Datum laatste wijziging: 13 mei 2003

Uit de Rob-vergadering van 8 mei 2003

Op 8 mei j.l. is de Raad voor het openbaar bestuur bijeengekomen. Gesproken is over de volgende onderwerpen:

Conceptadvies 'ICT en overheid'
In dit advies formuleert de Rob een strategische beleidsagenda voor een nieuwe generatie overheidsinformatiebeleid. Het advies zal in mei worden uitgebracht.

Conceptadvies over regering, parlement en media In dit advies gaat de Rob in op de complexe relatie tussen bestuur en politiek enerzijds en de media anderzijds. De focus is daarbij gericht op wat overheid en politiek zelf kunnen en moeten doen, gegeven de (gebrekkige) wijze waarop de media hun kernfuncties vervullen. Medio dit jaar zal het advies worden gepubliceerd.

Startnotitie 'Modernisering hoofdstuk 7 Grondwet' (deel 3) In 2002 heeft de Rob reeds twee adviezen uitgebracht over modernisering van hoofdstuk 7 van de Grondwet. In de vergadering heeft de Rob voor het eerst gesproken over het derde advies. Dat heeft betrekking op de grondwettelijke regeling van waterschappen, openbare lichamen voor beroep en bedrijf, samenwerking van openbare lichamen en regionaal bestuur, bestuursgeschillen en zelfstandige bestuursorganen. Eind dit jaar zal het advies worden uitgebracht.

Grondrechten en veiligheid: zoeken naar een balans Middagsymposium woensdag 4 juni 2003
Hotel Sofitel, Koningin Julianaplein 35, Den Haag (nabij CS)

Hoe veilig zijn onze grondrechten anno 2003? Deze vraag wordt steeds prangender nu politieke partijen van links tot rechts het thema veiligheid hoog in hun vaandel hebben staan. Dat de overheid in ons bestel een centrale rol behoort te spelen bij het bevorderen van veiligheid en het tegengaan van onveiligheid, is geen punt van discussie. Discussie is er over de principiële vraag hoever de overheid mag gaan in deze rol, aangezien een stringenter veiligheidsbeleid onze grondrechten en daarmee onze rechtsstaat kan aantasten. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van vereniging en vergadering, de vrijheid van godsdienst, ofwel om een door de overheid gewaarborgde substantiële overheidsvrije zone. De dreigende - of wellicht reeds sluipende - aantasting van onze grondrechten door een toenemende maatschappelijke en politieke wens om grondrechten te instrumentaliseren en politiseren, doet de vraag rijzen wie onze grondrechten beschermt dan wel zou moeten beschermen. De Raad voor het openbaar bestuur (Rob) wil de principiële discussie over dit vraagstuk verder brengen door de organisatie van een middagsymposium op woensdag 4 juni 2003. De ontvangst is vanaf 13.30 uur. Het programma begint om 13.30 uur. Vier sprekers laten hun licht schijnen over 'grondrechten en veiligheid':
Prof. mr. A.K. Koekkoek, hoogleraar Staats- en administratiefrecht aan de Universiteit van Tilburg;
E. van Middelkoop, Eerste Kamerlid voor de ChristenUnie over het onderwerp Veiligheid in een samenleving onder spanning; Drs. F.A.M. Kerckhaert, burgemeester van Hengelo en lid van de Raad voor het openbaar bestuur.
Drs. R. Sørensen, fractievoorzitter van Leefbaar-Rotterdam De toegang is gratis.

Voor meer informatie en aanmeldingen:
Drs. P. de Jong, adviseur
Raad voor het openbaar bestuur
Postbus 20011
2500 EA Den Haag
e-mail: Pieter.jong@minbzk.nl

Presentatie 2 adviezen
Maandag 3 maart 2003 heeft de voorzitter van de Raad voor het openbaar bestuur, de heer prof. mr. J.A van Kemenade, een tweetal adviezen gepresenteerd tijdens een persconferentie in Nieuwspoort.

Het eerste advies is getiteld 'Veiligheid op niveau', en gaat over de bestuurlijke inbedding van de veiligheidsregio's. Het advies gaat in op de organisatie van de rampenbestrijding en op de inbedding van het integraal veiligheidsbeleid op lokaal niveau. Het betreft hier een door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gevraagd advies en is een vervolg op het tussen-advies dat de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in april vorig jaar uitbracht over dezelfde materie. Het advies 'Veiligheid op niveau' is vanaf hier te downloaden.

Het tweede advies 'Legio voor de regio' gaat over het bestuur in grootstedelijke gebieden. De Tweede Kamer vroeg de Rob vorig jaar advies over het toen voorliggende wetsvoorstel 'Bestuur in stedelijke regio's'. Over dat wetsvoorstel bracht de Raad toen een negatief advies uit. De Raad kondigde toen aan binnen een jaar met een vervolgadvies te komen met bestuurlijke modellen voor regionale vraagstukken. Het advies 'Legio voor de regio' is nu dus afgerond en hier te downloaden.


---