Gemeente Alkmaar


Bestemmingsplannen Alkmaar op het internet

Logo EU klein

Alkmaar, 9 mei 2003

Vanaf 13 mei is het mogelijk om de bestemmingsplannen van de gemeente Alkmaar in te zien op www.alkmaar.nl. Ook kan er via de internetpagina gereageerd worden op plannen die gewijzigd gaan worden. Op deze manier biedt de gemeente weer een extra service aan diegenen die vanachter hun pc informatie zoeken. Als een van de eerste gemeenten in Nederland biedt de gemeente haar inwoners nu de service om vanachter hun computer de bestemmingsplannen van Alkmaar te bekijken.

Bestemmingsplan
In een bestemmingsplan beschrijft de gemeente wat het 'gebruiksdoel' van een stuk grond is. Een stuk grond is bijvoorbeeld bedoeld om er op te wonen, horeca uit te oefenen of het is aangewezen als natuurgebied. Deze informatie is met name belangrijk voor mensen die een huis gaan kopen, hun huis willen verbouwen of een bedrijf willen starten. Op grond die bedoeld is voor bedrijven, mag namelijk geen woonruimte gebouwd worden.

www.alkmaar.nl
Via de internetsite van de gemeente Alkmaar (www.alkmaar.nl) kan iedereen door middel van een adres, of door het zoeken in de kaart, het bestemmingsplan van een bepaald gebied inzien. Deze informatie is bijvoorbeeld van belang om na te gaan wat de mogelijkheden voor bouw of verbouw zijn. De bestemmingsplannen op het internet zijn op dit moment nog een proef en loopt tot eind 2003.
Uniek in dit project is dat ook nieuwe plannen op deze wijze ter inzage worden gelegd.

Europese subsidie
De bestemmingsplannen moeten zo eenvoudig mogelijk beschikbaar zijn voor geïnteresseerden. Door een subsidie van de Europese Unie is het mogelijk om de bestemmingsplannen op internet te plaatsen. Tijdens deze proef moet inzicht worden verkregen in de juridische, organisatorische, technische en financiële consequenties van de bestemmingsplannen op het internet. Ook zal gekeken worden naar de behoeften en wensen van gebruikers van deze nieuwe service.

9 mei 2003