Amsterdam RAI

Grafivak 2003
27 feb 2003

ARBO-PAVILJOEN OP GRAFIVAK 2003

Arbo-wetgeving en verzuimbeleid zijn actuele onderwerpen in de grafimediabranche. Het aanbod aan specifieke diensten op dit gebied heeft zich dan ook sterk ontwikkeld. Tijdens Grafivak 2003 wordt daarom op een prominente plaats een speciaal arbo-paviljoen ingericht. Hier zullen de eerste arbo-branchespecialisten, die eind maart hun opleidingsprogramma hebben afgerond, zich presenteren. Ook worden in dagelijks te houden seminars verschillende arbo-onderwerpen belicht. Grafivak 2003 wordt gehouden van dinsdag 13 tot en met zaterdag 17 mei in Amsterdam RAI.

Praktijkgerichte oplossingen Gezond management en kostenbeheersing zijn het thema in het arbo-paviljoen op Grafivak 2003. De sociale partners, de arbodiensten voor de grafische industrie en verzekeraar Achmea, presenteren er praktijkgerichte oplossingen voor bedrijven en hun werknemers. Sinds de invoering van de Wet Verbetering Poortwachter (april 2002) hebben ondernemers zowel meer verantwoordelijkheid als meer mogelijkheden om verzuim te beperken. Nu de aanloopfase van het nieuwe arbo-beleid achter de rug is, kunnen bedrijven en hun werknemers echt aan de slag met de praktische tools die er zijn voor de aanpak van de specifieke problemen. Het terugdringen van de verzuimkosten en van de WAO, alsmede vermindering van de werkdruk zijn belangrijke pijlers onder deze aanpak. Hiermee is het rendement van de grafimedia-onderneming namelijk direct positief te beïnvloeden: ziekteverzuim en WAO-instroom kosten de ondernemer dagelijks veel geld.

Besparingen Het pakket aan maatregelen om het rendement via gericht arbo-beleid te verbeteren, omvat ook zaken als het voorkomen van RSI-klachten, het terugdringen van het gebruik van oplosmiddelen, het voorkomen van arbeidsconflicten en een risico-inventarisatie en evaluatie. De exposanten in het arbo-paviljoen zullen deze themas vooral belichten vanuit de optiek van besparingen voor zowel ondernemer als werknemer. Het arbo-paviljoen stelt de Grafivak-bezoeker in staat snel zijn of haar weg te vinden in het totale arbo-aanbod. Hij kan er terecht voor praktische tips, concrete voorbeelden en adviezen over arbo-problemen die ze in hun bedrijf tegenkomen. Ook is informatie beschikbaar over de wijze waarop langdurig verzuim optimaal in de gaten kan worden gehouden, zoals voorgeschreven in de Wet Verbetering Poortwachter.

De beurs wordt georganiseerd door Amsterdam RAI, gesteund door een tentoonstellingscomité waarin vertegenwoordigers van diverse belangenverenigingen en brancheorganisaties zitting hebben, zoals het KVGO (Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen), de VLGA (Vereniging van Leveranciers voor de Grafische en Aanverwante Industrie) en Nederland-ICT (Vereniging Informatie-en Communicatietechnologie Nederland).

Meer informatie over de beurs is te vinden op www.grafivak.nl.

Amsterdam, 26 februari 2003