Katholieke Universiteit Nijmegen

Nederlands-Duits Journalistenforum 2003 De invloed van de commerciële media en de rol van de publieke omroep in Nederland en Duitsland
Datum 13-5-2003

Tijd van 14:00 tot 18:00 uur
Organisatie Centrum voor Duitsland-Studies
Plaats Huize Heyendael
Soort Evenement symposium
Beschrijving Het Centrum voor Duitsland-Studies van de KU Nijmegen organiseert, samen met het Journalistenstipendium Nederland-Duitsland en de Duitse ambassade, op dinsdag 13 mei 2003 opnieuw een journalistenforum, ditmaal met Duitse en Nederlandse journalisten vanuit de televisieomroepen. Hierbij staan de ingrijpende verandering van het Nederlandse en het Duitse medialandschap in de laatste decennia centraal, waarbij met name de veranderde positie van de publieke omroep ter sprake zal komen. Ook is er aandacht voor het beleid vanuit Brussel, waar beide landen mee te maken hebben.


Tijdens de bijeenkomst zullen de verschillen tussen de Nederlandse en de Duitse publieke omroep onder de loep worden genomen. Hoe ziet het omroepstelsel eruit? Valt het traditioneel politiek verzuilde Nederlandse systeem te vergelijken met het Duitse stelsel, waarin ook op regionaal niveau publieke omroepen bestaan? In hoeverre is de rol van de publieke omroepen door de komst van de commerciële media veranderd? Wat is de rol van het mediabeleid van de Europese Unie? Deze en andere vragen zullen tijdens de bijeenkomst door een aantal deskundige sprekers aan de orde worden gesteld, waarbij evenals vorig jaar ook de beroepspraktijk van de journalisten nadrukkelijk naar voren komt.

Programma:


14.00-14.15 uur
Opening en introductie van de deelnemers door de voorzitter van het forum,
Paul Grijpma (coördinator Nederlands-Duits Journalistenstipendium)


14.15-15.00 uur
Het omroepstelsel in Nederland en Duitsland en het Europese mediabeleid,
Prof. dr. Jo Bardoel (hoogleraar mediabeleid KU Nijmegen, UvA)


15.00- 17.15 uur
Forumgesprekken met:

Kees Boonman (Eindredacteur Netwerk)
Scarlet Löhrke (WDR)
Marjan Moolenaar (2Vandaag)
Bert Tigchelaar (voormalig correspondent NOS-Journaal) Thomas Gill (ZDF)


17.15 - 18.00 uur
Borrel
Contactpersoon Joost Kleuters
Email J.Kleuters@cds.kun.nl
Telefoon 024 361 1124


* www.kun.nl/cds