Gemeente Maassluis

Persberichten

9-5-2003

Benoeming lokaal comité Europees Jaar van mensen met een handicap

Op dinsdag 13 mei zal burgemeester Karssen in het stadhuis van Maassluis het lokaal comité dat in het kader van het Europees Jaar van mensen met een handicap is geformeerd, officieel benoemen. Tijdens deze bijeenkomst zal het comité haar plannen omtrent de activiteiten voor het jaar bekend maken.

In het lokaal comité zitten: de heer Abdelmajith Elhahaoui - medewerker Raster, de heer Lucas Elting voorzitter Raad van Bestuur Vlietland Ziekenhuis, de heer Hans van Es oud burgemeester van Maassluis, de heer Hans Eijsackers voorzitter belangenvereniging Gilles de la Tourette, de heer Paul van Gijzen voorzitter Stichting Maassluis Overleg Gehandicapten, de heer Piet de Groot lid Stichting Maassluis Overleg Gehandicapten, de heer Govert de Haas directeur Scheepswerf de Haas Maassluis, mevrouw Françoise Hartveld Judoka, de heer Arnold Keijzer wethouder in Maassluis, de heer Victor Knippenberg huisarts in Maassluis, mevrouw Ella Steehouder-Schuller penningmeester Stichting Maassluis Overleg Gehandicapten en voorzitter van het lokaal comité.

Net als in 1981 dat toen werd uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van Gehandicapten, doet Maassluis in 2003 mee aan het Europees Jaar van mensen met een handicap. Waarom weer een Jaar van mensen met een handicap? Met het uitroepen van dit speciale jaar wil de Europese Unie het contact tussen mensen met en zonder handicap verbeteren en versterken. Er wordt gestreefd naar volledige integratie in de maatschappij van mensen met een handicap of chronische ziekte.

Mensen met een lichamelijke, zintuiglijke, verstandelijke of psychische beperking hebben in ons land nog altijd een maatschappelijke achterstand. Het merendeel van de mensen met een beperking kan geen betaald werk vinden, of werkt in een ondergewaardeerde functie. Verder is een groot aantal publieke voorzieningen, zoals openbaar vervoer, onderwijsinstellingen en recreatievoorzieningen voor hen niet of onvoldoende bereikbaar of toegankelijk.
Tenslotte, maar niet in de laatste plaats, bestaan er nog altijd vooroordelen. Men denkt nog vaak in termen van wat je allemaal niet (meer) kunt als je een beperking hebt, terwijl mensen met een handicap of chronische ziekte, als ieder ander, mensen met mogelijkheden zijn.