Technische Universiteit Delft

Signalen
13 mei 2003 | 16.00 uur
hr. S. de Waele | natuurkundig ingenieur.
promotor | Prof.dr.ir. P.M.J. Van den Hof (fac TNW)
toeg.prom. | Dr.ir. P.M.T. Broersen (UHD-fac TNW)

Automatic inference from finite time observations of stationary stochastic signals.
De statistische eigenschappen van gemeten signalen kunnen het best bepaald worden met parametrische technieken. Deze technieken maken gebruik van een statistisch model om signalen te beschrijven. Een dergelijk model maakt het mogelijk het signaal te karakteriseren met veel minder parameters dan vereist is voor niet-parametrische technieken, waardoor een nauwkeuriger resultaat kan worden verkregen.
Bij veel parametrische technieken wordt verondersteld dat de juiste modelstructuur bekend is. In de praktijk zijn processen vaak zeer complex, waardoor het bepalen van de modelstructuur op grond van fysische overwegingen moeilijk of zelf onmogelijk is. Het alternatief hiervoor is automatische modelinductie, waarbij de modelstructuur automatisch wordt bepaald uit de gemeten data. Deze techniek vormt het onderwerp van dit proefschrift.
Het hoofdresultaat van het beschreven onderzoek is dat het toepassingsgebied en de nauwkeurigheid van automatische modelinductie zijn vergroot. Een voorbeeld van een uitbreiding het toepassingsgebied is de ontwikkeling van automatische modelinductie voor subbands, een techniek die het mogelijk maakt in te zoomen op deelaspecten van het onderzochte signaal. Een ander belangrijk aspect van het onderzoek, naast het ontwikkelen van nieuwe technieken, is het maken van een gefundeerde keuze uit de veelheid van bestaande technieken, die voor dezelfde meetreeks allemaal met verschillende resultaten komen.

Voor verder lezen:

* Elements of applied stochastic processes by U. Narayan Bhat and Gregory K. Miller, 2002

* Stochastic processes inference theory by M.M. Rao, 2000
* Statistical inference for stochastic processes, 1998
* Statistical inference in stochastic processes ed. by N.U. Prabhu and I.V. Basawa, 1991

Maarten van der Sanden
Wetenschapsvoorlichter
Universiteitsdienst TU Delft /
Dir. Marketing & Communicatie
tel.: +31 15 2785454
fax: +31 15 2781855
GSM: +31 (0)6 20408176

Alle intreeredes en promoties worden gehouden in de Aula van de TU Delft, Mekelweg 5, Delft