NEDERLANDS ASTMA FONDS


Veel onrust na berichtgeving over beleggingen

Leusden, 13 mei 2003- Afgelopen week schonk de media volop aandacht aan de beleggingen van goede doelen. De strekking hiervan was dat de Nederlandse goede doelen in het afgelopen jaar minstens tientallen miljoenen euro verloren hebben op de beurs. Door het moment van berichtgeving, midden in de collecteweek, maakten veel mensen de koppeling met het Astma Fonds. Voor het Astma Fonds kwam deze berichtgeving daarom op een uiterst ongelukkig tijdstip. Het veroorzaakte veel onrust onder de collecterende vrijwilligers terwijl in het bericht het Astma Fonds niet wordt genoemd. Veel collectanten, die samen zorgen voor ruim 20% van de inkomsten van het Astma Fonds, troffen boze mensen aan bij de deur.

Het Astma Fonds is een open organisatie en streeft er altijd naar de samenleving zo volledig mogelijk in te lichten. Wij vinden het dan ook noodzakelijk een ieder nader te informeren.
Het Astma Fonds belegt niet in individuele risicovolle aandelen. Onze missie is het voorkomen van astma en COPD en het minimaliseren van deze aandoeningen voor patiënten, hun omgeving en de maatschappij. Hier gaat het geld ook daadwerkelijk naar toe. Zie voor de besteding van het geld onze speciale collectesite
http://collecte.astmafonds.nl
Het Astma Fonds heeft, net als andere fondsen, vermogen. Dit is geen kwestie van oppotten van geld, maar een garantie dat we aan onze verplichtingen kunnen voldoen. Onderzoeksprojecten duren bijvoorbeeld gemiddeld 4 jaar. Onderzoekers krijgen hiervoor in termijnen geld. Het vermogen van het Astma Fonds geeft hen de garantie dat, ook wanneer er tegenvallende inkomsten zijn, het onderzoek gewoon door kan gaan. Van het totale vermogen van het Astma Fonds is nagenoeg alles gereserveerd voor deze verplichtingen.
Slechts 7,7% van het vermogen van het Astma Fonds zit in een Garantie Fix Fonds. Het overige deel van het vermogen zit in staatsobligaties, geld op bankrekeningen en het pand in Leusden. Alleen in het Garantie Fix Fonds zitten aandelen. Dit is echter zonder risico omdat we gegarandeerd de minimale inleg terugkrijgen. Hiermee kunnen we concluderen dat het vermogen van het Astma Fonds veilig is opgeborgen.

Wat voor invloed de berichtgeving uiteindelijk zal hebben op de resultanten van de collecte, daar valt nu nog weinig over te zeggen, aldus Jan Boersma, Manager Fondsenwerving van het Astma Fonds.Deze week worden de eerste tellingen verricht.

---

---
Noot voor de redactie,