Nuffic

Persbericht: Nuffic richt focus op Turkije
12-05-2003

Submit

Den Haag, 8 mei 2003

Ambassadeur Tacan Ildem opent op 13 mei het Nuffic .Focusjaar Turkije.

Regelmatig kiest de Nuffic, de Nederlandse Organisatie voor Internationale Samenwerking in het Hoger Onderwijs, een focusland waarop ze speciaal de aandacht richt. Het focusland voor 2003 is Turkije. De Nuffic meent, dat er goede kansen zijn om de uitwisseling en de samenwerking tussen het Nederlandse en het Turkse hoger onderwijs te verbreden en te versterken.

Op dinsdagmiddag 13 mei opent de Turkse ambassadeur in Nederland, Tacan Ildem het focusjaar. Dat gebeurt op een middagseminar over hoger onderwijssamenwerking en uitwisseling met Turkije in het Haagse Institute of Social Studies.

In de herfst van dit jaar organiseert de Nuffic een kennismakingsconferentie in Turkije voor bestuurlijke kringen uit het Nederlandse en het Turkse hoger onderwijs. Ook ligt het in de bedoeling een aantal Turkse rectores uit te nodigen voor een oriëntatiereis langs geïnteresseerde Nederlandse instellingen.

Internationalisering staat bij de Turkse universiteiten hoog in het vaandel. Tal van instellingen bieden Engelstalige opleidingen aan. Sommige zijn zelfs geheel Engelstalig. Meer dan veertigduizend Turkse studenten volgen een hogere opleiding in het buitenland. De aandacht was er tot nog toe echter sterk gericht op de Verenigde Staten. Dit ondanks de migratie vanuit Turkije naar zoveel Europese landen, waaronder het onze, van de laatste veertig jaar.

Als opmaat tot een mogelijke toetreding tot de EU heeft Brussel echter een aantal programma.s voor intereuropese hoger onderwijssamenwerking nu al opengesteld voor Turkije. Daaronder valt bijvoorbeeld het Socrates/Erasmus-programma voor de uitwisseling van studenten en docenten.

Noot voor de redactie,