CDA

CDA
13-05-03
Verburg: Geen sollicitatieplicht voor bijstandsmoeders met jonge kinderen
Het CDA is er geen voorstander van dat bijstandmoeders met zeer jonge kinderen worden gedwongen te solliciteren. De CDA-fractie is van mening dat moeders en vaders in de bijstand met kinderen tot 5 jaar moeten worden ontzien.

VVD-staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken wil alle bijstandsgerechtigden verplichten een baan te accepteren. Kamerlid Gerda Verburg vindt het ongepast bijstandsmoeders met jonge kinderen de arbeidsmarkt "op te jagen", omdat die vaak hun handen vol hebben aan de opvoeding en kinderopvang schaars en duur is. Die moeders moet je niet dwingen te solliciteren, want dan leg je de rekening neer bij de jeugdzorg", aldus Verburg.

Verburg vindt verder dat bijstandsmoeders en -vaders met kinderen tussen de 5 en 18 jaar in bepaalde gevallen ook moeten worden vrijgesteld. Verburg: "Als kinderen een aandoening hebben of leerproblemen, dan zouden de moeders niet worden gedwongen een baan te accepteren. Opvoeding is belangrijk, je moet bereid zijn daarin te investeren". Bij de behandeling van de wet werk en bijstand in de Tweede Kamer zal de CDA-fractie een wijzigingsvoorstel indienen om de wet op dit punt aan de passen.