Ingezonden persbericht

PERSBERICHT WEEK 20

DE MORAAL VAN HET KAPITAAL
Eigenbelang is ieders belang

De anti-globalisten vergissen zich, schrijft eurocommissaris Bolkestein begin dit jaar in een ingezonden brief aan De Volkskrant. De markteconomie is het beste systeem om welvaart gelijkwaardig over de wereld te verdelen. Dat komt omdat het kapitalisme volgens Bolkestein wel degelijk een moraal heeft. Kees Vendrik antwoordde in De Volkskrant en debatteert over deze kwestie bij TUMULT op dinsdag 13 mei, Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9, Utrecht, aanvang 20.00 uur, toegang vrij.

Debat onder leiding van Hugo van der Steenhoven met Kees Vendrik, lid van de Tweede Kamer voor GroenLinks, Hans Labohm, onderzoeker en adviseur Clingendaal, Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen, auteur van Sleutelen aan het kapitalisme. Over de intellectuele wortels van de neo-liberale revolutie, en Tim van Kooten, Issue Manager Shell Nederland BV.

De moraal van het kapitaal zit volgens Bolkestein verankerd in een aantal empirische motieven van de mens, zoals belofte maakt schuld, zelfredzaamheid, verantwoordelijkheid, eigenbelang en naastenliefde. Zonder deze componenten kan het kapitalisme niet eens bestaan. Zo moet Shell zich bijvoorbeeld wel bezig houden met duurzaamheid anders wordt het afgestraft door de consument. Of in de woorden van Bolkestein Het kapitalisme creëerde economische groei, stimuleerde technologische innovatie en schiep een schoner milieu. Dankzij het kapitalisme kan men weer vissen in de Rijn! Kees Vendrik van GroenLinks denkt dat het kapitalisme alleen op papier een moraal kent. Hij bestrijdt de stelling van Bolkestein dat het kapitalisme morele codes in zich herbergt: Was het maar waar, zullen de werknemers en beleggers denken die hun baan en geld verloren toen Enron en WorldCom ten onder gingen aan het kortzichtig egoïsme van een handjevol topmanagers. Zonder wereldwijde gedragsnormen kunnen slimme bedrijven gewoon hun eigenbelang nastreven, zo stellen Vendrik en GroenLinks collega Bouwman. In hun ogen genereert dit eigenbelang niet automatisch redelijkheid. Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430 of www.TUMULTdebat.nl.