Ministerie van Buitenlandse Zaken

Minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken is komende dinsdag en woensdag (13 en 14 mei) in Parijs. Op dinsdag ontmoet hij daar zijn Franse collega De Villepin. Op woensdag spreekt hij de Commissie Buitenland van de Nationale Assemblée toe.

Nederland en Frankrijk besloten vorig jaar de bilaterale betrekkingen verder aan te halen. Daarom wordt door beide ministers op 13 mei een Nederlands-Franse samenwerkingsraad ingesteld. De Raad, die door de ministers van Buitenlandse Zaken wordt voorgezeten, heeft de brede opdracht om nieuwe initiatieven of activiteiten op maatschappelijk terrein voor te stellen om de Nederlands-Franse betrekkingen te verdiepen. Daarbij zal veel gebruik worden gemaakt van reeds bestaande structuren, zoals het Institut Néerlandais en het Maison Descartes.

De Villepin en De Hoop Scheffer zullen de instelling van de Samenwerkingsraad aangrijpen om de politieke samenwerking tussen beide landen te intensiveren. Dan gaat het met name over het Europese Veiligheids- en Defensiebeleid, Afrika en de OVSE (Nederland is dit jaar voorzitter).

Op de agenda voor de besprekingen staan verder Irak, het Midden Oosten-vredesproces en de Europese Conventie.

De speech die minister De Hoop Scheffer op woensdag in de Assemblée Nationale uitspreekt, handelt over de plaats van de Europese Unie in de wereld en de relatie met de Verenigde Staten.

//Noot voor de redactie (