eerder heeft de gemeenteraad het beleid voor "Handhaving bouwen en gebruik" vastgesteld. De aanpak die het college voor het Zeehavengebied voorstelt, vormt hiervan een uitvloeisel.

In de praktijk betekent dit voor het Zeehavengebied dat er eerst een grondige inventarisatie komt van een representatief gebied. Gekeken wordt dan naar de situatie ter plekke met bouwen en gebruik, de risico's op calamiteiten en de mogelijke gevolgen daarvan voor de afzonderlijke bedrijven, de bedrijven in relatie tot elkaar, de aanwezige woningen en de omgeving (milieu).

De inventarisatie zal in eerste instantie bestaan uit het samenvoegen van de gegevens van verschillende (gemeentelijke) disciplines. Daarna komt er een inspectie door een teams, waarin de milieudienst, (milieu)politie, brandweer en het bouwtoezicht zijn vertegenwoordigd.

Op basis van de verzamelde gegevens kan een inschatting gemaakt worden in hoeverre zaken nog gehandhaafd kunnen worden en wat eventueel gelegaliseerd kan worden. De uitkomsten van de inventarisatie geven een globaal beeld van de benodigde tijd, mankracht en eventueel bijkomende kosten voor de aanpak van het gehele zeehavengebied. Daarnaast kan op die manier een inschatting gemaakt worden van de haalbaarheid van het project voor het gehele gebied, aldus het College.

Overigens start de gemeente pas met het zogenoemde aanschrijven van de strijdige situaties - de eerste formele stap die uiteindelijk kan leiden tot daadwerkelijk ingrijpen - nadat de inventarisatie en het daaraan verbonden haalbaarheidsonderzoek zijn afgerond.

Wonen in Zeehaven
Met het oog op de handhaving van bestemmingsplannen en regelgeving heeft het College zich eerst gebogen over de eventuele wenselijkheid van het wonen in het Zeehavengebied van IJmuiden. En heeft geconcludeerd dat wonen het Zeehavengebied niet kan worden toegestaan. Het college heeft zich hierbij laten adviseren door de vertegenwoordigers van de verschillende betrokken (gemeentelijke) disciplines.

Het college wijst erop dat het bestaande bestemmingsplan inzet op bedrijvigheid. Het mag dan niet zo zijn dat de bedrijven hinder ondervinden van de woningbouw. Als wonen daadwerkelijk wordt toegestaan, dan zijn bedrijven die op basis van de milieuwet- en regelgeving overlast veroorzaken, immers verplicht maatregelen te nemen om die overlast te beperken.

"Ook moeten we als gemeente niet voorbijgaan aan ons eigen beleid waarin veiligheid van bewoners en leefbaarheid belangrijke aandachtspunten zijn", zo stelt het college. "Omdat de veiligheidssituatie in het havengebied onvoldoende in kaart is gebracht, is het niet verstandig om wonen toe te staan. Deze situatie zorgt samen met het matige voorzieningenniveau en de verschillende vormen van hinder voor een leefklimaat van onvoldoende kwaliteit."