Gemeente Soest

Rondom Breedtesport

Rondom Breedtesport is het eerste infoblad in het kader van het zogenaamde breedtesportproject. Dit project is in 2002 in de gemeente Soest gestart en zal in ieder geval tot en met 2007 een plaats in de Soester sport- en bewegingswereld innemen.
De gemeente Soest heeft voor de komende zes jaar subsidie gekregen van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor dit breedtesportproject.
Via deze informatiebron wordt informatie gegeven omtrent de diverse projecten en activiteiten die plaatsvinden. `Rondom Breedtesport' wordt gestuurd naar alle sportverenigingen, scholen, zowel basis- als voortgezet onderwijs en andere sport- en bewegingsgerelateerde organisaties, instanties en instellingen in de gemeente Soest.
---

Brugklassers Griftland College verkennen Soest van Eng tot Eem

De week van 12 tot en met 16 mei 2003 staat voor alle brugklassers van het CSG Griftland College in het teken van Soest. Groepjes brugklassers gaan op onderzoek uit om biologische, geografische en historische bijzonderheden van Eng tot Eem in kaart te brengen. Het project heeft ook de naam van Eng tot Eem. Het wordt voor het eerst georganiseerd dit jaar en is ontstaan door samenwerking tussen het Griftland College, het IVN Eemland en het milieucentrum De Kwekerij (gemeente Soest).

Soest is een prachtige gemeente om als voorbeeld te gebruiken in onderwijsmethoden voor vakken zoals bijvoorbeeld aardrijkskunde, biologie en geschiedenis. Dit zijn ook de vakken die het samenwerkingsproject van Eng tot Eem inhoudelijk hebben ingevuld. Als je kijkt naar de historie, de natuur en de geografie, dan spelen in Soest veel onderwerpen een rol die leerlingen op school theoretisch behandeld krijgen. Om deze onderwerpen echt goed te begrijpen en langere tijd te onthouden heeft het grote meerwaarde om de theorie in de praktijk te onderzoeken en te beleven. Het wordt zo een leerervaring die beroep doet op hoofd (kennis), hart (gevoel, beleving) en handen (ervaring, praktijk).
Veel brugklasleerlingen wonen in Soest of Baarn. Wat is er nu mooier dan zo'n groots project in je eigen woon- en leefomgeving. Onderwerpen zoals de eerste bewoning, bomen, weidevogels, potstalcultuur, agrarische nederzetting, verschillend landgebruik, grondsoorten, bodemtypen en de vorming van het landschap komen tijdens het veldwerk aan bod. Het gebied waar de opdrachtenposten zich bevinden loopt vanaf het Engenbergje (de Zuidereng) via de Oude Kerkebuurt en een schaapskooi (bedankt familie G. van de Grift!) zo de polder in naar de Kleine Melm. De dagen en tijdstippen dat u groepjes leerlingen aan het werk kunt zien zijn maandag 12 mei 12.00 - 14.45 uur, dinsdag 13 en donderdag 15 mei 9.00 - 14.45 uur. De leerlingen werken aan de hand van een plattegrondje en een werkboek met opdrachten. Het einddoel is dat per groepje de verzamelde geografische, historische en biologische gegevens worden verwerkt in een 2-dimensionale doorsnede van het gebied. Deze doorsneden worden op vrijdag 16 mei uitgewerkt en vanaf 13.15 uur gepresenteerd en beoordeeld in de aula van het Griftland College. De beste vier doorsneden, uitgekozen door de leerlingen zelf, worden aan wethouder Harry Witte aangeboden. Hij zal ze meenemen naar het gemeentehuis waar ze een aantal weken in de hal worden tentoongesteld.
Meer informatie over het project van Eng tot Eem: Arjen van Harskamp (Griftland College 035 6011715) of Johan Simon (M.E.C. de Kwekerij / gemeente Soest 035 6093202).

---

per augustus 2003 geschikt maakt voor ADSL.