Ministerie van Defensie


---


---

Koninklijke Luchtmacht oefent op De Peel en Volkel

09-05-2003

De Koninklijke Luchtmacht oefent deze maand haar lucht- en grondtaken op en rond luchtmachtbasis De Peel en vliegbasis Volkel. Tussen 13 en 15 mei oefenen Apache gevechtshelikopters benaderingsvluchten boven De Peel en tussen 19 en 22 mei worden luchtverdedigings- en luchtsteunoefeningen gehouden op vliegbasis Volkel.

Vliegers van de Apache gevechtshelikopters oefenen op dinsdag 13 mei en donderdag 15 mei 2003 in het luchtruim van oost Noord-Brabant. De helikoptervliegers trainen tijdens de oefening Archer Course V benaderingsvluchten vanuit verschillende richtingen en vluchten op lage hoogte. Luchtmachtbasis De Peel vormt het doelwit voor de gesimuleerde luchtaanvallen. Bij de oefening is ook de Groep Geleide Wapens (GGW) van De Peel betrokken. De vliegactiviteiten vinden overdag plaats. Ook in de (directe) omgeving van vliegbasis Volkel kunnen Apache helikopters op lage hoogte oefenen.

Op vliegbasis Volkel wordt van maandag 19 mei tot en met donderdag 22 mei 2003 de basisoefening Adventure Concreet 2003/2 gehouden. Doel van de oefening is het op elkaar afstemmen van procedures en werkwijzen tijdens een fictieve uitzending van een deel van het personeel naar het buitenland. Daarbij staan de luchtverdedigings- en luchtsteuntaken centraal. Tijdens de oefendagen kunnen de vliegroutes afwijken. Van maandag tot en met woensdag wordt van acht uur 's morgens tot middernacht gevlogen. De vliegbewegingen op donderdag kunnen van acht uur 's morgens tot het einde van de middag plaatsvinden. Gedurende de oefening wordt het luchthoornsysteem (de sirene) van de vliegbasis gebruikt voor alarmering. Ook kunnen in het kader van de oefening brandweerwagens en ambulances met zwaailicht en sirene op de vliegbasis rijden. In de late avond en 's nachts worden de sirenes niet gebruikt. Met behulp van rookpotten worden branden nagebootst.